Te supără ficatul? Iată ce alimente trebuie să eviţi!

probleme cu ficatul

Află în rândurile de mai jos ce alimente este bine să eviţi pentru o mai bună regenerare hepatică!

Schimbările în alimentaţie sunt primele pe care le poţi face după ce ai aflat că ai probleme cu ficatul. Ficatul este o adevărată uzină care ne ajută să scăpăm de substanţele toxice din organism.

El curăţă şi detoxifică aproape doi litri de sânge în fiecare minut. Tot el are rolul important de prevenire a bolilor şi, atunci când funcţionează normal, stochează vitamine şi produce proteine.

De cele mai multe ori, bolile ficatului survin în urma unei alimentații nesănătoase (excese ale unor produse alimentare toxice).

Probleme cu ficatul

Dacă vrei să te ferești de bolile de ficat sau să nu le agravezi pe cele existente, îți prezentăm o listă cu alimentele interzise!

  • Nu consuma alcool

Alcoolul mai este unul dintre alimentele periculoase pentru ficat. Persoanele care consumă cantități mari de alcool, pentru o perioadă mai lungă de timp, riscă afectarea celulelor ficatului. Astfel, se poate ajunge la ciroza hepatică.

Totuşi există o doza zilnică acceptată: 150 ml de vin sau 330-350 ml bere. Dintre tării, ficatul acceptă fără probleme 20-30 ml de votcă sau de whisky.

Nu consuma alcool

  • Fără produse conservate

Produsele conservate (ne referim inclusive la supe, legume, carne) sunt și ele alimente periculoase pentru ficat și trebuie eliminate din dieta ta. În plus, se recomandă scoaterea din alimentație a chipsurilor pentru că și acestea se află printre alimentele periculoase pentru ficat.

  • Un NU hotărât dulciurilor

Și zahărul se numără printre alimentele periculoase pentru ficat. De asemenea, băuturile răcoritoare și dulciurile sunt alimente periculoase pentru ficat. Toate acestea pot provoca boli grave de ficat, precum fibroza hepatică.

Pe de altă parte, și produsele bogate în sodiu sunt alimente periculoase pentru ficat și ar fi bine să le eviți atunci când acest lucru este posibil. De exemplu, sarea conține sodiu. Specialiștii atrag atenția că un ficat deteriorat nu reușește să proceseze complet această substanță.

De asemenea, specialiștii îți recomandă să renunți la produsele care conțin aditivi alimentari, acestea fiind alimente periculoase pentru ficat. Fie că este vorba de coloranți ori conservanți, acești aditivi prelungesc procesul de detoxifiere din ficat.

  • Evită alimentele de tip fast-food

Tot printre alimentele periculoase pentru ficat se numără cele de tip fast-food. Produsele de tip fast-food sunt pline de calorii, conțin foarte mult sodiu, iar consumate frecvent duc la o acumulare de grăsime în ficat. Din această cauză, acest organ se îmbolnăvește din cauza suprasaturării de grăsimi pe care trebuie să le proceseze.

  • Carnea roşie, maioneza, untul

Printre alimentele interzise în bolile de ficat se numără cele bogate în colesterol, precum carnea roșie, creveții, margarina, maioneza, untul, frișca și gălbenușul de ou. Acestea au un risc ridicat de a provoca boli de ficat. Medicii recomandă reducerea consumului de astfel de produse. Le poți înlocui însă, cu încredere, cu cereale integrale, fructe și legume.

Ai probleme cu ficatul

Sfat: Excesul caloric în alimentaţie determină încărcarea grasă hepatică, ceea ce poate duce la ciroză. Pentru a asigura protecţia ficatului, se recomand o dietă echilibrată, adecvată caloric, cu alimente proaspete sau, la nevoie, conservate prin congelare sau sterilizate termic, consumate crude sau preparate prin fierbere sau la cuptor.

probleme cu ficatul
probleme cu ficatul

Ficat gras : cauze, simptome și tratament

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă like paginii noastre de Facebook  și abonează-te la newsetter (în sidebar, pe partea stângă) și o să găsești mai multe informații, despre serviciile și noutățile Centrului nostru .

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: