Lipsă de vitamine şi minerale semne ce indică probleme de sănătate

Vitamine și Minerale | Pentru copii, adulți și bătrâni

Toate vitmainele şi mineralele ar trebui cuprinse în dietă.

Pielea este un organ ca toate celelalte şi are nevoie de aceste substanţe.
Spasme musculare sau piele uscată? Deşi pot fi cauzate de efortul fizic intens, respectiv de expunerea prelungită la soare, aceste simptome pot ascunde o lipsă de vitamine şi minerale.
Mineralele și vitaminele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, fiind necesare pentru procesele vitale. Organismul are nevoie zilnic de o anumită cantitate de vitamine şi minerale, iar alimentele sunt cea mai bună sursă în acest sens.
vitamine şi minerale
vitamine şi minerale
În cazul în care el nu primeşte doza suficientă din alimentaţie, apar semnele carenţelor şi este necesară administrarea de vitamine şi de minerale, la îndemnul medicului, sub formă de suplimente naturiste sau medicamentoase.
suplimente
suplimente

Buzele crăpate, semn al lipsei de vitamina A

Multe dintre simptomele carenţei de vitamine şi minerale din organism apar la nivelul pielii. Explicaţia? Vitaminele sunt cele care ajută la producerea de colagen, proteină prezentă în ţesutul conjunctiv, dar pe care corpul o produce în cantităţi din ce în ce mai mici pe măsură ce îmbătrânim. De aceea, lipsa lor poate duce la apariţia petelor maronii, a pielii uscate sau a ridurilor, deşi nu te baţi de la ritualul de îngrijire.

Printre „semnalele” carenţei de vitaminele C, B12, B6, zinc, fier, acid folic, dar şi de acizi graşi esenţiali se numără eczemele şi ulceraţiile ce apar la nivelul gurii. Buzele uscate şi crăpate (în special în colţul gurii) nu sunt doar un semn al deshidratării, ci un alt semn al lipsei de vitamine A, B2, B6 şi acid folic din organism.

O altă „consecinţă” a carenţei de vitamine este şi pielea înroşită şi iritată, dar şi cea uscată, ce necesită o hidratare mai intensă. Astfel de neplăceri apar atunci când nivelul de vitamine B, E, dar şi de zinc este mic. Tot carenţele de vitamine şi minerale pot face ca rănile să se vindece mai greu.

Mătreaţa poate fi cauzată de carenţa de vitamine B

Deficitul de vitamine şi de minerale din corp afectează, în egală măsură, sănătatea şi aspectul podoabei capilare. Ele sunt cele care îmbunătăţesc circulaţia sangvină de la nivelul scalpului, ceea ce stimulează şi creşterea părului. Părul aspru, cel care are tendinţa de a se rupe uşor şi mătreaţa pot fi puse pe seama lipsei vitaminelor B2, B6, zinc, magneziu şi biotină.

Lipsa de magneziu poate afecta vederea

Esenţiale pentru sănătatea oculară, vitaminele A, B2, B6, B9 şi zincul ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină, previn apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare (cauză importantă a pierderii vederii la vârstnici).

Printre cele mai frecvente semne ale carenţei acestor vitamine şi minerale se numără şi oboseala oculară, vederea înceţoşată, senzaţia de mâncărime, de arsură sau de nisip în ochi, dar şi petele întunecate care apar în centrul câmpului vizual. De asemenea, spasmele oculare şi sensibilitatea la lumină sunt semnale pe care organismul de transmite în cazul deficitului de magneziu şi de vitamina C.

De ce apare amorţeala?

Furnicături şi amorţeală în mâini şi picioare? Deşi par consecinţe ale oboselii sau a statului mult în picioare, aceste neplăceri pot fi puse şi pe seama lipsei de vitamina B9, B6 şi B12, implicate în buna funcţionare a sistemului nervos. În multe dintre cazuri, carenţa acestor vitamine este asociată cu stări de surmenaj sau de anxietate.

O altă consecinţă a deficitului de vitamine şi minerale din organism este şi sindromul premenstrual. Lipsa zincului, a magneziului, a calciului şi a vitaminelor B6 şi E favorizează apariţia durerilor abdominale şi de cap, neplăceri specifice acestui sindrom.

Alte simptome ale carenţei de vitamine şi minerale

  • crampe musculare intense – carenţa de magneziu este implicată şi în apariţia durerilor de picioare şi de spate;
  • slăbiciune, oboseală – lipsa de fier din organism;
  • dureri în zona pieptului – deficitul de magneziu afectează, în cele mai multe dintre cazuri, persoanele cardiace;
  •  tulburări de coordonare, de învăţare – lipsa de vitamine B1, B6 şi E. Vitaminele din complexul B contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos, la reducerea oboselii, în timp ce vitamina E protejează celulele împotriva stresului oxidativ.
Vitamine și minerale pentru copii, adulți și bătrâni
Vitamine și minerale pentru copii, adulți și bătrâni

Info: Fierul nu se ia cu suplimentele de calciu, deoarece îi blochează asimilarea.

Related Posts

1 thought on “Lipsă de vitamine şi minerale semne ce indică probleme de sănătate

Lasă un răspuns