Legumele și fructele

Legumele și fructele

Timpul dovlecilor și strugurilor, gutuilor, perelor, nucilor și tuturor rădăcinoaselor.

Legumele și fructele – Haideți, să descoperim bogățiile și gusturile acestei luni de toamnă mai pe îndelete!

-Strugurii  apar încă în luna august, iar în octombrie aceștia sunt cei mai gustoși, fiindcă au depozitat toată căldura soarelui de septembrie și oferă note gustative de excepție.

Deci, vă îndemnăm să vă faceți plinul cu struguri pentru iarnă, pentru că ei au un efect remineralizant, antitoxic, diuretic, decongestionant hepatic, laxativ, tonic muscular și nervos

-Dovleacul, leguma – minune ce alungă depresia de toamnă, este un aliment foarte gustos și totodată și un medicament, graţie întregului spectru de substanțe nutritive.

Pulpa de dovleac conţine beta-caroten, vitamine (E şi C), săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, fitosteroli, iar seminţele sunt bogate în protide, lecitină, rezine şi enzime.

Din pulpă se prepară ciorbe, plăcinte și este foarte savuros în sucuri fresh sau copt. Semințele sunt consumate crude sau se extrage un ulei cu multe efecte terapeutice.

Dovleacul
Dovleacul

-Perele sunt doctorii toamnei, datorită faptului că sunt o sursă bună de fibre, contribuie la reglarea nivelului glicemiei în sânge și la reducerea colesterolului.

Totodată, aceste fructe sunt bogate în vitamina C, cupru și în boron, un nutrient care contribuie la echilibrul calciului în organism.

Fructele de gutui sunt adevărați prevestitori ai timpului. Se spune că, dacă gutuile sunt mici și multe, iarna e grea și lungă, dacă sunt mari și puține, iarna e scurtă și ușoară.

Iar dacă, fructele sunt parfumate, până la sfârșitul lui martie primavara e la ea acasă, dar dacă parfumul e slab, primavara vine abia după mijlocul lui aprilie. La capitolul beneficii, gutuile sunt bogate în antioxidanți, minerale, vitamine și enzime.

În luna octombrie încă ne bucurăm de prune, care dispar pe la mijlocul lunii. În schimb cătina și măceșul  rezistă până la sfârșitul lui octombrie.

Vă recomandăm să vă faceți rezerve de cătină și măceș pentru iarnă deoarece acestea debordează de vitamina C. Nu uităm de smochine, nuci, castane și ultimele mure de pădure.

La capitolul legume (despre care vom reveni și în alt articol), în octombrie strângem roada de rădăcinoase: sfeclă roșie, țelină, morcov, și păstârnac. Mai mult, tot acum avem din plin varză, albă și roșie, conopidă și brocoli, la fel și ciupercile de toamnă. Toate sunt mari, suculente și bogate în vitamine și minerale care ne țin sănătoși până primăvara.

Vă îndemnăm să vă bucurați din plin de toate fructele și legumele acestei luni și să vă faceți rezerve pentru iarnă!

Citește și:

Legumele și fructele
Legumele și fructele
 Sursa foto Copyright : asife – 123RF.com

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.

 

Related Posts

1 thought on “Legumele și fructele

Lasă un răspuns