Probleme de sănătate care apar după 45 de ani.

Probleme de sănătate

Sunt șanse mari ca și tu să te confrunți la bătrânețe cu cel puțin o afecțiune, mai ales dacă nu ai grijă de sănătatea ta la tinerețe.

Opt din zece persoane vârstnice se confruntă cu probleme de sănătate, de multe ori boli cronice, iată care sunt principalele afecțiuni în acest articol. Afecțiuni întâlnite în rândul persoanelor cu vârste peste 45 de ani!

Probleme de sănătate frecvente după 45 de ani

Dureri de spate : Greutatea în exces, sedentarismul și boli precum cancerul sau artrita pot favoriza apariția durerilor de spate. Prin urmare, aveți grijă să mâncați sănătos, să vă mențineți greutatea și să faceți  mereu mișcare, indiferent de vârstă.  Sunt cu atât mai frecvente cu cât o persoană este mai în vârstă.

Dureri de spate
Dureri de spate

Hipertensiunea arterială : pe măsură ce îmbătrânești, vasele de sânge devin mult mai rigide, ca urmare a depunerilor de colesterol, iar acest proces crește presiunea sangvină. Potrivit celor mai recente statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, 2 din 3 adulți cu vârsta peste 60 de ani suferă de hipertensiune. Chiar dacă vârsta este un factor de risc care nu poate fi controlat, există și cauze ce pot fi prevenite: fumatul, alimentația nesănătoasă, sedentarismul, greutatea excesivă sau stresul.

Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială

Obezitatea : este legată de nu mai puțin de 20 de boli cronice, printre care accidentul vascular cerebral, diabetul, cancerul, hipertensiunea, artrita etc. Categoria cea mai expusă riscului de obezitate este a adulților cu vârste între 40 și 60 de ani. Peste 40% dintre aceștia sunt obezi, arată statisticile.

Osteoporoza : peste jumătate dintre femeile trecute de vârsta de 50 de ani și 25% dintre bărbații încadrați în aceeași categorie de vârstă suferă o fractură osoasă, ca urmare a pierderii densității osoase. Dieta bogată în calciu și vitamina D și exercițiile fizice zilnice te pot ajuta să îți menții oasele sănătoase.

Bolile de inimă : depunerea de colesterol pe vasele de sânge duce la apariția plăcilor de aterom, porțiuni de grăsime întărită care blochează circulația sângelui către inimă și alte organe vitale. Persoanele cu vârste între 40 și 60 de ani sunt de 5 ori mai expuse riscului de boli de inimă decât cele cu vârste între 20 și 40 de ani.

Diabetul : în ultimii 30 de ani, numărul bolnavilor de diabet aproape că s-a dublat. Riscul de a face această boală crește semnificativ după vârsta de 45 de ani și poate favoriza apariția altor probleme de sănătate, precum boli de inimă, afecțiuni renale, orbire etc. Pentru a preveni astfel de situații, măsoară-ți periodic glicemia, mănâncă sănătos și încearcă să-ți menții greutatea în limitele normale.

Diabetul
Diabetul

Osteoartrita : odinioară, medicii credeau că doar vârsta este de vină pentru apariția acestei afecțiuni articulare. E drept, peste 30% din persoanele trecute de 45 de ani fac artrită la genunchi, dar și moștenirea genetică are un rol important, precum și stilul de viață. Sedentarismul, diabetul, supraponderabilitatea și leziunile articulare contribuie din plin la apariția osteoartritei.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) : este o afecțiune care cauzează inflamație la nivelul plămânilor și blochează schimbul de oxigen, ceea ce duce la dificultăți respiratorii, tuse productivă și wheezing (respirație șuierătoare). Toate aceste simptome nu dor în primă fază și nu trag un semnal de alarmă decât în jurul vârstei de 50 de ani, când se agravează, astfel încât boala evoluează în tăcere, până în stadii avansate, când tratamentul nu mai are șanse mari de reușită. Evitarea fumatului și a poluării, mișcarea și alimentația sănătoasă sunt principalele arme prin care poate fi prevenită această afecțiune.

Tulburări de vedere și de auz :  aproape un sfert din populația cu vârste între 45 și 64 de ani suferă de o problemă cu auzul, iar aceasta se acutizează odată cu îmbătrânirea. În anumite situații, de vină pentru astfel de tulburări auditive pot fi anumite medicamente, dar de cele mai multe ori procesul normal de îmbătrânire stă la baza pierderii auzului. Același lucru este valabil și în cazul tulburărilor de vedere. Cataracta și glaucomul sunt principalele cauze ale deteriorării vederii.

Afecțiuni ale prostatei : îndeosebi bărbații sunt vizați de astfel de probleme de sănătate. Fie că merg prea des sau prea rar la toaletă, de vină este lipsa de control asupra prostatei, ai căror mușchi sunt slăbiți pe măsură ce îmbătrânim. Limitarea consumului de cafea și sucuri cu cafeină, evitarea ridicării de obiecte grele pot preveni astfel de neplăceri.

Afecțiuni ale prostatei
Afecțiuni ale prostatei

Depresie : persoanele vârstnice au cea mai mare rată de incidență a depresiei, iar motivul este lesne de înțeles: apar probleme de sănătate, copiii cresc și merg la casele lor, survine decesul persoanelor apropiate sau sentimentul de inutilitate, ca urmare a lipsei unui loc de muncă. Totuși studiile arată că după 60 de ani revenim la starea de optimism care ne caracteriza în tinerețe, probabil datorită faptului că suntem mai împliniți sufletește, avem o situație financiară stabilă și ne putem bucura de mai mult timp liber în natură, care ne încarcă cu bună dispoziție.

Cancer : vârsta înaintată este principalul factor de risc în apariția cancerului. Desigur, cancerul apare și la persoanele tinere, dar cu precădere în rândul celor trecute de vârsta de 45 de ani. Riscul de cancer este aproape dublu în cazul persoanelor trecute de 50 de ani. Pentru a reduce cât mai mult riscul de cancer, este recomandată o dietă „curată”, fără alimente procesate, bogate în grăsimi, evitarea fumatului și a expunerii necontrolate la soare.

Demență : în America, una din 9 persoane trecute de vârsta de 65 de ani este diagnosticată cu Alzheimer, numită și „boala uitării”, iar riscul aproape că se triplează la categoria de vârstă 85+. Unii factori de risc nu pot fi controlați, precum vârsta sau moștenirea genetică, dar dieta și menținerea în limitele normale ale glicemiei și tensiunii arteriale pot reduce semnificativ riscul de instalare a acestei boli de bătrânețe.

Probleme de sănătate
Probleme de sănătate

Daca v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.

Related Posts

1 thought on “Probleme de sănătate care apar după 45 de ani.

Lasă un răspuns