În Caravana «Descoperiți frumusețea culturii rrome» au participat jurnaliști, bloggeri și ONG-iști pentru a descoperi meșteșugurile și dansurile culturii rrome: din Montana, Vidin, Mehedinți și Dolj.
Aşadar, am pornit din Craiova Joi dimineaţă, pe la 7:45. Drumul până la Montana a fost foarte bun și destul de liber, aşa că am putut merge destul de repede spre a descoperi ocupaţiile tradiţionale ale romilor din diverse zone. Merită să scriu câte puţin despre ele și ce am mai făcut pe acolo.
Ajunși la Spa Hotel Ata, lăsăm autocarul în parcare şi mergem la recepţie. Aici totul merge repede, primim cardurile şi ni se urează şedere frumoasă.
Încă odată trebuie să mă declar pe deplin satisfăcut de şederea la acest hotel şi cred că o să mai fac nişte escapade acolo şi vara. Nu de alta, dar grădina hotelului este extraordinară! Este un loc de linişte şi relaxare, unde să uiţi de toate grijile.
Vizita în Bulgaria
Vizita în Bulgaria a început cu casa unui meșter fierar din Montana.
Am vizitat, de asemenea, Mănăstirea Klisurski, care este unul dintre importantele centre de dezvoltare a culturii și literaturii bulgare și de răspândire a religiei creștine.
Am făcut popas în localitatea Mackresh din Vidin pentru a vedea grupul de dansuri tradiționale rrome.
Apoi ne-am gândit să vizităm și Cetatea Baba Vida ce este situată în marele cot al fluviului Dunărea de la Vidin. Am mai scris despre această cetate cu ceva timp în urmă.
Obiective turistice vizitate în România
Am vizitat ➤Statuia „Chipul lui Decebal” înaltă de 55 m și lată de 25 m, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, iar apoi am văzut și Mănăstirea Mraconia, Cazanele Mici și Cazanele Mari.
Am continuat a vizita Cetatea Severinului este renovată și reprezintă cel mai important obiectiv turistic al municipiului Drobeta-Turnu Severin. Am încheiat ziua cu vizita la meșterul căldărar Nani Ceanghir de la Șimian.
Am ajuns la Palatul Theodor Costescu pentru a admira lingurile și a asculta poveștile rudarului Dumitru Linguraru.
Există mai multe bresle meșteșugărești ale etniei rrome:
În cadrul prelucrării lemnului, ocupaţie a romilor rudari: lingurăritul practicat de lingurari, cei care confecţionează linguri, linguriţe, cupe, linguroaie, polonice.
În ceea ce priveşte lăutăria, aceasta este una dintre cele mai cunoscute meserii tradiţionale rrome: și amintim formația fraților Anghelov, cea mai renumită în Vidin.
Căldărarii se ocupă de prelucrarea aramei. Aceştia confecţionează şi repară vase de aramă de uz gospodăresc (cazane de fiert ţuica, căldări, tigăi, tăvi) sau de cult (cristelniţe pentru botez, căldăruşa de Bobotează, pocalul bisericesc).
În ultima zi am putut vizita atelierul meșterului fierar Gheorghe Pădeanu, centrul orașului Craiova, respectiv Muzeul de Artă, fostul palat Jean Mihail, unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură din oraș.
Ocupaţii tradiţionale ale rromilor
Cea mai importantă ocupaţie tradiţională a romilor este prelucrarea metalelor. Prelucrarea fierului cuprinde specializarea pe meserii: feroneria, fierăritul, potcovăria, lăcătuşeria și căruțăria.
Tinichigeria, în cadrul căreia se confecţionează burlane, jgheaburi şi acoperişuri, este meseria practicată mai ales de romii gabori.
- Fierarul confecţionează unelte agricole, obiecte de uz casnic, elemente de fier pentru construcţii şi instalaţii.
- Potcovarii potcovesc boi, cai şi măgari.
- Lăcătuşul face şi repară zăvoare, lacăte, balamale, chei şi diferite tipuri de încuietori de uşi şi de porţi.
- Căruțăria sau legatul căruţei constă în trasul şinelor pe roţi şi confecţionarea legăturile de fier ale căruţelor sau săniilor.
Am încheiat cu un concert minunat de muzică lăutărească susținut de Taraful Puiu Bucătaru – regal de muzică lăutărească la Craiova.
Despre proiectul european
„Iubește cultura rromă”: un proiect implementat în cadrul programului INTERREG Ro-Bg, de către Asociația Transfrontalieră Equillibrum din Craiova, în parteneriat cu Asociația Parteneriate Regionale pentru o Dezvoltare Durabilă Vidin și Agenția pentru Dezvoltare și Centrul de Afaceri 2000 Montana.
În cadrul acestui proiect au fost elaborate mai multe studii, fiecare pe câte un district din Bulgaria sau județ din România, părți în proiect. Aceste studii au identificat actualii meșteșugari și artiști rromi care mai trăiesc și mai activează în aceste zone. Participanții au putut împărtăși povestea lor despre familie, despre meșteșug, de la cine au învățat să cânte, să danseze sau să meșterească și dacă mai au cui să transmită aceste comori ale culturii rrome.
În rest, am profitat de vremea frumoasă şi ne-am plimbat prin şi pe lângă sat. Am dat interviu la TVR despre proiect.
Mai multe informații despre proiect sunt disponibile aici: www.interregrobg.eu . Update. Despre acest proiect au mai scris și colegii de blogosferă din Craiova: Roxana Ştiubei (mai urmează) …
Citește și :