Destinații de suflet

Destinații de suflet

Destinații de suflet: din când în când mai scriu pe blog despre destinații turistice și dacă nu aveți încă planuri, vă recomand să mergeți prin Bulgaria, căci aveți cu ce vă umple fiecare minut. Noi am plecat de sâmbătă dimineața (pe la un 7.50).

Timp de căteva zile ne-am adunat la Madona Inn – români și bulgari. Ne-am plimbat, am socializat și am descoperit noi obiective turistice.

Sâmbătă am mers să vedem și fortăreața Baba Vida de pe malul Dunării, un loc cu mare importanță istorică de-a lungul timpului. Merită vizitată.

Cetatea „Babini Vidini Kuli”, cunoscută sub numele de „Baba Vida”, situată exact pe malul Dunării, în partea de nord a orașului Vidin, ocupând o suprafață de 9,5 ha, cel mai important obiectiv turistic al zonei.

Baba Vida este o cetate medievală din Vidin. Orașul cetății Vidin este fortificat – fiind numit de turci „Cetatea Virgină”, deoarece ea nu a fost niciodată cucerită prin forță.

Despre Cetatea Belogradchik

Cetatea Belogradchik este super spectaculoasă, indiferent de anotimp! Vă las să vizualizați deja în minte peisajul ei în culorile toamnei… Merită filmat de sus cu o dronă sau, de ce nu, survolat într-un balon cu aer cald ! Zona se pretează foarte bine și pentru plimbările cu bicicleta. Eu am avut o bicicletă electrică cu care am mers cam 30 km, din oraș până la Crama Borovitsa.

Cetatea Belogradchik – e un fel de Meteora a Bulgariei, ca relief, un simbol național și unul dintre cele mai bine păstrate monumente bulgărești, datând tocmai din sec III d.Hr. Înfățișarea actuală e tocmai din perioada 1805-1837, atunci când a fost reconstruită de turci.

Stâncile roșiatice au tot felul de forme interesante și nume de genul:  Ursul, Adam & Eva, Leul, Madona și altele. Merită să le vezi cu ochii tăi pentru că, practic, de acolo începe toată distracția. Priveliștea este incredibilă.

Peștera Măgura, merită vizitată, răbdare să aveți pentru că e foarte lungă! Peștera are o lungime de 2,5 kilometri și iese prin partea opusă a muntelui.

Am mers prin mai multe camere mai strâmte, mai largi, am văzut stalactite și stalagmite care de care mai frumoase. În peșteră este folosit sistemul de iluminat cu spoturi LED de diverse culori – verde, mov – bine că ai de ce să te ții pe acolo, pentru că poți aluneca destul de ușor. Temperatura din peșteră este constantă, 12 grade, pe când afară erau 26.

Am ieșit în partea opusă a muntelui și ne-am întors pănă la autocar pe jos. Nu uitați – un hanorac mai gros pentru vizita din peșteră, ochelarii de soare, bateria externă pentru telefon (peisajul merită fotografiat cu ceva mai profi) și cardul plin – poate vreți să spargeți niște bani pe tot felul de creme de trandafiri. 😀 Glumeam. Verificați din timp prognoza meteo și mergeți cu încredere pe la vecini. O să vă placă!

Destinații de suflet

Am revenit în România după ce am pierdut aproape jumătate de oră pe la vamă, iar imediat după Calafat am facut stânga spre satul Cetate. Am oprit mai întâi la Maglavit, unde este construită o mănăstire nouă. Ați auzit poate de expresia “minunea de la Maglavit”?

Ea se datorează unei minuni înregistrate în anul 1939 când un păstor pe numele său Petrache Lupu a pretins că i s-a arătat Dumnezeu. Locul a ajuns faimos în timpul războiului și zeci de mii de români veneau în pelerinaj la Maglavit în speranța de a se vindeca sau de a li se îndeplini rugăciunile.

Ciobanul, susținut de preotul din sat, le spunea pelerinilor să se pocăiască, sau altfel va veni ciuma roșie de la răsărit care va aduce multă suferință. După ce comuniștii au venit la putere, Maglavit a devenit astfel un loc de rezistență împotriva lor. După câțiva ani, partidul a distrus biserica din sat și propagandiștii l-au proclamat pe Lupu nebun.

Tot ei au făcut faimoasă expresia cu pricina, luând astfel în derizoriu minciunile fanteziste ale ciobanului. După revoluție a început la Maglavit construcția unei mari mănăstiri.

Am încheiat seara la Cetate-Port, la conacul lui Mircea Dinescu. De la Cetate am plecat spre „Carul din Stele” unde am ajuns seara târziu.

A doua zi dimineața, ne-am îndreptat spre Craiova, unde ne-am bucurat timp de câteva ore de frumusețea Parcului „Nicolae Romanescu” și a Grădinii Botanice, împodobite în culorile toamnei, urmate de vizitarea Centrului istoric, a Muzeului Olteniei și a Primăriei Craiova.

Închei aici sper eu o propunere foarte bună pentru o plimbare prin Bulgaria. Pentru un turist cred eu că cea mai mare satisfacție ține de descoperirea de locuri frumoase necunoscute, iar surpriza noastră la Belogradchik a fost pe măsură.

Proiectul ” Friendly destinations for seniors +55. ” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A Romania – Bulgaria.
Detalii pe: www.interregrobg.eu

Citește și :

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram.

Related Posts

2 thoughts on “Destinații de suflet

Lasă un răspuns