Condimentul rege, cel mai important pentru sănătate. Reduce riscul de infecții, stimulează creșterea celulelor noi și previne îmbătrânirea
Urmează în clasament piperul roșu (109.800 t) și piperul negru (62.900 t). Scorțișoara și turmericul ocupă locul al patrulea și, respectiv, al cincilea.
China este cel mai mare furnizor al UE – 38% dintre condimente provin de acolo. Cu toate acestea, există o „specializare” geografică – peste jumătate din piperul negru, de exemplu, provine din Vietnam. 77% din turmericul din mâncărurile europene provine din India. 37% din scorțișoară este indoneziană. China predomină la importul de ghimbir (54%) și de piper negru (72%).
Ghimbirul, cel mai căutat condiment importat în Europa
Această statistică, potrivit RADOR, este completată de un alt număr interesant: Rusia este lider în importul de semințe de coriandru în UE cu o cotă de piață de peste 50%.
Trebuie remarcat faptul că europenii folosesc din ce în ce mai mult semințe „străine” în bucătărie și în medicină. Greutatea condimentelor importate din terțe state a crescut cu peste 57% în 10 ani, arată datele Eurostat.
- Recordul aici este deținut și de ghimbir cu o creștere de 149% a cantității față de 2012.
- Turmericul este pe locul al doilea cu o creștere de 142%.
Unul dintre motivele interesului crescut al europenilor pentru aceste două plante, pe lângă gustul și aroma lor unică, este legat de proprietățile lor medicinale.
Ghimbirul a devenit foarte popular și căutat în timpul pandemiei, ca ajutor împotriva coronavirusului. Ambele condimente conțin substanțe care au efecte antibacteriene și antioxidante.
Condimentul rege, cel mai important pentru sănătate
Ghimbirul este cu siguranta unul dintre cele mai importante si valoroase condimente din lume datorita proprietatilor sale pentru sanatate. Consumul sau regulat poate reduce riscul de infectii si poate stimula cresterea celulelor noi in corp, prevenind astfel imbatranirea prematura. De aceea, ghimbirul este numit pe buna dreptate „condimentul rege” in industria culinara.