Sărbătorile de Paşti

Sărbătorile de Paşti

Sărbătorile de Paşti – Despre Paştele polonezilor am câteva cuvinte să vă scriu şi fotografii să vă arăt. Cam aşa am văzut eu anul acesta Sărbătorile prin prisma unui creștin curios şi mâncăcios la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză Craiova.

Coş Paşte
Coş Paşte

Poate vă întrebați cum îşi petrec oamenii din Polonia, Sărbătorile de Paşti « Duminica Palmierului ». În Polonia, decorarea ouălor pentru Paşti a devenit o artă, veche de secole și foarte importantă pentru spiritualitatea poporului polonez. Culorile sunt naturale, obţinute din scoarţă de copac, diverse flori, ceapă, coajă de nucă etc.

În Polonia mai exista în trecut şi obiceiul udatului. Oamenii aruncau cu apă unii pe alţii, pentru a fi sănătoşi. Sper că nu îți este frică de puțină apă dacă vizitezi Polonia de Paște! Tradițional, băieții obișnuiau să arunce cu apă pe fete.

Anul acesta Paştele a fost un pic cam grăbit… Cu ocazia sărbătorilor de Paşti, polonezii se întâlnesc pentru a împărţi ouăle sfinţite. Cu acest prilej îşi fac urări reciproce de sănătate, bucurie şi succese.

Pentru polonezi, tradiţiile şi mai ales sărbătorile sunt deosebit de importante, fiind transmise de la o generaţie la alta de secole.

Sărbătorile de Paşti

Paștele ortodox se va sărbători pe 28 aprilie, în vreme ce catolicii vor sărbători Învierea Domnului cu o săptămână mai devreme, pe 21 aprilie. Postul Paștelui ortodox a început pe 11 martie, iar Postul Catolic a început pe 6 martie.

În data de 21 Aprilie 2019, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Sărbătoarea de Florii semnifică Intrarea Domnului în Ierusalim. Numită şi Duminica Floriilor, această zi este începutul sărbătorilor pascale şi se prăznuieşte cu o săptămână înainte de Paşte.

poza de grup
poza de grup


Mai multe fotografii găsiți pe această pagina facebook « Tradiții poloneze de Paște, Seară poloneză » Cu ocazia sărbătorilor pascale, doresc să urez tuturor cititorilor acestui blog, un Paşte Fericit!

Citește și: Mesaje de Paşte. Felicitări şi urări de Paşte

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram.

Sărbătorile de Paşti
Sărbătorile de Paşti

 

Related Posts

2 thoughts on “Sărbătorile de Paşti

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: