Scolioza – cauze, simptome și tratament

Scolioza

Această afecțiune a coloanei apare frecvent în copilărie însă, dacă nu este tratată la momentul potrivit, scolioza generează dureri puternice de spate și, dacă se agravează, pacienții pot prezenta dificultăți la respirație.

Scolioza este o deformare permanentă a coloanei vertebrale, legată de o torsiune a vertebrelor una față de cealaltă, în cele trei planuri ale spațiului (sus-jos, dreapta-stânga, fața-spate). Apare mai ales în copilarie și adolescență, dar poate apărea și la vârsta adultă. Aceasta condiție este uneori consecința unei alte maladii sau malformații.

Scolioza coloanei vertebrale
Scolioza coloanei vertebrale

  Cauzele scoliozei sunt genetice şi hormonale.

Poziţia defectuoasă în bancă, la birou sau ghiozdanul greu nu au cu certitudine niciun rol în apariţia scoliozei. Deși… cauze sunt:

  • Postura nepotrivită, purtarea inadecvata a rucsacelor, tulburări ale tesutului conjunctiv și anumite leziuni.
  • Osteoporoza – poate provoca scolioza secundară datorată degenerării osoase.
  • Scolioza sindromică – scolioza se poate dezvolta ca parte a altei boli, incluzând neurofibromatoza și sindromul Marfan.
  • Lungimea picioarelor – dacă un picior este mai lung decât celalalt, persoana poate dezvolta scolioză.
  • Genele specifice – cel puțin o genă se consideră a fi implicată în apariția și dezvoltarea scoliozei.
  • Scolioza congenitală (prezentă la naștere) – aceasta este rară și apare deoarece oasele din coloana vertebrală s-au dezvoltat anormal în timpul procesului de dezvoltare a fătului.
  • Condiții neuro-musculare – acestea afectează nervii și muschii și includ paralizia cerebrală, poliomielita și distrofia musculară.

Scolioza este o mare problemă care afectează copiii de vârsta scolară. Cele mai vizibile semne de scolioză pot fi, de obicei, observate datorită poziției pacientului.

Tipuri de scolioza
Tipuri de scolioza

Scolioze cu curbură principală unică

  • Scolioze lombare
  • Scolioze toraco-lombare
  • Scolioze toracale
  • Scolioze cervico-toracale

Scolioze cu două curburi principale (scolioze dublu majore)

  • Scolioze duble toracale
  • Scolioze duble toraco-lombare

Scolioze triple

Tipuri de scolioză în functie de zona afectată
Tipuri de scolioză în functie de zona afectată

Scolioza și Kinetoterapia

Kinetoterapia îşi are locul în toate etapele terapeutice ale unei scolioze. Trebuie încurajată orice formă de activitate fizică, inclusiv sportul de performanţă. Nu trebuie contraindicată Educaţia Fizică din programul şcolar. Nu există sporturi contraindicate bolnavilor de scolioză. Kinetoterapia şi înotul nu au nici o eficacitatea ca metode unice de tratament, la scoliozele care au depăşit 30-35°.

Fără un tratament corespunzător, scolioza avansează repede şi singura soluţie rămâne intervenţia chirurgicală. România este pe primul loc în Europa la incidenţa afecţiunilor coloanei la copii.

La adulți și persoanele în vârstă care au osteoporoză, riscul de a dezvolta scolioză este mai mare din cauza afectării masei osoase a vertebrelor.

Scolioza nu poate fi vindecată prin alimentație, însă în mod evident întregul sistem osteo-muscular are nevoie de anumiți nutrienți naturali pentru a se putea dezvolta, respectiv ”repara” cât mai bine. Nu neglijați consumul de alimente care vă aduc un aport de calciu, magneziu, vitamina D.

Scolioza afectează postura, mersul, calitatea somnului, dar şi procesul respirator, însă aceasta tinde să devină mai mult decât o problemă medicală. Am constatat că scolioza afectează inclusiv imaginea şi stima de sine.

Copiii se simt jenaţi de postura pe care o au şi de reacţiile celor din jur, se simt inconfortabil purtând corsetul la şcoală sau în grupul de prieteni şi ajung astfel să îşi limiteze relaţiile sociale. Tocmai de aceea, încurajez părinţii, ca începând cu vârsta de 7 ani, să meargă cu cei mici la o şedinţă de evaluare posturală, astfel încât să determine eventualele anomalii şi să înceapă un program personalizat de kinetoterapie.

Tratamentul scoliozei variază în funcție de tipul scoliozei, stadiul bolii, vârstă și caracteristicele individuale ale pacientului. Metodele de corecție cele mai întâlnite sunt masajul, fizioterapia, kinetoterapia care ajută la întărirea mușchilor spatelui și corectarea tonusului.

Scolioza
Scolioza

Un stil sănătos de viață, activitatea fizică regulată, o dietă echilibrată, bogată în calciu pot preveni deformarea coloanei vertebrale.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.

Related Posts

2 thoughts on “Scolioza – cauze, simptome și tratament

Lasă un răspuns