Constipația este definită ca o tulburare funcțională, provocată fie de scăderea elasticității musculaturii intestinale, fie de contractura acestei musculaturi.
Constipația este evacuarea rară, cu dificultate, a conținutului intestinal. Frecvența scaunelor la o persoană sănătoasă poate varia de la trei pe zi, la trei pe săptămâna. Persoana afectată suferă de o evacuare insuficientă și intarziată (la mai mult de 2 zile) a conținutului intestinal.
Cauzele care duc la constipație:
- Consumul unei cantități insuficiente de lichide;
- Lipsa exercițiilor fizice (sedentarismul);
- Pe termen lung, stresul excesiv, anxietatea și depresia;
- Dieta săracă în fibre alimentare (legume și fructe) și consumul alimentelor rafinate (carne, produse lactate, pâine albâ și dulciuri) produc în mod frecvent constipație;
- Alte cauze sunt tulburările motilității bolului, slăbirea reflexului de defecație, modificări în structura intestinului sau a organelor învecinate, care pot modifica transferul conținutului bolului către rect.
- Afecțiunile sistemului digestiv sunt cauze de constipație cronică;
- Constipația poate apărea și atunci când te abții de la a merge la toaletă. Cu cat materiile fecale stagnează mai mult în colon, cu atât se absoarbe mai multă apă, iar materiile fecale devin mai tari;
Simptomele constipatiei:
- Balonare, Crampe, Indigestie, Stres, Anxietate;
- Durere abdominală și senzația de prea plin;
- Scăderea apetitului sau regurgitari si grețuri;
- Modificări la nivelul tegumentelor (acestea devin palide, cu o tentă galbuie, flasce, făra elasticitate).
- Apariția durerilor de cap, uneori, împreuna cu iritabilitate, proastă dispoziție și modificări de somn;
- Acumularea de gaze, produsă de bacteriile intestinale și care nu pot fi eliminate din cauza obturării intestinului prin fecale;
- Uneori apare așa-numită constipație diareică. Aceasta apare după o lungă perioada de constipație, iar scaunul este în sfarsit dizolvat în mucus secretat de peretele intestinal, ca urmare a iritării acestuia;
Tratament constipație (Specialiști)
Problemele legate de un tranzit lent îți pot provoca anumite neplăceri, printre care și constipația. Apelează cu încredere la remediile oferite de natură pentru a-ți menține sănătatea! Cea mai ușoară formă prin care să ai grijă de tranzitul tău este să ai o alimentație echilibrată.
Respectarea orelor de masă, evitarea sedentarismului și practicarea exercițiilor fizice sunt eficiente în tonificarea musculaturii intestinale. Alimentația trebuie să fie și ea una echilibrată.
- Când simţiţi nevoia să vă goliţi intestinul, încercaţi să o faceţi imediat.
- Faceţi mişcare în mod regulat
- Beţi zilnic cel puţin opt pahare de apa sau suc
- Antrenaţi-vă intestinul: mergeţi la toaletă în fiecare zi la aceeaşi oră, chiar dacă nu simţiţi nevoia să faceţi acest lucru.
- Pentru a vă păstra într-o formă fizică bună: practicaţi o gimnastică uşoară sau una energetică: taiji quan, qi gong, yoga.
- Pentru ameliorarea circulaţiei energetice în corp: un reflexoterapeut, un specialist în shiatsu.
- Pentru a învăţa să mâncaţi mai sănătos: un nutriţionist, un naturopat, un dietician.
- Pentru tratarea ,,terenului” bolii: un acupuctor, un homeopat, un fito-aromaterapeut etc.
Constipaţia nu înseamnă doar lipsa scaunului pentru o perioadă de timp, ci şi eliminarea acestuia cu dificultate. Putem preveni sau trata constipația:
- prin hidratare cu apă şi sucuri de fructe (mere sau prune)
- prin mişcare; îi ridicăm genunchii la piept, facem „bicicleta” sau, dacă merge, îl încurajăm să facă mai mulţi paşi
- prin masarea burticii în sensul acelor de ceasornic
- prin echilibrarea dietei copilului, adultului cu alimente bogate în fibre, astfel, oferim mai des pere, prune, caise, piersici, broccoli, spanac (ţinând cont de vârsta copilului, adultului şi de tabelul diversificării);
- evităm bananele, orezul, cerealele din orez;
SUPLIMENTE ALIMENTARE :
Metoda sigură care te ajută să scapi de constipație cu Aloe Ferox.
Schimbarea stilului de viața este uneori cel mai bun tratament. Dacă nici această metoda nu dă rezultate este necesară o vizită urgentă la medic. Constipaţia creează toxine şi probleme de sănătate.
Citește și
Daca v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
9 thoughts on “Constipaţia – cauze, simptome și tratament”