Noul coronavirus (COVID-19): sfaturi pentru marele public

Coronavirus

Noul coronavirus (COVID-19): sfaturi pentru marele public. Măsuri de protecție esențiale contra noului Coronavirus

Coronavirus – Organizația Mondială a Sănătății a publicat o serie de măsuri de protecție împotriva răspândirii virusului COVID-19. Informează-te și tu!

Sursele oficiale de informații referitoare la coronavirus sunt paginile web ale OMS și ale autorităților de sănătate publică naționale și locale. COVID-19 continuă să afecteze în special populația din China, însă există focare și în alte țări. Majoritatea persoanelor infectate prezintă simptome ușoare, și se vindecă, însă altele pot avea forme mai grave.

Coronavirus

Protejează-ți sănătatea și pe a celor din jur urmând sfaturile de mai jos:

Spală-ți mâinile cât mai des

Folosește soluții hidroalcoolice sau apă și săpun. Acestea ucid agenții patogeni aflați pe mâini.

Evită contactele apropiate

Menține o distanță de cel puțin 5 metri de celelalte persoane, în special dacă tușesc, strănută sau au febră! De ce? Pentru că, atunci când o persoană infectată de un virus respiratoriu precum COVID-19, tușește sau strănută, ea proiectează stropi care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inhala și tu virusul.

Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura

De ce? Pentru că mâinile sunt în contact cu numeroase suprafețe care pot fi contaminate de virus. Dacă vă atingeți ochii, nasul sau gura, riscați să intrați în contact cu virusul prezent pe aceste suprafețe.

Respectă regulile de igienă respiratorie

Acoperă-ți gura și nasul cu cotul sau cu o batistă în caz de tuse sau strănut – aruncă batista imediat după aceea la un coș de gunoi acoperit și spală-ți mâinile cu o soluție hidroalcoolică sau cu apă și săpun. Acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse sau strănut permite evitarea propagării virusului sau a celorlalți agenți patogeni.

Informează-te și respectă sfaturile medicului

Fii la curent cu ultimele evoluții referitoare la COVID-19. Urmează sfaturile medicului, ale autorităților de sănătate naționale și locale sau ale angajatorului tău pentru a ști cum să te protejezi și a-i proteja pe cei din jur de COVID-19.

Autoritățile naționale și locale dispun de informațiile cele mai recente referitoare la propagarea sau nu a COVID-19 în regiunea în care te afli. Ele sunt cele mai în măsură să explice ce ar trebui să facă persoanele din regiunea ta pentru a se proteja.

Măsuri de protecție pentru persoanele care se află sau au mers recent (în ultimele 14 zile) în regiunile în care COVID-19 se propagă

Dacă începi să te simți rău, chiar dacă nu ai decât simptome ușoare, precum dureri de cap și o scurgere nazală slabă, rămâi acasă până la vindecare. Evită să intri în contact cu alte persoane și să mergi în instituțiile de sănătate, pentru a proteja funcționarea eficientă a acestora și a le permite să se ocupe de tine și de alte persoane afectate de COVID-19 și de alte maladii virale.

În caz de febră, de tuse și de dificultăți respiratorii, consultă de urgență un medic, căci poate fi vorba de o infecție respiratorie sau de o altă afecțiune gravă. Sună-ți medicul și spune-i dacă ai călătorit recent sau ai fost în contact cu persoane care au călătorit.

Dacă îl suni, medicul tău va putea să te orienteze rapid spre centrul de sănătate cel mai potrivit. În plus, acest lucru te va proteja și va evita propagarea COVID-19 și a altor maladii virale.

Peste 120.000 de cazuri diagnosticate cu coronavirus au fost înregistrate şi peste 5.000 de decese la nivel mondial.

Citește și: Cum să-ți întărești imunitatea?

Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur! Poftă mare și noroc! Sursa foto: 123RF

Coronavirus
Coronavirus

Related Posts

3 thoughts on “Noul coronavirus (COVID-19): sfaturi pentru marele public

Lasă un răspuns