Beneficii ale consumului de Turmeric Curcuma

Turmericul

                                     Turmeric (Curcuma longa)

În multe bucătării, pulberea galben-aurie de Turmeric este bine cunoscută pentru aroma și culoarea pe care le conferă mâncărurilor, însă mai puțin cunoscute sunt beneficiile consumului de Turmeric Curcuma pentru sănătatea organismului uman.

Turmericul oferă pigment și gust preparatelor culinare, dar este și o foarte bună sursă de antioxidanți. Turmericul acționează asupra organismului în mai multe zone, de aceea este important să cunoaștem beneficiile pe care le are atât în bucătărie, cât mai ales pentru sănătate.

Turmericul (sau șofranul indian, așa cum mai este cunoscut) foarte îndrăgit în bucătăria asiatică, a devenit popular în ultimele decade în întreaga lume atât datorită gustului deosebit, cât și multiplelor sale proprietăți terapeutice.

Turmericul

Turmericul a fost folosit încă din antichitate ca tratament naturist pentru o gamă variată de afecțiuni, cum ar fi eczemele, infecțiile renale, bronșita, febra, etc.

Turmericul este o plantă foarte apreciată în cultura și medicina țărilor asiatice încă din cele mai vechi timpuri, însă este din ce în ce mai cunoscută și utilizată și în țara noastră.

Cele mai importante beneficii pe care le poate aduce consumul de Turmeric sănătății noastre

Poate reduce inflamațiile din organism

Consumul regulat de turmeric ține de capacitatea acestuia de a putea reduce inflamațiile care apar în organism. În plus, turmericul are și un puternic efect antioxidant, ceea ce îl transformă într-un aliat de nădejde în lupta cu bolile inflamatorii intestinale, artrita sau astmul. Practic, turmericul blochează anumite enzime cu potențial inflamator. O componentă importantă a turmericului cu efect antiinflamator este curcumina.

Deși există numeroase rețete pe bază de pudră de turmeric, cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut rămâne sucul proaspăt stors din rizomi de Turmeric Curcuma, 100% natural. Prin deshidratare, o mare parte din proprietățile plantei se pierd, de aceea pulberea, cu toate beneficiile ei, nu poate rivaliza totuși cu sucul de turmeric presat la rece. Pentru beneficii maxime, alegeți un suc de turmeric pur, pasteurizat, fără aditivi sau stabilizatori.

Turmericul
Turmericul

Întărește sistemul imunitar

În medicina ayurvedică unul dintre cele mai întâlnite remedii recomandate pentru creșterea imunității este ceaiul preparat din ghimbir, piper negru și Turmeric, pe care poți să încerci să-l prepari și tu, acasă, însă nu înainte de a te consulta cu un medic specialist. Datorită conținutului mare de antioxidanți și al proprietăților antibacteriene, turmericul îți ajută sistemul imunitar să funcționeze la parametri optimi. ➤ Citește și: Tratamentele naturiste întăresc sistemul imunitar!

Ajută rinichii să rămână sănătoși

De asemenea, concluziile unor studii făcute de-a lungul timpului au arătat că turmericul are un rol important și în împiedicarea retenției de apă din organism. Consumul regulat de turmeric ajută și la detoxifierea organismului și, prin urmare, acesta dobândește un rol important și în menținerea sănătății rinichilor.

Menține inima sănătoasă

Turmericul te ajută să îți menții arterele curate și să îți îmbunătățești funcția endoteliului (pentru cei nefamiliarizați cu limbajul medical, endoteliul este țestul care căptușește interiorul vaselor sangvine și al inimii). Studiile au arătat că turmericul reduce colesterolul „rău” și previne coagularea sângelui, aspecte care, pe termen lung, pot influența sănătatea inimii. De asemenea, turmericul poate fi folosit și pentru a combate unele boli cardiovasculare precum cardiomiopatia, tensiunea arterială sau aritmia (bătăile neregulate ale inimii). Aceste efecte benefice derivă din cantitățile mari de vitamina B6 care se regăsesc în turmeric.

Protejează funcțiile creierului

Consumul regulat de turmeric ajută la îmbunătățirea memoriei, a fluxului sanguin cerebral și poate preveni apariția bolilor degenerative. În plus, tot turmericul protejează țesuturile creierului, prevenind degradarea și îmbătrânirea acestora.

Dincolo de aceste beneficii, consumul de turmeric protejează și împotriva bolilor de piele (precum psoriazisul, acneea sau diverse tipuri de dermatite).

Tot turmericul calmează durerile reumatice și previne anemia (datorită conținutului mare de fier). În plus, consumul de turmeric protejează ficatul și contribuie, totodată, la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni precum colonul iritabil.

 Turmericul – Cum poate fi administrat (Curcuma) ?

Turmericul poate fi folosit sub formă de condiment, în diverse preparate, însă poate fi consumat și sub formă de ceai sau ca supliment alimentar: suc de turmeric (în comerț se găsesc o mulțime de astfel de suplimente, fie sub formă de capsule, fie sub formă de tinctură, picături și chiar unguente antiinflamatorii cu extract de turmeric).

Gel Antiinflamator Turmeric

Totodată, turmericul este indicat și în curele de slăbire, pentru că poate accelera metabolismul și, implicit, arderea grăsimilor.

Contraindicații ale turmericului

Turmericul are numeroase beneficii pentru sănătate, însă trebuie să știi că, la fel ca în cazul oricărui alt condiment, are și câteva contraindicații. Astfel, consumul unei cantități prea mari poate duce la apariția senzației de greață și a diareei, iar consumul îndelungat favorizează apariția durerilor abdominale și, în unele cazuri, a ulcerului.

În cazul suplimentelor este recomandat să consulți medicul sau specialistul, mai ales că uneori acestea pot avea și efecte nedorite în cazul persoanelor cu diabet, al celor care au pietre la rinichi sau la vezica biliară, precum și în cazul femeilor însărcinate.

De asemenea, trebuie să eviți să consumi turmeric înainte de o intervenție chirurgicală pentru că acesta are proprietăți anticoagulante.

Turmericul este o sursă perfectă de minerale, fibre și vitamine cu un conținut redus de colesterol și sodiu. În afară de culoare și gust, prin adăugarea turmericului în dieta voastră, veți adăuga și o gamă variată de nutrienți.

În concluzie, acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre acest condiment minune care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie.

Turmericul nu este doar un condiment și un colorant extraordinar, prezența sa în alimente și aportul de curcumină are multe beneficii pentru organism.  Turmericul oferă preparatelor culinare culoare și gust, dar și antioxidanți pentru o mai bună rezistență la stresul oxidativ. Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Citește articolul > Turmericul: un tratament renumit în medicina alternativă

Vreți prietenii voștri să afle ce este turmericul și ce importanță are pentru sănătate? Nu ezitați și distribuiți articolul.

Turmericul
Turmericul

Related Posts

4 thoughts on “Beneficii ale consumului de Turmeric Curcuma

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: