
Ce boli poate ascunde ficatul mărit?
Ficat mărit, 🧠 simptom numit şi hepatomegalie, reprezintă o creştere în dimensiuni a ficatului, indiferent de cauză.
Noţiunea de ficat mărit este destul de vagă. Această afirmaţie poate fi făcută în practică în urma unui consult clinic: se palpează sub rebordul costal şi se apreciază mărimea ficatului. Uneori, pentru uşurinţa comunicării cu pacienţii, medicul spune că ficatul este mărit şi când se obţin date ecografice şi se observă că dimensiunile acestuia sunt peste limitele acceptate.
Ce simptome apar în cazul măririi ficatului?
Simptomele ficatului mărit pot să țină atât de dimensiuni, cât și de cauza hepatomegaliei. Un ficat ușor sau moderat mărit nu dă de obicei simptome, dar ficatul foarte mărit, indiferent de cauză, poate da dureri în partea dreaptă, sub coaste, balonare sau tulburări de tranzit.
Simptomele pot să fie date și de cauza care a dus la mărirea ficatului și atunci ele sunt extrem de variate: oboseală la efort în cazul bolilor de inimă, scădere în greutate în cazul tumorilor, mâncărime de piele în cazul icterului mecanic.
Posibile manifestări:
- dureri abdominale în partea superioară dreaptă a abdomenului
- oboseală
- dureri musculare (mialgie)
- greață
- pierderea apetitului
- pierdere în greutate
- îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)

Cauzele
Ficatul se poate mări din cauza unor tulburări de metabolism, a hepatitei cronice, a anticoncepţionalelor orale sau a stresului (dacă mesele sunt dezorganizate şi cu multe alimente de tip fast-food). Trebuie văzut care este cauza pentru care s-a mărit ficatul, iar tratamentul variază în funcţie de aceasta. Poate fi nevoie de tratament medicamentos, de modificarea dietei (fără grăsimi şi uleiuri) sau de sport.
Posibile afecțiuni ale ficatului:
- afecțiuni ale ficatului cauzate de alcool, cum ar fi hepatita alcoolică, ciroza, boala ficatului gras alcoolic
- boala ficatului gras nonalcoolic
- hepatita virală (A, B, C, D sau E)
- cancer hepatic

Care este regimul alimentar pentru un ficat mărit?
Regimul alimentar este în funcție de cauza ficatului mărit, dar în principiu este fără alcool, condimente, prăjeli, rântașuri, afumături, grăsime animală, dulciuri concentrate, și fără sare dacă hepatomegalia este dată de o boală de inimă.
Cum se tratează ficatul mărit?
Nu există un tratament global și nu se tratează ficatul mărit până nu este identificată cauza care a dus la mărirea acestuia.
Ficatul poate reveni la normal în majoritatea cazurilor, cu tratament și regim alimentar.
Există ficat mărit fără să fie bolnav?
Mărimea ficatului este în mod normal direct proporțională cu mărimea corpului pacientului. O persoană de 2 m și 100 kg, are un ficat mai mare, în mod normal, decât alta de 1,60 m și 60 kg. În afară de această situație, poate exista ficat mărit din cauze mai puțin grave (steatoză hepatică, de exemplu, sau insuficiență cardiacă sau hemangiom hepatic, sau chisturi hepatice), dar orice hepatomegalie se asociază de obicei cu o oarecare îmbolnăvire a ficatului.

Tratament pentru ficat mărit
Primul gest: Prezintă-te la medic pentru stabilirea diagnosticului și identificarea afecțiunii care a condus la apariția acestui simptom.
Prevenție:
- dietă sănătoasă
- consum de alcool cu moderație sau abstinență
- limitarea consumului de medicamente
- administrarea de vitamine sau suplimente naturiste
- limitarea contactului cu chimicalele potențial toxice (cum ar fi insecticide etc.)
- menținerea greutății corporale optime
Citește și…
- Te supără ficatul ?!
- Ficat gras : cauze, simptome și tratament
- Antidotul ficatului gras
- Remedii pentru ficat
Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!
Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.


2 thoughts on “Ficat mărit”