
Hepatita A, B și C. Cum deosebim tipurile de hepatită și care este cea mai periculoasă dintre ele?
Tipuri de hepatită 🧠 Hepatita înseamnă inflamarea ficatului și un grup de infecții virale care afectează ficatul. Cele mai întâlnite hepatite sunt A, B și C.
Pentru toate tipurile de hepatită, simptomele sunt asemănătoare: febră, oboseală, lipsa poftei de mâncare, greață, vomă, dureri abdominale, scaune gri, dureri articulare, icter.
Hepatitele diferă însă mult între ele.
HEPATITA A
Se răspândește ușor, prin ingerarea de apă sau alimente contaminate sau prin contact cu materii fecale contaminate. Există vaccin împotriva ei. Circa 17.000 de noi cazuri se înregistrează anual. Odată luată, ține câteva săptămâni și este vindecabilă și fără tratament. De obicei, persoanele contaminate se vindecă ușor, iar ficatul nu este afectat.
HEPATITA B
Se răspândește prin contact cu sângele unei persoane infectate, spermă sau alte fluide ale corpului, prin sărut sau contact sexual cu o persoană infectată. Se transmite fătului, de la mama infectată. Prin ace, seringi sau alte ustensile nesterile, dacă iei contact cu rana deschisă a unei persoane contaminate. Și pentru hepatita B există vaccin de prevenire. În funcție de tipul acestei hepatite, acută sau cronică, tratamentele diferă, iar ficatul trebuie monitorizat constant.
Între 15% și 25% dintre persoanele infectate dezvoltă o boală cronică a ficatului, incluzând ciroza, insuficiența hepatică sau cancerul de ficat.
HEPATITA C
Se răspândește prin contact cu sângele unei persoane infectate sau prin contact sexual cu o persoană infectată. Se transmite de la mama infectată la făt. Prin ustensile medicale nesterile sau prin contact cu rana deschisă a unei persoane contaminate.
Prin instrumente nesterilizate de tatuaj, după ce au fost folosite pe o persoană contaminată, instrumente de stomatologie nesterilizate, prin ace, forfecuțe, lame, periuțe de dinți.

Nu există un vaccin împotriva acestui tip de hepatită, iar îmbolnăvirea, când se produce, este uneori pe viață. Tratamentul constă în monitorizarea ficatului și medicamente antivirale. Viitorul va aduce noi tratamente pentru această boală gravă, așa promit cercetătorii.
Hepatita C este o boală severă, între 60 și 70% dintre persoanele infectate dezvoltă o boală cronică a ficatului. Între 5 și 20% fac ciroză hepatică, iar între 1 și 5% mor de ciroză sau de cancer hepatic. În SUA, aproximativ 12.000 de persoane mor anual de boli cauzate de hepatita C.
Îngrijorător este că 4,4 milioane de americani au hepatită cronică, iar ei nu știu asta. Cu cât te informezi mai mult, cu atât reduci riscurile infectării și implicit ale bolilor care derivă din aceasta.
Hepatita virală este principala cauză a cancerului de ficat și a transplantului de ficat.
Citește și…
- Te supără ficatul ?
- Ficat gras : cauze, simptome și tratament
- Antidotul ficatului gras
- Remedii pentru ficat
- Ficat mărit
Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!
Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.

FOTO: 123rf.com.
Foarte interesant articolul!