Ce trebuie să faci și ce NU trebuie să faci
Tratamentul durerilor de genunchi: Articulația genunchiului este expusă riscurilor de apariție a mai multor tipuri de afecțiuni. Cele mai multe dintre acestea au în comun durerea, un simptom frecvent, care poate surveni în urma unei activități fizice solicitante, a unei accidentări sau a unei leziuni degenerative.
Această durere poate apărea în diferite părți ale genunchiului și poate fi agravată de anumiți factori externi. Vestea bună este că există câteva metode simple cu ajutorul cărora se poate reduce această durere. Durerea de genunchi, una dintre cele mai comune afecțiuni, are o varietate mare de cauze și, implicit, o serie de tratamente specifice.
Durerile de genunchi – Cum apar, ce afecțiuni o pot determina?
- guta – un tip de artrită localizată în degetul mare al piciorului care poate afecta și genunchiul și care se manifestă prin episoade de durere acută
- osteoartrită – o boală degenerativă a oaselor, specifică persoanelor de vârsta a treia
- poliartrita reumatoidă – o boală autoimună care afectează articulațiile
- tendinita patelară – inflamarea tendoanelor care leagă genunchiul de partea inferioară a piciorului
- artrita infecțioasă – infecția poate ajunge la genunchi unde cauzează inflamație și durere
Atenție! Durerile de la nivelul genunchiului se pot înrăutăți prin exercițiile fizice intense, sedentarismul pronunțat dar și mișcări bruște.
Cum putem ameliora aceste dureri? Tratamentul durerilor de genunchi
Cea mai simplă modalitate de a remedia senzația de durere este repausul genunchiului afectat: un repaus la domiciliu de 1-2 zile poate rezolva durerile minore, dar afecțiunile mai severe necesită mai mult timp de odihnă. În cazul în care durerile nu se ameliorează, se recomandă consultarea medicului specialist.
După ce durerea a trecut, se recomandă revenirea la un ritm de viață activ, în limita parametrilor normali: exercițiul fizic ajută la fortifierea mușchilor care îmbracă articulațiile și ligamentele oaselor, oferind astfel o protecție crescută genunchilor. Se recomandă gimnastica în apă sau artele marțiale.
Dacă ți-ai accidentat genunchiul, ideal este să îți întinzi piciorul rănit, într-o poziție relaxată, susținut de o pernă și să îți pui o compresă cu gheață pe genunchi pentru a opri procesul de inflamație și pentru a accelera vindecarea. De asemenea, nu este o rușine să te susții, în mers, de un baston. Poate să-ți ofere echilibrul și susținerea de care ai nevoie. Se recomandă un baston cu vârf antiderapant care trebuie susținut într-un unghi de 45 de grade.
Acordă o atenție deosebită articolelor de încălțăminte: o talpă subțire, un toc înalt sau o platformă alunecoasă pot crește riscul de accidentare a genunchiului. De fiecare dacă când este posibil, alege încălțăminte comodă, cu talpă antiderapantă și stabilă.
Atenție la greutatea corporală: kilogramele în plus pot pune o presiune mai mare pe genunchi și acest lucru crește riscul de artrită și de alte afecțiuni sau posibile vătămări ale genunchiului.
Kinetoterapie – Tratamentul durerilor de genunchi
Întărirea mușchilor din jurul genunchiului îl va face pe acesta mai stabil. Doctorul și Kinetoterapeutul vă poate recomanda kinetoterapia sau diferite tipuri de exerciții de întărire a mușchilor în funcție de cauza durerilor. Dacă sunteți activ fizic sau practicați un sport, poate fi nevoie de exerciții care să corecteze mișcarea care ar putea afecta genunchii.
În anumite condiții, puteți utiliza o fașă sau o genunchieră pentru a vă proteja și susține articulația genunchiului.
Kinetoterapia – pentru ameliorarea durerilor. Potrivit cercetărilor din domeniu, poate diminua durerile provocate de artrită. De asemenea, durerile articulare se pot remedia și cu ajutorul unor băi calde cu sare și ulei esențial de lavandă. Sarea are proprietăți antiinflamatorii, iar uleiul esențial de lavandă are rolul de a relaxa. Apa caldă ajută la ameliorarea durerilor articulare, osoase și musculare.
Pentru a primi un tratament, pacientul trebuie să fie examinat de un medic specialist. Unele dureri de genunchi necesită proceduri medicale speciale, precum fizioterapie ori kinetoterapie (gimnastică medicală). Prin fizioterapie și kinetoterapie, articulația devine mai stabilă.
Tratamentul chirurgical se folosește atunci când durerea nu cedează nici măcar în urma tratamentelor de fizioterapie. După intervenția chirurgicală, pacientul are nevoie de recuperare medicală ce implică fizioterapie și kinetoterapie.
Deoarece articulația genunchiului are un rol foarte important, este esențial să mergi la medic dacă durerea persistă sau se intensifică.
În cadrul Centrului de Recuperare Medicală AS-Kineto, pacienții pot beneficia de ședințe de:
- Electroterapie – Fizioterapie
- Laserterapie
- Terapie electromagnetică
- Terapie cu ultrasunete
- Masaj terapeutic – limfodrenaj mecanic
- Împachetări – aplicații de parafină
- Kinetoterapie – elongații pentru coloana cervicală sau lombară, kinesio taping
La AS-Kineto planul de recuperare medicală este întocmit de comun acord cu pacientul, pentru a-l ajuta să își mențină motivația pe parcursul acestuia. Kinetoterapeuții specialiști în Medicină fizică și de reabilitare construiesc o relație pozitivă terapeut-pacient pentru ca pacientul să poată face față mai bine stresului și bolii, dar și pentru a-l ajuta să păstreze obiceiuri noi, sănătoase.
Citește și:
Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!
Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.