Alimente de sezon

Alimente de sezon

         Alimente-miracol de primăvară

Alimente de sezon – Dieta de primăvară conține multe legume de sezon, precum: Ștevia, Salata verde, Spanacul, Leurda, Loboda și Urzicile, care au nenumărate beneficii. Alimentele de sezon sunt perfecte pentru a restabili echilibrul organismului.  Legumele cu frunze verzi sunt un cufăr cu vitamine, minerale și antioxidanți în orice sezon.

1. Ștevia

Ștevia este o planta bogată în minerale esențiale sănătății noastre: calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitaminele hidrosolubile B și C. Se poate consuma în supe, ciorbe, ca piure sau pur și simplu ceai.

2. Salata verde sau lăptuca

Exista mai multe soiuri de salată verde și de multe ori e dificil de ales tipul de salată cel mai bun. Ca și regulă generală, cu cât culoarea frunzelor este mai închisă cu atât salata respectivă este mai bogată în fitoelemente.

Din punct de vedere nutritiv, salata verde este apreciată pentru conținutul ei caloric foarte redus (90% apă). În plus, are un aport important de acid folic, vitamina C, beta-caroten și potasiu și o substanță fitochimică numită lactucin, care are proprietăți sedative.

Ca beneficii aduse organismului, salata verde promovează sănătatea hepatică, reduce riscul de boală cardiacă, cancer și combate insomnia. Salata verde poate fi consumată sub formă proaspătă (în cele mai multe cazuri și este cea mai recomandată formă de consum), dar și sub formă de supă de salată verde sau sote preparat la cuptor.

3. Spanacul

Spanacul este bogat în fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu și potasiu. Sulful pe care-l conține spanacul ajută la detoxifierea ficatului, iar vitamina A ajuta la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte.

Datorită conținutului mare de compuși flavonoizi (13), spanacul este un aliment anticancerigen. S-au produs anumite extracte din spanac și în urma studiilor clinice asupra acestora s-a constatat că ele ajută la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase de la nivelul stomacului și al pielii.

Pentru a păstra vitamina C în organism, este recomandat să mâncăm frunzele primăverii sub formă de salate. Frunzele primăverii ne aduc și fier.

4. Leurda

E o plantă cu frunze verzi, care miroase a usturoi (mai e numită şi “usturoiul ursului” sau “usturoi sălbatic”, pentru că, după hibernare, ursul consumă multă leurdă ca să se întremeze). Se foloseşte şi intern, şi extern. Sub formă de salate sau suc proaspăt este indicată în hipertensiune arterială, ateroscleroză, diaree şi constipaţie. În uz extern, leurda aplicată local tratează reumatismul, rănile, eczemele, pruritul etc.

5. Loboda

E cunoscută sub trei forme: roşie, galbenă şi verde – şi se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe. Bogată în vitaminele E şi K, loboda este folosită intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene şi mamare, în afecţiuni dermatologice, în bronşite asmatiforme sau sub formă de cataplasme pentru dureri abdominale.

6. Urzicile

Sunt un tonifiant general extraordinar. Prin conţinutul lor bogat în aminoacizi esenţiali, vitamine B (acid folic), C, A, E şi K, fier, calciu, magneziu şi, în special, clorofilă, urzicile pot fi considerate atât aliment, cât şi plante medicinale. E cunoscută folosirea urzicilor în anemii, afecţiuni respiratorii, în stimularea digestiei şi combaterea constipaţiei. Totodată, urzicile scad glicemia şi acţionează pozitiv în afecţiunile dermale (eczeme, mătreaţă).

În urma unui program alimentar bazat pe verdeţuri de primăvară, creşte cantitatea de vitamine şi minerale consumate, acestea ajutând la întărirea sistemului imunitar, menţinând oasele puternice. De asemenea, aceste verdeţuri ajută digestia şi readuc greutatea corporală la normalitate.

Citește și:

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.

Să fim sănătoși și mereu bucuroși de viața noastră! ( Photo by Sarah Anne Ward )

Alimente de sezon
Alimente de sezon

Related Posts

Lasă un răspuns