Degustare crama Purcari și brânzeturi Delaco, de Ziua Basarabiei

Degustare crama Purcari

Săptămâna aceasta, blogosfera craioveană a sărbătorit Ziua Basarabiei cu o degustare de vinuri de la crama Purcari asociate cu brânzeturi de la Delaco. Locația aleasă pentru degustarea noastră a fost elegantul restaurant C House Milano.

Încă de la început, am fost cucerit de atmosfera primitoare și sofisticată a locației, iar întâlnirea cu Rebeca Didu, reprezentantul zonal Purcari Wines, a adăugat o notă de autenticitate și pasiune în întreaga experiență. Ghidându-ne cu pricepere și entuziasm, ne-a condus într-o incursiune captivantă în lumea vinurilor de înaltă calitate și în istoria plină de tradiție a cramei Purcari.

Rebeca Didu, reprezentantul zonal Purcari
Rebeca Didu

Fiecare pahar de vin a fost o poveste în sine. Am savurat fiecare nuanță, fiecare aromă, și am călătorit cu gândul prin viețile pitorești unde strugurii sunt îngrijiți cu pasiune și atenție deosebită. Cu fiecare degustare, am simțit cum gusturile se împleteau armonios, dezvăluind profunzimea și complexitatea vinurilor moldovenești, dar și rafinamentul deosebit al brânzeturilor de la Delaco.

Crama Purcari este una dintre cele mai prestigioase crame din Republica Moldova, situată în regiunea Purcari, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri de înaltă calitate. Fondată în 1827, Crama Purcari este una dintre cele mai vechi crame din Europa de Est și are o reputație solidă în domeniul vinificației.

În prezent, Purcari deține în portofoliu 4 crame și 1500 ha de viță de vie : 2 crame în Republica Moldova – Bostavan și Domeniile Cuza; o cramă în România, în zona Viticolă Dealul Mare – Ceptura și una în Bulgaria – Angels Estate.

Vinurile produse de Crama Purcari sunt apreciate atât la nivel național, cât și internațional, câștigând numeroase premii și recunoaștere în industria vinicolă. În special, vinurile roșii sunt considerate a fi printre cele mai bune din regiune, inclusiv blendurile de Cabernet Sauvignon, Merlot și alte soiuri.

Pe lângă producția de vinuri, Crama Purcari oferă tururi și degustări pentru vizitatori, permițându-le să exploreze viața la cramă și să învețe despre procesul de producție a vinului. De asemenea, crama dispune de un restaurant unde vizitatorii pot savura bucătăria locală însoțită de vinurile lor.

Crama Purcari joacă un rol important în promovarea vinurilor moldovenești pe plan internațional, contribuind la creșterea reputației țării ca regiune producătoare de vin.

Asocierile culinare propuse spre degustare au fost următoarele:

  • 1.Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France,
  • 2. Purcari Nocturne Viorica + Camembert Ile de France
  • 3. Domeniile Cuza Rose (Merlot & Saperavi) + British Cheddar Delaco D’Exceptie
  • 4. Domeniile Cuza (Saperavi si Feteasca Neagra) + Gouda DeSenvis Delaco
  • 5. Purcari Maluri de Prut (Feteasca Neagra si Rara Neagra) + Grana Padano Delaco ‘Exceptie

Alegerea vinurilor pentru degustare a fost bine gândită, cuprinzând o varietate de soiuri și asocieri culinare pentru a evidenția aromele și texturile acestora în compania brânzeturilor selectate.

Alegerea mea:  Domeniile Cuza Rose Sec Merlot & Saperavi 

De culoare roz-coral intens și strălucitor, vinul își dezvăluie rafinamentul într-un buchet de arome proaspete de fructe de pădure și rodie. Textura satinată se completează cu notele de căpșuni și atingerile delicate de ierburi aromate, amintind în post-gust de un desert de căpșuni cu frișcă.
Strugurii sunt recoltați manual în lăzi mici, de pe fiecare parcelă în parte, cu atenție deosebită și în momentele răcoroase ale zilei pentru a păstra aromele caracteristice soiului.
Strugurii răciți sunt dirijați pe linia de sortare unde sunt aleși manual, sunt eliminate impuritățile, apoi are loc desciorchinarea și sortarea bobițelor după mărime. După presarea lentă începe fermentarea la temperatură controlată
La Domeniile Cuza, soiurile de struguri sunt alese respectând cu sfințenie criteriile de selecție, astfel încât să transmită istoria și pasiunea producătorului pentru vinificație.

Vinurile Purcari au o reputație solidă în industria vinicolă, atât în Republica Moldova, cât și la nivel internațional. Această reputație se datorează atenției lor la detalii în procesul de producție, începând de la recoltarea manuală a strugurilor și până la fermentarea la temperaturi controlate.

Preferatul meu a fost Rose-ul sec Merlot de la Domeniile Cuza, cu 12,5 % alcool,  de un roz delicat, aproape translucid. Culoarea este într-o perfectă armonie cu aromele de fructe de pădure și citrice. Într-un cuvânt, un vin mătăsos, ce aduce prospețime serilor calde de vară. Am apreciat că se potrivește de minune cu British Cheddar, cea mai cunoscută brânză a britanicilor, potrivit de tare, ușor sfărâmicioasă, care se topește în gură. Aromele fructate ale vinului au completat perfect gustul untos ale brânzei, cu accente de alune de pădure și fân proaspăt cosit. O brânză cu personalitate. Rozul pal al vinului și portocaliul strălucitor al brânzei au epatat și din punct de vedere cromatic. O asociere estivală, minunată pentru vacanțe.

Seara a curs repede, la fel și vinul în pahare, dar am avut grijă să ne hidratăm corespunzător cu apa Dolce Vita, o apă de izvor pură și naturală, filtrată cu ultima tehnologie. Apa oferită de către Diana este marca Dolce Vita, apă de izvor cu un pH de 7.5 produsa după ultima tehnologie de filtrare și tratare, ce provine din puț de medie adâncime. Consumul de apă în timpul unei degustări de vinuri este esențial pentru a menține echilibrul și pentru a asigura că participanții pot aprecia în mod corespunzător aromele și gusturile vinurilor fără a fi afectate de deshidratare. În timp ce serata avansa, ne-am bucurat de fiecare moment, savurând fiecare înghițitură și fiecare conversație într-un ritm plin de armonie. Apa purificată Dolce Vita a fost aliatul nostru constant, asigurându-ne că ne hidratăm corespunzător și că ne putem bucura în continuare de gusturile delicate și rafinate.

Asocierile cu brânzeturile fine au adus o notă suplimentară de plăcere gustativă. De la British Cheddar la Camembert, fiecare brânză a avut o întâlnire perfectă cu vinurile selectate, evidențiind aromele și texturile unice și creând o simfonie gustativă pe papilele noastre.

Cu siguranță, experiența de degustare a vinurilor Purcari și a brânzeturilor fine la C House Milano a fost una de neuitat. A fost o seară plină de rafinament și savoare, în care am avut privilegiul să descopăr aromele unice ale vinurilor moldovenești într-un cadru elegant și plin de farmec.

Degustare crama Purcari
Degustare crama Purcari

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram.  Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. 🍷

 

Related Posts

Lasă un răspuns