Evaluarea genunchiului unui pacient

Evaluarea genunchiului

Dianostic externare: Calus vicios postfractură platou tibial extern genunchi stâng

Evaluarea genunchiului – Diagnostic externare secundar: Epicriză

Pacientul în vârstă de 52 de ani a fost  internat cu diagnosticul menționat. În data de 05.07.2018 se practică puncție articulară în urma căreia se decelează lichid articular sero-citrin pentru care se practică examen bacteriologic fără a crește germeni pe mediile de cultură la 48 h, și examen microscopic nativ și colorat se decelează rare celule inflamatorii, fără germeni.

De asemenea, se practică examinare CT nativ genunchi stâng care evidențiază: modificări degenerative condil femural lateral și tibio-fibular, revărsat lichidian intrascapular cu o grosime maximă de aproximativ 12mm.

În urma acestor investigații se decide și se practică instruirea tratamentului antialgic și antiinflamator, fizio-kinetoterapie pentru recuperarea mobilității și functionalității genunchiului stâng.

Evoluția se dovedește favorabilă. Pacientul a fost externat cu starea bună urmând să respecte recomandările atașate.

Calus vicios postfractură platou tibial extern genunchi stâng
Calus vicios postfractură platou tibial extern genunchi stâng

Recomandării:

  1. Reia progresiv activitățile fizice zilnice
  2. Continuă fizio-kinetoterapia pentru recuperarea mobilității și functionalității genunchiului stâng.
  3. Tratament conform RP
  4. Revine la control peste 6 luni sau oricând la nevoie cu programare în prealabil

Evaluarea genunchiului / Anatomia genunchiului 

  • Articulaţii – la nivelul genunchiului sunt două articulaţii:
  • Articulaţia patelofemurală.
  • Articulaţia tibiofemurală (numită de obicei ‘articulaţia genunchiului’).
  • Rotula – tendonul patelar (denumit de asemenea ligamentul patelar) trece anterior de rotulă. Retinaculul medial susţine de asemenea rotula.
  • Ligamente – stabilitatea articulaţiei tibiofemurale este realizată de diferite ligamente:

Ligamentul încrucişat anterior (LIA) – limitează mişcarile de rotaţie şi împiedică deplasarea înainte a tibiei în relaţie cu femurul. Se întinde între marginea anterioara a platoului tibial (aşadar, încrucişat anterior) şi partea posterolaterală a condilului intern al femurului. 

Ligamentul încrucişat posterior (LIP) – împiedică deplasarea înainte a femurului faţă de platoul tibial. Se întinde între între marginea posterioară a platoului tibial (aşadar, încrucişat posterior) şi partea medială a condilului intern al femurului.

Ligamentul colateral medial (LCM) – împiedică mişcarea laterală a tibiei pe femur atunci când se aplică pe genunchi un test de stres valgus (departe de linia mediană). Se inseră superior pe epicondilul medial femural iar inferior pe faţa anteromedială a tibiei. De asemenea se ataşează profund la meniscul medial. 

Ligamentul colateral lateral (LCL) – împiedică mişcarea medială a tibiei pe femur când se aplică un test de stres în varus (spre partea din mijloc) pe genunchi. Se inseră pe epicondilul lateral femural şi pe capul fibulei. 

Meniscurile – meniscurile medial şi lateral sunt localizate în articulaţia genunchiului şi se inseră pe platoul tibial. Ajută la protejarea suprafeţelor articulare absorbind unele forţe transmise prin genunchi. Ajută de asemenea la stabilizarea şi lubrifierea genunchiului. 

‘Cauzele durerii de genunchi’ – Un sunet ca de ‘pocnet’ sau ‘trosnitură’ poate sugera o ruptură de ligament. 

Tumefiere: Tumefierea rapidă (0-2 ore) arată hemartroză care poate fi datorată de exemplu rupturii de ligament încrucişat anterior (LIA) sau de ligament încrucişat posterior (LIP) sau o dislocare de rotulă. Tumefierea graduală (6-24 ore) poate indica un epanşament cauzat de un traumatism de menisc. Tumefierea care apare după o perioadă de mai mult de 24 ore, fără antecedente de traumatism, indică o artrită septică sau inflamatorie.

Blocarea sau pocnetul articulaţiei genunchiului indică un organ slăbit şi pot fi cauzate de un traumatism de menisc.  

Genunchii care cedează sugerează instabilitate ( de ex. traumatism de LIA) sau slăbiciune musculară. 

Trebuie cerute de asemenea informaţii despre leziunile genunchiului, despre antecedentele medicale, ocupaţie şi nivelul de exerciţii fizice.

Examinare

  •  Examinarea mersului 
  •  pacientul va fi observat întotdeauna în ortostatism şi în timpul mersului.

Rugaţi pacientul să se aşeze confortabil pe patul de consultaţie. Durerea şi aprehensiunea vor îngreuna examinarea. Întotdeauna se vor examina şi compara ambii genunchi. 

Evaluarea genunchiului
Evaluarea genunchiului

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.

Related Posts

2 thoughts on “Evaluarea genunchiului unui pacient

Lasă un răspuns