Seara poloneză de Crăciun

Seara de Crăciun 2019

Seara de Crăciun 2019 🎅🎄⛄ Sărbătorile de iarnă sunt cele mai așteptate, este momentul când decorezi, dăruiești și iubești. Crăciunul este emoție, iubire, armonie, fericire și blândețe. Crăciunul îmi amintește de familie 👪.

Cea mai importantă sărbătoare din Polonia este Crăciunul, sărbătoare marcată prin numeroase ceremonii și obiceiuri, păstrate de secole.

Sunt binecuvântat prin oamenii pe care i-am cunoscut și m-am simțit parte din familia Centrului Cultural Polonez din Craiova datorită prietenei noastre Magdalena Filary care ne-a făcut invitația de a participa la seara de Crăciun poloneză.

Credeam că românii sunt lideri la cantitățile de mâncare pregătite pentru Crăciun, însă nici polonezii nu sunt mai prejos, căci pe masa lor de Crăciun trebuie să fie 12 feluri de mâncare, ca de exemplu: de la pierogi (cel mai comun preparat al lor) până la diverse combinații: crap, borș, compot din fructe uscate, varză murată cu ciuperci, turtă dulce, markowiec (cozonac cu mac).

Polonezii obișnuiesc să pună o mână de fân sub față de masă, simbolizând ieslea în care s-a născut Isus. Înainte de a mânca, membrii familiei se împărtășesc cu Ostie, făcându-și urări unii altora. Când apare prima stea, toată familia se așează la masă, păstrând un loc liber pentru un oaspete neașteptat. Nici în Polonia nu lipsesc cadourile de sub brad, reprezentațiile nașterii Domnului cu iesle și animale și colindele specifice. Este o tradiție ca în noapta de Crăciun familia să meargă la biserică (pasterka) pentru a asculta ruga de la miezul nopții.

Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză Craiova

La Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză Craiova au fost puse pe masă cele mai gustoase feluri de mâncare și am fost rasfățați cu vin fiert. Am petrecut un timp frumos alături de cei dragi 🍪 🍷.

Pentru polonezi peștele e nelipsit pe masa de Crăciun, iar anul acesta am avut crap pregătit la cuptor. De asemenea, întotdeauna la masa de Crăciun se pune un scaun și un tacâm în plus pentru străinul care îți poate băte la ușă, să îl inviți la masă.

Crăciunul este sărbătorit în aproape toată lumea și este o frumoasă ocazie pentru Bloggerii olteni, (cei din: Asociația Bloggerilor Olteni/ ASBO.ro) să ne adunăm la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză Craiova. În toată România, Crăciunul este sărbătorit pe măsură.

Seara de Crăciun 2019

Alături de prietenii mei, m-am bucurat de momente cu adevărat prețioase, care mi-au trezit un sentiment de recunoștință pentru tot ce am și sunt.

Atmosfera Crăciunului se simte în suflet și în casă, tot ce ne înconjoară trezește în noi un sentiment plăcut.

Încă nu îmi vine să cred că suntem aproape la jumătatea lui Decembrie și că mai e atât de puțin până la Revelion! Cât de frumoasă este perioada de sărbători!

ne împărtășim cu ostia - Seara de Crăciun 2019
ne împărtășim cu ostia – Seara de Crăciun 2019

Deși urăsc frigul și iarna cu o pasiune arzătoare, zilele din preajma Crăciunului sunt perioada mea preferată din an și simt că am fluturași în stomac de fiecare dată când mă gândesc că sunt atât de aproape…

Crăciunul se apropie, se face curățenie generală, copiii iau vacanță, se cumpără cadouri și se pregătește pomul de Crăciun🎄.

Craciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, având o semnificație cu totul și cu totul aparte: nașterea Domnului Isus Hristos.

Toate aceste evenimente sunt extrem de importante în viața mea, deoarece sunt momente în care mă simt iubit și rasfățat de întreaga lume și care vor rămâne pentru totdeauna în amintire.

Seara poloneză de Crăciun 🎅🎄

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

Cam atât am avut de scris până acum. Voi ce tradiții de Crăciun aveți? De ce vă bucurați cel mai tare zilele acestea?

Citește: Sărbătorile de Paşti la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză Craiova și Ziua de 1 decembrie. La final, vă las cu mai multe poze făcute de mine: «aici»

ASKineto vă urează vouă, tuturor cititorilor noștri dragi, să aveți un Crăciun Pur Magic! Crăciun fericit, dragii mei!

Fotografie de grup
Fotografie de grup
Seara poloneză de Crăciun
Seara poloneză de Crăciun

Related Posts

Lasă un răspuns