Regenerarea naturală a ficatului

ficat

        Topul alimentelor care au grijă de ficatul tău

Regenerarea naturală a ficatului:  Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului.  De asemenea, stochează substanțe nutritive și creează bilă, care este necesară pentru a digera și a absorbi în mod corespunzător substanțele nutritive din alimente.

Există multe alimente și băuturi pe care o persoană le poate consuma pentru a ajuta la protejarea ficatului. Sănătatea ficatului este vitală pentru sănătatea generală. Disfuncția hepatică poate duce la boli hepatice, tulburări metabolice și chiar diabet de tip 2, scrie Medicalnewstoday.

Deși este imposibil de gestionat toți factorii de risc, consumul anumitor alimente și băuturi poate contribui la promovarea sănătății ficatului.  În acest articol, vom acoperi cele mai bune alimente pentru sănătatea ficatului, efectele lor benefice pentru acest organ și unele alimente de evitat.

  Alimente de evitat

În general, găsirea echilibrului în dietă va menține ficatul sănătos. Cu toate acestea, există și unele alimente și grupuri de alimente pe care ficatul le găsește mai greu de prelucrat. Acestea includ:

 • Alcool: Oricine dorește să-și dea o pauză ficatului ar trebui să ia în considerare reducerea consumului de alcool sau eliminarea acestuia complet din dietă.
 • Sare: Modalități simple de reducere a consumului de sare includ consumul mai puțin în afară, evitarea conservelor de carne sau a legumelor și reducerea sau evitarea cărnii și a slăninii.
 • Zahăr: reducerea zahărului și a alimentelor zaharoase, cum ar fi cerealele, produsele de patiserie și bomboanele, pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului.
 • Alimente cu amidon: Acestea includ pâine, paste și prăjituri sau produse de patiserie.
 • Alimente grase: acestea includ mâncăruri prăjite, fast-food. Gustările, chipsurile și nucile ambalate pot fi, de asemenea, surprinzător de bogate în grăsimi.

Regenerarea naturală a ficatului: Alimente și băuturi de top pentru sănătatea ficatului

Unele dintre cele mai bune alimente și băuturi care sunt bune pentru ficat includ:

1. Alimentele vegetale în general

Un studiu din 2015, care apare în revista Medicină complementară și alternativă bazată pe dovezi, raportează că un număr mare de alimente vegetale pot fi utile pentru ficat. Acestea includ:

 • pepene
 • papaya
 • lămâie
 • legume verzi, cum ar fi varza și guliile
 • morcovi
 • orez brun
 • broccoli
 • sfeclă și suc de sfeclă
 • avocado
 • banană
 • orz

Oamenii ar trebui să mănânce aceste alimente ca parte a unei diete întregi și echilibrate.

2. Grapefruit

Studiul World Journal of Gastroenterology menționează, de asemenea, grapefruitul ca un aliment util. Grapefruitul conține doi antioxidanți principali: naringina și naringenina. Acestea pot ajuta la protejarea ficatului de leziuni prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice.

De asemenea, compușii pot reduce acumularea de grăsimi în ficat și pot crește enzimele care ard grăsimile. Acest lucru poate face din grapefruit un instrument util în lupta împotriva NAFLD.

3. Strugurii

Studiul care apare în World Journal of Gastroenterology raportează că strugurii, sucul de struguri și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea afectării ficatului.

Consumul de struguri întregi, cu tot cu sâmburi, este o modalitate simplă de a adăuga acești compuși în dietă. Un supliment de extract din semințe de struguri poate furniza, de asemenea, antioxidanți.

4. Fructe de pădure

Multe fructe de pădure întunecate, cum ar fi coacăze, zmeură și afine, conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune.

După cum sugerează un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul regulat de fructe de pădure poate ajuta, de asemenea, la stimularea sistemului imunitar.

5. Usturoiul

Adăugarea usturoiului în dietă poate ajuta, de asemenea, la stimularea ficatului. Un studiu din 2016 care apare în revista Advanced Biomedical Research notează că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsime la persoanele cu NAFLD, fără modificări ale masei corporale slabe. Acest lucru este benefic, deoarece supraponderalitatea sau obezitatea este un factor care contribuie la NAFLD.

