Corpul nostru se regenerează la fiecare 7 ani

Corpul nostru se regenerează

Ce trebuie să faci ca să beneficiezi şi tu de această regenerare celulară? Iată care sunt organele care se regenerează şi în cât timp!

Regenerarea corpului uman: În organismul uman, zilnic, mor între 50 şi 70 de miliarde de celule. Specialiştii au calculat că, într-un an, omul pierde o masă de celule echivalentă cu greutatea corporală a fiecărui individ în parte. Însă fiecare celulă şi organ are ciclul ei propriu de viaţă, iar o dată la 7 ani acest ciclu se finalizează pentru tot organismul.

Dar, pentru ca acest lucru să fie posibil, specialiştii atrag atenţia că trebuie să ajutăm şi noi organismul prin menţinerea unui echilibru între alimentaţie şi toxinele acumulate şi eliminate.

Iată care este timpul de regenerare al diferitelor organe şi celule

Celulele au perioade de regenerare diferite. Unele se nasc şi mor în doar câtevale zile, altele după câţiva ani, scrie ştiinţă-mister.ro. Ciclul complet de viaţă pentru celulele roşii este de 4 luni, în timp ce celulele albe trăiesc un an. Pielea se schimbă o dată la 2-3 săptămâni, colonul se reînnoieşte o dată la 4 zile, iar pentru oase procesul durează 10 ani.

1. Creierul

Neuronii sunt singurele celule din organismul uman care nu se regenerează. Cele 100 de miliarde de celule moştenite de la naştere se distrug constant pe parcursul vieţii, de aceea unele persoane încep să sufere de demenţă ori alte afecţiuni neuronale. Foatre important de reţinut este şi faptul că, după vârsta de 20 de ani, dimensiunea creierului începe să se reducă cu aproximativ 100.000 de neuroni, echivalentul unui gram pe an.

2. Părul şi unghiile

Dintre toate procesele de regenerare din organism, cele al părului şi unghiilor sunt cele mai vizibile. La femei, părul se regenerează o dată la 6 ani, iar la bărbaţi o dată la 3 ani. Unghiile se refac între 3 şi 6 luni, iar sprâncenele se regenerează şi ele în maximum 8 săptămâni.

Citeşte şi: Creșterea exagerată a părului

3. Ochii

La nivelul ochilor, singurele celule care se regenerază sunt cele ale corneei. Şi genele cad şi cresc constant, cam din 2 în 2 luni, pentru a asigura tot timpul protecţia ochilor.

Citeşte şi: Ochii și ficatul

4. Ficatul

Un ficat bine vascularizat se poate regenera complet în 5 luni. Chiar şi ficatul persoanelor alcoolice se poate regenera, dar nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul persoanelor bolnave de ciroză, situaţie în care la nivelul ficatului nu mai există nicio celulă funcţională.

Citește și: Detoxifierea ficatului

5. Papilele gustative

Receptorii pentru gust au o durată de viaţă de doar 10 zile, iar la nivelul limbii sunt în jur de 10.000 de papile gustative.

6. Oasele

Deşi este greu de crezut, şi oasele se refac constant. Procesul este însă ceva mai lent şi se încheie în 10 ani. Totuşi, regenerarea osoasă încetineşte după vârsta de 45 de ani, moment în care începe şi procesul de tasare. Coloana vertebrală, de exemplu, se scurtează cu un centimetru la fiecare 10 ani.

7. Intestinele

Vârsta intestinelor este de numai 2-3 zile şi asta din cauza substanţelor chimice care acţionează asupra lor zilnic. Acele porţiuni de intestin protejate de mucus au o perioadă de refacere ceva mai lungă, de maximum 5 zile. Şi tot la fiecare 5 zile se reface şi mucusul care protejează stomacul.

8. Plămânii

Plămânii sunt nişte organe formate din mai multe tipuri de celule, de aceea perioada lor de regenerare variază. Astfel, ţesutul alveolar se regenerează din an în an, iar celulele de la suprafaţa plămânilor se refac în 2-3 săptămâni. În cazul persoanelor bolnave de enfizem pulmonar, refacerea ţesului alveolar este imposibilă, deoarece boala împiedică regenerarea celulară.

9. Inima

Un studiu recent arată că inima are capacitatea de refacere o dată la 20 de ani. Acest organ este dotat cu celule stem care întineresc constant, de cel puţin 3 sau 4 ori în timpul vieţii. După vârsta de 35 de ani, inima începe să scadă în dimensiuni cu o medie de 0,3 grame în fiecare an şi chiar dă semne de oboseală pompând tot mai puţin sânge în corp. La fel ca toţi ceilalţi muşchi, inima rămâne în formă cu exerciţii fizice.

Citește și: Corpul uman

Photo courtesy of Shutterstock

Regenerarea corpului uman
Regenerarea corpului uman

Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Regenerarea corpului uman
Regenerarea corpului uman

Related Posts

2 thoughts on “Corpul nostru se regenerează la fiecare 7 ani

  1. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

Lasă un răspuns