Cum să alegi cea mai bună lubeniţă

Pepenele roșu pentru copii

Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont

Pepenele roșu (verde – lubenița) este fructul vedetă al verii. Pentru a alege un pepene gustos şi copt este nevoie să ţii cont de câteva reguli.

Coaja. Un pepene copt nici prea mult, nici prea puţin nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafaţa lui. Acesta este un indiciu că fructul este prea copt.

Codiţa trebuie să fie verde. Un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospeţimii. Alege pepenii care au coada încă verde pentru a avea siguranţa că nu este “trecut”.

Testul sunetului. Bate cu degetul în pepene, iar dacă se aude un sunet gol în interior este perfect! Asta înseamnă că pepenele este copt.

lubenița este fructul vedetă
lubenița este fructul vedetă

Punctul de coacere. Pata galbenă a pepenelui, din partea opusă codiţei, trebuie să fie neapărat galbenă. Dacă este verde sau albă, acest lucru indică faptul că pepenele a fost cules prea repede şi nu este copt.

Verifică-i greutatea. Indiferent de mărimea lui, un pepene copt trebuie să fie destul de greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru indică faptul că este plin de apă, prin urmare, dulce şi copt.

Este important să îi verifici forma. Alege un pepene cu formă uniformă, fără lovituri, tăieturi sau alte urme. În cazul în care fructul are umflături sau noduli, înseamnă că pepenele a fost afectat de soare.

Pepenele roșu:  beneficii și informații nutriționale

Informații nutritionale

În compoziția pepenelui roșu se regăsesc numeroși compuși și nutrienți benefici sănătații, printre care se numară tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul și betaina.

pepene roșu
pepene roșu

Acest aliment conține cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele.

Informațiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene roșu sunt:

 • Calorii 30 kcal;
 • Carbohidrați 7,6 g;
 • Proteine 0,6 g;
 • Grăsimi 0,15 g;
 • Fibre 0,4 g;
 • Acid folic 3 mcg;
 • Niacina 0,2 mg;
 • Acid Pantotenic 0,22 mg;
 • Piridoxina 0,5 mg
 • Tiamina 0,3 mg;
 • Vitamina A 570 UI;
 • Vitamina C 8 mg;
 • Vitamina E 0,05 mg;
 • Sodiu 1 mg;
 • Potasiu 112 mg;
 • Calciu 7 mg;
 • Cupru 42 mcg;
 • Fier 0,25 mg;
 • Magneziu 10 mg;
 • Mangan 0,38 mg;
 • Zinc 0,1 mg;
 • Licopen 4500 mcg

Cu toate că este o sursă excelentă a tuturor nutrienților de mai sus, pepenele roșu este compus din apă în proporție de 92%, fiind un aliment cu un puternic efect de hidratare.

Pepenele verde
Pepenele verde

Beneficii

Numeroase studii au demonstrat că un consum bogat de pepene roșu scade riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare, îmbunătățind sănătatea părului și contribuind la reglarea greutății corporale.

Oamenii de știință sunt tot mai interesați de conținutul de citrulina din pepenele roșu, un aminoacid transformat de rinichi în arginina, un alt aminoacid important pentru o bună circulație a sângelui și prevenirea acumularii excesive de grăsimi în țesuturi. Alte beneficii importante ale acestui fruct sunt următoarele

Reglarea presiunii arteriale

Un studiu publicat în Jurnalul American de Hipertensiune a descoperit că suplimentele alimentare care au la baza extractul natural din pepene roșu ajută la reducerea presiunii arteriale în rândul adulților obezi de vârsta mijlocie, cu prehipertensiune sau hipertensiune de gradul I. Consumul fructului în stare proaspătă poate avea același efect benefic, cred cercetătorii.

Prevenirea astmului și a cancerului

Riscul de instalare a astmului scade în condițiile unui consum bogat de alimente bogate în nutrienți, dar mai ales în vitamina C, regăsită în concentrații ridicate în pepenele roșu.

Mai mult decât atât, aportul generos de antioxidanti (licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina) combate formarea radicalilor liberi care pot cauza diversele forme de cancer. Suplimentarea licopenului a fost asociată cu un risc diminuat de cancer de prostată în mai multe studii de specialitate.

Reglarea digestiei

Datorită conținutului său de apă și fibre, pepenele roșu reglează digestia, previne constipația și contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv.

Reducerea inflamatiilor

Colina este un nutrient important și versatil din pepene, care îmbunătațește capacitatea de învătare, memoria și mobilitatea musculară. În plus, ajută la menținerea structurii membranelor celulare, asistă transmiterea impulsurilor nervoase și reduce inflamațiile cronice.

Combaterea durerilor musculare

Pepenele roșu ameliorează durerile musculare și îmbunătațeste capacitatea de recuperare după efort în cazul sportivilor de performanță. Cercetatorii cred că efectul analgezic se datorează aminoacidului citrulina, furnizat de acest fruct.

Îmbunătățirea sănătății pielii

Pepenele roșu conține din plin vitamina A, un nutrient necesar producției corespunzatoare de sebum, care asigură o hidratare optimă a pielii. În plus, această vitamina este esențiala pentru creșterea tuturor țesuturilor corporale, inclusiv a țesutului cutanat și a părului.

Aportul adecvat de vitamina C, furnizată de pepenele roșu în cantități mari, este necesar pentru producția de colagen, esențială pentru structura părului și a pielii. Efectul puternic de hidratare al acestui fruct are beneficii directe asupra țesutului cutanat.

Protecția împotriva bolilor cardiace

Tot pepenele roșu este o sursă bogată de potasiu, component important al fluidelor corpului, care ajută la reglarea ritmului cardiac și a presiunii arteriale. Astfel, acest fruct delicios oferă protecție sigură împotriva bolilor cardiace coronariene și infarctului miocardic.

Întarirea sistemului imunitar

Prin conținutul generos de vitamina B6, tiamina, vitamina C și mangan, pepenele roșu ajută organismul să dezvolte o rezistență sporită împotriva agenților infectioși, de aceea este considerat și un puternic stimulent al sistemului imunitar.

Stimularea potentei

Un studiu dedicat impactului fructelor asupra potenței sexuale a descoperit că efectul pepenelui roșu de îmbunătățire a circulației sângelui are beneficii și asupra potenței masculine, mai exact asupra prevenirii disfuncțiilor erectile.

Pierderea kilogramelor în plus

Pepenele roșu este recomandat și în curele de slăbire, datorită conținutului redus de calorii, în schimbul unui aport bogat de nutrienți.

Acest fruct se poate consuma în porții generoase, alungă foamea cu rapiditate și facilitează eliminarea apei reținute în corp, având și efect diuretic. În plus, gustul plăcut al pepenelui roșu iî recomandă ca un bun înlocuitor al deserturilor hipercalorice, așa cum este înghețata.

Pepenele roșu poate fi consumat ca atare, în stare proaspată, datorită aromei sale bogate și satisfacătoare.

Pepenele roșu pentru copii
Pepenele roșu pentru copii

Totodată, fructul poate fi un ingredient excelent pentru salatele din vegetale și poate fi preparat sub forma de gem, serbet, cocktail de fructe sau suc proaspat și răcoritor.

În unele tări asiatice, semințele pepenelui roșu sunt coapte și consumate ca gustare, iar în anumite regiuni din America de Sud, coaja este consumată ca legumă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.

Related Posts

1 thought on “Cum să alegi cea mai bună lubeniţă

Lasă un răspuns