6. Ceaiul verde

O cercetare (revizuire) din 2016 în revista Nutrition sugerează că ceaiul verde poate ajuta la reducerea riscului de cancer hepatic la populațiile asiatice de sex feminin.

Este important să rețineți că ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot deteriora ficatul, mai degrabă decât să-l vindece.

Cu toate acestea, studiul constată că sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

7. Ovaz (Făină de ovăz)

Consumul de fulgi de ovăz este o modalitate ușoară de a adăuga fibre în dietă. Fibrele sunt un instrument important pentru digestie, iar fibrele specifice din ovăz pot fi utile în special pentru ficat. Ovăzul și fulgi de ovăz sunt bogate în compuși numiți beta-glucani.

Conform unui studiu din 2017 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, beta-glucanii sunt foarte activi biologic în organism. Ele ajută la modularea sistemului imunitar și lupta împotriva inflamației și pot fi deosebit de utile în lupta împotriva diabetului și a obezității.

Analiza menționează, de asemenea, că beta-glucanii din ovăz par să contribuie la reducerea cantității de grăsime stocată în ficat la șoareci, ceea ce ar putea ajuta și la protejarea ficatului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma acest lucru.

Persoanele care doresc să adauge ovăz sau fulgi de ovăz în dieta lor ar trebui să caute ovăz integral, mai degrabă decât fulgi de ovăz preambalate. Făina de ovăz preambalată poate conține materiale de umplutură precum făină sau zaharuri, care nu vor fi la fel de benefice pentru organism.

8. Cafea

O recenzie din 2013, care apare în revista Liver International, sugerează că peste 50% din persoanele din Statele Unite consumă cafea zilnic.

Cafeaua pare a fi bună pentru ficat, mai ales pentru că protejează împotriva unor probleme precum ficatul gras.

Analiza menționează, de asemenea, că aportul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice cronice. De asemenea, poate proteja ficatul de afecțiuni dăunătoare, cum ar fi cancerul hepatic.

9. Fruct de cactus

Fructele și sucul fructelor de cactus pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea ficatului. Studiul World Journal of Gastroenterology sugerează că compușii din fruct pot ajuta la protejarea organului.
Majoritatea cercetărilor se concentrează pe extracte din fruct, totuși, astfel încât sunt necesare studii care se concentrează pe fruct sau suc în sine.

10. Pește gras

După cum subliniază un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul de pește gras și suplimente de ulei de pește poate contribui la reducerea impactului unor afecțiuni precum NAFLD.
Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune ce ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi pot fi deosebit de utile în ficat, deoarece par să prevină acumularea de grăsimi în exces și să mențină nivelurile optime de enzime în ficat.
Studiul recomandă consumul de pește gras de două sau mai multe ori pe săptămână. Dacă nu este ușor să încorporați în dietă pește gras, cum ar fi heringul sau somonul, încercați să luați zilnic un supliment de ulei de pește.

11. Nuci

Același studiu spune că consumul de nuci poate fi un alt mod simplu de a menține ficatul sănătos și de a proteja împotriva NAFLD. Nucile conțin în general acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum și la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
Consumul unei mâini de nuci sau migdalele, în fiecare zi poate ajuta la menținerea sănătății ficatului. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să fie siguri că nu mănâncă prea multe, deoarece nucile sunt bogate în calorii.

12. Ulei de măsline

Consumul de grăsime nu este bun pentru ficat, dar unele grăsimi îl pot ajuta. Potrivit studiului World Journal of Gastroenterology, adăugarea uleiului de măsline în dietă poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei.

Citește și…

(Ficat – Credit: Magic mine/Shutterstock.com)

Regenerarea naturală a ficatului
Regenerarea naturală a ficatului

Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Regenerarea naturală a ficatului
Regenerarea naturală a ficatului

Related Posts

3 thoughts on “Regenerarea naturală a ficatului

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: