Ficat gras : cauze, simptome și tratament

Ficat Gras (Steatoza Hepatica)

Factorii de risc ai ficatului gras sunt greutatea în exces, dislipidemiile, diabetul, excesul de grăsime abdominală, consumul de alcool și nivelul crescut al trigliceridelor.

În multe cazuri, excesul de grăsime din ficat nu dă simptome, dar există și pacieni care se confruntă cu o senzație acută de oboseală și o vitalitate scăzută. În timp, pacienții cu ficat gras pot dezvolta un proces inflamator la nivelul ficatului și ciroză.

Însă consecințele pot fi dintre cele mai grave, mortalitatea fiind crescută în rândul pacienților care fac diabet și boli cardiovasculare, asociate ficatului gras.

Boala ficatului gras
Boala ficatului gras

Ficatul gras non-alcoolic reprezintă un spectru de afecţiuni caracterizate de încărcarea grasă a ficatului, a hepatocitelor – celulele hepatice. Atunci când mai mult de 3-5% din hepatocite conţin depuneri de grăsime sub formă de macro – (cel mai frecvent) sau microvezicule, se poate pune diagosticul de ficat gras.

Cauze

Steatoza hepatică apare atunci când ficatul nu reușește să mai metabolizeze eficient zaharurile și grăsimile în exces din sânge, ceea ce duce la acumularea lor în tesutul hepatic, cu lezarea structurii sale, care poate merge de la fibroză la necroză și în final la ciroza.

Simptome ale ficatului gras

În general, ficatul gras nu prezintă semne și simptome specifice. În timp însa, nedepistat și netratat la timp, atunci când boala avansează, poate să apară durere în partea dreapta a abdomenului superior, stare de slăbiciune, astenie fizică marcată, oboseală persistentă, până la îngalbenirea ochilor și pielii, scădere în greutate și topirea masei musculare în special.

Ficat gras
Ficat gras

Tratament (ficat gras)

Nu există un tratament specific pentru steatoza hepatică incipientă. Cel mai important tratament rămâne controlul factorilor de risc (renunțarea la consumul de alcool, responzabil în mare parte de generarea ficatului gras, tratarea diabetului, obezitatii, dislipidemiei, etc), care se face printr-o dietă corectă, sănătoasă și echilibrată, de protecție și regenerare hepatică. Scăderea în greutate, acolo unde este cazul, alături de activitate fizică  practicată regulat și o alimentație corectă, sunt cele mai eficiente modalități de tratament.

Tratament ficat gras
Tratament ficat gras

În ceea ce privește vindecarea ficatului gras, singura modalitate de regenerare a celulelor hepatice se bazează pe un stil de viață sănătos: alimentație echilibrată, suplimentare nutrițională (inițial și în cure periodice), odihnă, mișcare.

Se recomandă o dietă hipocalorică, cu un procent moderat de glucide (mai puțin de 50 de procente din totalul caloriilor totale). Scade și aportul de alimente cu index glicemic ridicat. Astfel, trebuie să limitezi consumul de:

  • dulciuri din comerț
  • sucuri de fructe și băuturi carbogazoase, bere
  • cereale îndulcite
  • orez alb instant sau prefiert
  • pâine, paste și produse de panificație din făină albă

Tratamentul medicamentos acceptat astăzi este reprezentat de vitamina E, pentoxifilină , acid ursodeoxicolic (în cazuri selecţionate). Există şi veşti bune pentru viitori ani! Unele studii clinice în curs au rezultate preliminare foarte bune. Studiile urmăresc ameliorarea biochimică, dar mai ales histologică (remisia leziunilor) şi necesită puncţii biopsii hepatice repetitive.

Fără grăsimi

Evită grăsimile „trans“: acestea intră în compoziția produselor din comerț, preparate pe bază de grăsimi hidrogenate și margarină (foietaj, biscuiți, ciocolată șamd). Redu și consumul de grăsimi saturate, care se găsesc în carnea grasă, mezeluri, brânzeturi grase sau maturate, unt de cocos, ulei de palmier, unt șamd. În locul cărnurilor grase, dă prioritate peștelui, cărnii slabe de pasăre, fructelor de mare, lactatelor degresate, laptelui de soia neîndulcit

Ficat Gras (Steatoza Hepatica)
Ficat Gras (Steatoza Hepatica)

În ceea ce priveşte tratamentul hepatoprotector, gama este largă dar ele trebuie luate la recomandarea şi sfatul medicului. Au concentraţii şi modalităţi diferite de administrare, iar unele pot fi recomandate împreună cu vitamine. De aceea este necesară consultarea unui specialist înainte de a apela la hepatoprotectoare. Închei prin a sublinia încă o dată importanţa regimului alimentar, în cazul steatozei hepatice fiind esenţiale alimentaţia fără grăsimi şi evitarea consumului de alcool“.

Citește și:

Dacă aveți nelămuriri sau dacă doriți o programare, nu ezitați să ne contactați. Programările pentru tratamente se pot face inclusiv sâmbata și duminica! La cerere, facem evaluări și la domiciliu.

Related Posts

5 thoughts on “Ficat gras : cauze, simptome și tratament

Lasă un răspuns