Sifilisul

Sifilisul

Ce este sifilisul și cum se transmite

Sifilisul – România e fruntașă la numărul de bolnavi de sifilis. Majoritatea sunt bărbați și habar nu au că boala se transmite și prin sex oral.

Sifilisul este o infecție care se transmite prin contact sexual neprotejat, fie vaginal, oral sau anal, de la mama la făt sau prin transfuzii de sânge. Fiind transmisă sexual, sifilisul este catalogat ca boală cu transmitere sexuală.

Sifilisul
Sifilisul – Photo: 123rf.com

Boala are 4 patru stadii, primar, secundar, latent și tardiv iar primele simptome se declansează ca rani nedureroase prezente în special în zona genitală.

„Prostituţia, promiscuitatea, lipsa de educaţie sunt principalele cauze. Mulţi bărbaţi nu ştiu că sifilisul se transmite şi prin sex oral. Întrebaţi dacă au întreţinut raporturi sexuale declară că nu. Dacă îi întrebi de sex oral, atunci spun că da”, a explicat Oana Clătici, dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Simptome și Stadiile Sifilisului

Sifilisul primar

Sifilisul primar se transmite de obicei prin contact sexual direct. Perioada de incubatie a infecției, perioada de timp de la infectare până la apariția primelor simptome, este cuprinsă între 3 si 90 de zile, iar perioada medie este de 21 de zile.

Primele manifestării ale boli sunt de obicei ulceratii nedureroase, fără mâncarimi, cu diametru în 3 și 30 de milimetri. Leziunile pot avea orice formă ajungând în final la stadiul de eroziune sau ulcer. Apariția acest leziuni apar în general în zona cervixului, la femei, și în zona penisului la barbații heterosexuali.

Sifilisul secundar

Leziunile superficiale a pielii, caracterizate printr-o mică ridicatură roșiatica sau neagră, dură și noduli roșiatici ce acoperă cea mai mare parte a corpului, sunt caracteristici ale sifilisului secundar.

Manifestatiile Sifilisului secundar apare la circa 4-10 săptămâni după infecția primară. Deși este cunoscut pentru simptomanica diferita, cele mai comune implică manifestari la nivelul pielii, ale membranele mucoase și ale gamglionilor limfatici. Pot aparea iritații de culoare roz-roșiatica pe trunchi și extremitățt, inclusiv palme și tălpi.

Printre alte simptome ale sifilisului secundar se numară și febra, dureri în gât, indispoziție, pierdere în greutate, căderea părului și dureri anormale de cap.

Sifilisul latent

Stadiul latent (ascuns) al sifilisului debutează odată cu dispariția simptomelor primare și secundare. În absența tratamentului, persoana infectată va continua să prezinte sifilis chiar dacă nu prezintă simptome. Stadiul latent al sifilisului poate apare chiar și după 10-20 ani de la dobandirea infecției și poate dura ani de zile. În stadiile avansate, sifilisul distruge organele interne: creierul, nervii, ochii, inima, vasele de sânge, ficatul, oasele și articulațiile.

Sifilisul tertiar

Sifilisul tertiar se manifestă la circa 3-15 ani după infecția inițială și poate avea trei forme diferite: sifilis gomatos, neurosifilis tardiv și sifilis cardiovascular. În acest stadiu boala nu mai este infectioasă.

Sifilisul gomatos se manifestă la 1-46 ani după infecția inițială, cu o medie de 15 ani. Această etapă este caracterizată prin formarea unor gome ce arată ca niște umflături moi, cu aspect de tumoare. Acestea afectează de obicei pielea, oasele și ficatul, dar pot apărea oriunde.

Neurosifilisul este o infecție ce afectează sistemul nervos central. Acesta poate aparea devreme, fie asimptomatic, fie sub formă de meningitasifilitica sau târziu sub forma sifilisului meningovascular, pareza generală sau tabes dorsalis asociat cu probleme de echilibru și dureri strapungatoare în extremități. Printre simptomele sifilisului meningovascular se numară apația, atacurile de apoplexie și pareza generală cu demență și tabes dorsalis.

Sifilisul cardiovascular apare de obicei la 10-30 ani după infectarea inițială. Cea mai des întâlnită complicație este aortita sifilitica ce poate duce la anevrism.

Sifilisul congenital

Infecția sifilitica poate fi transmisă de la mama la făt. De aceea se recomandă testarea ambilor parteneri pentru infecții cu transmitere sexuală, din cauza consecințelor severe asupra nou nascutului, înainte de concepție, pentru a elimina riscurile unei transmiteri.

Virusul sifilitic pătrunde în sistemul sanguin al fatului prin intermediul placentel, determinând astfel infecția nou-născutului sau chiar moartea fatului.

Simptomele sifilisului congenital:

  • scurgeri de secreții din cavitatea nazală, apoasa ;
  • erupție contagioasă, ce apare frecvent la nivelul palmelor;
  • anemie;
  • creșterea în volum a ficatului și splinei ;
  • creșterea în volum a ganglionilor limfatici ;
  • retard în creștere și dezvoltare;

Medicii atenționează că, în lipsa tratamentului, boala poate avea o evoluție gravă. „În faza terțiară, este mortală. În ultimii ani, a apărut și în țări din Vest mai ales la muncitori migranți, cu un ni vel de educație scăzut”, spune medicul dermato-venerolog Mihaela Leventer. În prima fază, sifilisul se manifestă cu ulcerații în zona genitală, umflarea ganglionilor din aceeași zonă, dar și bube roșii pe talpă și în palmă, sursa: doctorulzilei.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.

Sifilisul
Sifilisul – Image: 123RF

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: