Tromboza venoasă

Tromboza venoasă

Cele mai bune alimente care subțiază sângele și desfundă vasele. Citește articolul și află cum poate fi prevenită tromboza venoasă!

Tromboza venoasă debutează prin formarea unui cheag de sange într-o venă profundă a organismului, de regulă, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului. Cheagul de sange poate înainta prin vene, blocând fluxul de sânge către plămâni – afecţiune cunoscută sub denumirea de embolism pulmonar.

Semnele de avertizare ale apariţiei trombozei venoase profunde în picior pot include dureri, sensibilitate, umflături, căldură, roșeață.

Tratamentul trombozei venoase include mai multe metode cu efecte terapeutice. Ciorapii compresivi previn formarea trombilor (cheagurilor de sange) la nivelul picioarelor, sprijinind circulaţia periferică.  Se recomandă plimbări şi alte exerciţii eficiente, printre care ridicarea pe vârfuri, mişcarea labei piciorului etc. De asemenea, este importantă și nutriția adecvată.

Tromboza venoasă –  Cele mai bune alimente care subțiază sângele

Există anumite alimente despre care se crede că au proprietăți de subțiere a sângelui. Aici sunt cateva exemple:

Ghimbirul

Acesta conține substanţe care ajută la prevenirea coagulării sângelui. Un studiu din 2018 arată că ghimbirul scade concentraţia de LDL (colesterol rău) din corp.

Suc de ghimbir natural 100%

Usturoiul

Usturoiul are proprietăți naturale de subțiere a sângelui, care pot ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge. Are un puternic efect cardioprotectiv şi îmbunătățește circulația sângelui. Datorită conținutului de hidrogen sulfurat are un efect de relaxare a vaselor de sânge și îmbunătățește circulația sanguină.

Usturoiul și proprietățile usturoiului

Turmericul

Turmericul conține un compus numit curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la prevenirea coagulării sângelui. Pentru a obține beneficii maxime, consumați suc de turmeric presat la rece 100% pur.

Citește și Beneficii ale consumului de Turmeric Curcuma

Acizi grași omega-3

Este vorba de alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi peștele gras, semințele de in și semințele de chia, ce pot ajuta la subțierea sângelui prin reducerea inflamației.

Vitamina E

Vitamina E poate ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge prin reducerea riscului de formare a trombozei.

Este important de reținut că, deși aceste alimente pot avea proprietăți de subțiere a sângelui, ele nu trebuie folosite ca înlocuitor pentru tratamentul medical sau medicamentele prescrise de un medic.

Dacă luați medicamente cu efect anticoagulant al sângelui sau aveți o boală care afectează coagularea sângelui, asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face orice modificare în dietă.

Alimentele care sunt dăunătoare pentru activitatea cardiovasculară pot crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Prin urmare, stați departe de grăsimile trans nesănătoase, de grăsimi animale, cărnuri grase, toate tipurile de zahăr.

Tromboza venoasă este o afecțiune medicală în care se formează un cheag de sânge (tromb) într-una dintre venele profunde ale corpului, de obicei în picioare. Această condiție poate apărea atunci când fluxul normal de sânge este încetinit sau împiedicat, iar sângele începe să se coaguleze într-un mod anormal.

Există două tipuri principale de tromboză venoasă:

  1. Tromboză venoasă profundă (TVP): Acest tip de tromboză apare atunci când un cheag de sânge se formează în una dintre venele profunde ale corpului, cel mai adesea în picioarele sau pelvisul inferior.
  2. Tromboză venoasă superficială (TVS): Acest tip de tromboză apare atunci când se formează un cheag de sânge într-una dintre venele superficiale ale pielii, cel mai adesea în picioarele superficiale.

Tromboza venoasă profundă poate duce la complicații grave, în special dacă un fragment din cheagul de sânge se rupe și călătorește prin sistemul circulator până la plămâni, provocând o embolie pulmonară. Aceasta este o situație de urgență medicală și poate fi fatală.

Factorii de risc pentru tromboza venoasă includ:

  • Stilul de viață sedentar: Lipsa de activitate fizică poate contribui la încetinirea fluxului de sânge.
  • Chirurgia sau traumatismele: Intervențiile chirurgicale majore, leziunile sau fracturile pot crește riscul de tromboză.
  • Anumite afecțiuni medicale: Cancerul, bolile autoimune și anumite afecțiuni genetice pot crește predispoziția la formarea de cheaguri de sânge.
  • Anticoncepționalele orale sau terapia hormonală: Unele forme de contraceptive orale și terapiile hormonale pot crește riscul.

Simptomele trombozei venoase profunde pot include umflarea, durere, senzație de căldură și roșeață în zona afectată. Cu toate acestea, uneori, tromboza venoasă poate să nu prezinte simptome evidente.

Tratamentul trombozei venoase poate implica medicamente anticoagulante pentru a preveni creșterea cheagului și pentru a preveni formarea de noi cheaguri. În unele cazuri, pot fi necesare proceduri precum inserția unui filtru în vena cavă inferioară pentru a preveni migrația cheagului către plămâni.

Este important să consultați imediat un medic dacă aveți simptomele trombozei venoase, mai ales dacă aveți factori de risc cunoscuți pentru această afecțiune. Tromboza venoasă este o afecțiune serioasă care necesită tratament medical prompt și adecvat.

Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook

Insuficiența venoasă
Insuficiența venoasă
Tromboza venoasă
Tromboza venoasă

Related Posts

Lasă un răspuns