Motivul pentru care coşurile îţi invadează nasul, bărbia sau fruntea ar putea fi strâns legat de anumite probleme de sănătate ale organismului.
Acneea la vârstă adultă este o problemă tot mai des întâlnită, fiecare persoană are de obicei o anumită zonă a feţei cel mai des afectată de coşuri.
Coşurile apar atunci când foliculii piloşi (sau “porii”, cum le spunem noi) se “înfundă” cu un fel de dop format din sebum şi celule moarte. Acneea este rezultatul unei combinaţii de factori – exces de sebum, exces de celule moarte şi bacterii.
Aşa apar comedoanele, adică punctele negre și punctele albe, care sunt neplăcute, dar mai puţin vizibile. Situaţia se înrăutăţeşte atunci când apar şi bacteriile şi se crează o mică infecţie. Foliculul “înfundat” se inflamează, ceea ce duce la înroşirea şi umflarea zonei respective. Aşa pot apărea papule, pustule, noduli sau chisturi.
Spălarea tenului cu săpunuri dure sau cu scruburi nu face decât să irite pielea, ducând la o producţie şi mai mare de sebum.
De ce îţi apar coşuri pe faţă. Cauzele pe care nu trebuie să le ignori
Urechi – dacă nu bei suficientă apă de-a lungul zilei sau dacă rinichii tăi nu funcţionează adecvat, zona urechilor poate fi afectată de coşuri mari şi persistente. Pentru a evita apariţia lor, bea cel puţin doi litri de apă pe zi, evită consumul excesiv de cafea şi băuturi pe bază de cofeină, precum şi alimentele sărate.
Bărbie – apariţia coşurilor, comedoanelor şi punctelor negre în zona bărbiei este cauzată de dezechilibre hormonale, probleme ginecologice sau renale, dar şi atingerea repetată a feţei cu mâinile. Consumul adecvat de apă şi suficiente ore de somn ar putea să te ajute. De asemenea, evită să-ţi sprijini bărbia în palmă sau să-ţi atingi prea des faţa.
Zona gurii şi linia buzelor – constipaţia, excesul de alimente condimentate şi o reacţie alergică faţă de pasta de dinţi ar putea cauza apariţia coşurilor în jurul gurii. Creşterea aportului de fibre, prin consumul de fructe şi legume te poate ajuta să scapi de coşurile care afectează această zonă.
Obraji – obrajii nu sunt de obicei afectaţi de acneea la vârstă adultă, dar când coşurile apar în aceste zone, probleme de sănătate ale plămânilor şi ale stomacului, dar şi mâncatul în exces le pot provoca. Dacă obrazul drept este de obicei afectat de coşuri, de vină poate fi telefonul mobil murdar sau faţa de pernă care nu este schimbată suficient de des. Igienizează-ţi telefonul cu o soluţie pentru dezinfectat mâinile, pe care să o aplici pe un şerveţel cu care să cureţi apoi ecranul mobilului. De asemenea, schimbă faţa de pernă cel puţin o dată pe săptămână.
Nas – coşurile din zona nasului pot fi provocate de constipaţie, balonare, dezechilibrul florei intestinale, indigestie sau circulaţie sanguină proastă. Vitamina B, evitarea alimentelor condimentate şi masajul zonei ar putea elimina apariţia coşurilor.
Tâmple şi între sprâncene
Acneea în zona tâmplelor şi între sprâncene poate fi cauzată de circulaţia deficitară, probleme ale vezicii biliare (fiere), dietele bogate în grăsimi, alimentele procesate sau consumul de alcool. Şi de această dată consumul adecvat de apă ar putea conduce la prevenirea apariţiei acneei în aceste zone, la fel şi dieta adecvată sau igiena riguroasă.
Frunte – apariţia coşurilor pe frunte poate fi provocată de probleme digestive, intestinale, ale ficatului, nivelul ridicat al stresului, somn neregulat, dietă nesănătoasă sau chiar reacţie alergică la unele produse pentru îngrijirea părului. Pentru a scăpa de acneea de pe frunte, încearcă un stil de viaţă sănătos: dormi cel puţin opt ore pe noapte, bea multă apă, ai grijă ce alimente consumi pentru a observa ce anume declanşează apariţia coşurilor şi verifică dacă anumite produse cosmetice pentru păr sunt responsabile pentru asta. Evită băuturile bogate în zahăr și alimentele.
Ce poţi face să eviţi acneea
Hidratarea este extrem de importantă. Bea multă apă şi evita consumul de produse care conţin mult zahăr ori cele cafeinizate. Mişcarea fizică ajută foarte mult la destresare. Stresul este unul din factorii care determina cel mai adesea erupţiile cutanate.
Citește și :
- Mască de faţă
- Harta feței îți arată ce probleme de sănătate ai
- Masajul facial, creme cu venin de viperă și pudră de diamant
Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact.
Eu pentru acnee am inceput sa folosesc derminax, un produs din plante. Sper sa ma ajute pentru ca acneea asta e extrem de frustranta!