Pietre la rinichi: semne, simptome și tratament

Pietrele la rinichi, denumite medical litiază renală, sunt depozite mici şi dure care se formează în interiorul rinichilor, fiind constituite din minerale şi săruri acide.

Litiaza renală (pietre la rinichi) – sunt depozite dure care se formează în interiorul rinichilor. Dimensiunile pot varia de la câţiva milimetri în diametru până la mărimea unei pietre mici.

pietre la rinichi
pietre la rinichi

Simptomele: litiazei renale (pietre la rinichi)

 • transformări în aspectul și mirosul urinei
 • dificultate sau imposibilitate de eliminare a urinei;
 • sânge în urină (hematurie);
 • durere însoţită de febra şi frisoane;
 • durere însoţită de greaţă şi vărsături;
 • durere atât de puternică, încât nu puteţi să rămâneţi pe loc sau să găsiţi o poziţie confortabilă;

Tratamentul pietrelor la rinichi

Medicul specialist poate recomanda administrarea de analgezice şi stimularea eliminării naturale a calculilor, printr-un consum sporit de lichide – de minimum 10 pahare de apă plata pe zi, dacă pietrele la rinichi sunt suficient de mici.

În cazul în care calculul măsoară între 5 mm şi 10 mm, probabilitatea că acesta să fie eliminat la urinat sunt de 50%. Sigur că atunci când pietrele la rinichi depăşesc pragul de 10 mm, există şi alte variante de tratament disponibile. Dacă piatra la rinichi este mai mică de 5 mm, există 90% şanse că această să fie expulzată din tractul urinar fără alte intervenţii.

Alte medicamente pot preveni formarea altor pietre, deci apariţia de complicaţii. Medicamentele alfa-blocante. Aceste substanţe relaxează pereţii uretrei şi îi dilată, astfel încât piatra să pătrundă mai uşor pe canalul mărit.

O practică medicală frecventă pentru tratarea pietrelor la rinichi este şocul extracorporal cu unde de litotripsie, ce foloseşte unde-şoc pentru a sfărâma calculii renali, astfel încât să se poată mişca mai uşor în tractul urinar. Efectele secundare posibile sunt leziunile locale, sângerările şi senzaţiile de durere după efectuarea procedurii.

Când calculii renali ajung foarte aproape de vezica urinară, ureteroscopia este procedura medicală cel mai des folosită. Un tub subţire este introdus prin uretră, până la piatra formată, astfel încât medicul chirurg să poată rupe piatra, pentru a scoate fragmentele prin tub.

Tratamentul pietrelor la rinichi
Tratamentul pietrelor la rinichi

După ce medicul ajunge să extragă calculii, îi supune unei analize chimice atente, pentru a le află compoziţia. Aproape 80% din pietrele la rinichi sunt constituite din calciu, restul compușilor fiind de regulă acid uric, cistină sau struvit. Odată aflată compoziţia calculilor, se pot formulă strategii concrete de prevenire a noilor formaţiuni de acest tip. Pietrele foarte mari formate la nivelul rinichilor pot necesită intervenţie chirurgicală pentru a fi eliminate.

Prevenirea pietrelor la rinichi

Iată câteva strategii pe care le poţi adopta pentru a preveni recidiva:

 • Bea suficientă apă.
 • Mănâncă lămâi.
 • Evită cantităţile mari de alimente care conţin oxalaţi.
 • Ai grijă la cantitatea de sare consumată zilnic.
 • Redu cantitatea de proteine alimentare

Prevenirea formării acestora ar trebui să fie o prioritate la orice vârstă, întrucât manifestările clinice ale pietrelor la rinichi nu sunt nici pe departe plăcute.

Medicii recomandă persoanelor cu predispoziţie către formarea pietrelor la rinichi să consume suficiente lichide de-a lungul zilei, încât să elimine circa 2,5 litri de urină pe zi. Dacă urină este deschisă la culoare şi limpede, înseamnă că vă hidrataţi corespunzător şi preveniţi eficient litiază renală. Consumaţi suficiente lichide de-a lungul zilei.

Reduceţi aportul de sare în dietă şi optaţi pentru surse vegetale de proteine, precum leguminoasele. Alegeţi o dietă săracă în sare şi proteine animale.

Magneziul are importantul rol de a dizolva micile depozite de calciu şi minerale, de aceea este recomandat în prevenirea formării calculilor renali. Consumaţi alimente bogate în magneziu. Sursele alimentare de magneziu sunt peştele slab, fructele de avocado, broccoli-ul, spanacul şi toate celelalte legume verzi, precum şi nucile, căpşunile, afinele şi ceaiul negru (însă dacă la originea pietrelor stau oxalaţii, trebuie să le consumaţi ponderat.)

Urocistin Forte – supliment natural
Urocistin Forte – supliment natural

„Există foarte multe plante cu efect diuretic: mesteacăn, coada calului, mătase de porumb, cozi de cireșe, ienupăr. Unele plante au și efectul de a dizolva calculii: urzica și coada calului. Un supliment natural care dizolvă și elimină pietrele la rinchi este Urocistin Forte”.

Rețeta de ceai pentru rinichi

Citește și:

Related Posts

9 thoughts on “Pietre la rinichi: semne, simptome și tratament

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: