Furnicături și amorțeli în mâini și picioare
În general, furnicăturile sunt cauzate de o scădere a fluxului sanguin în zona afectată. Uneori ai impresia că tot corpul tău este străbătut de furnicături sau doar anumite zone.
Fiecare dintre noi a simțit măcar o dată senzația aceea de ace într-o anumită zonă a corpului. Cel mai des le simțim la nivelul mâinilor sau picioarelor. Este un semnal banal, pe care frecvent îl ignorăm.
Este posibil să simți aceste furnicături din pricina statului într-o poziție incomodă, de exemplu. Așadar, dacă aceste manifestări apar numai ocazional și în rest nu ai nici un alt simptom, nu trebuie să te îngrijorezi, potrivit doctorulzilei.ro
Iată ce boli pot avea ca simptom prezența furnicăturilor în mâini și picioare:
- Scleroza în plăci. Alte simptome ale acestei boli grave sunt tulburările de vedere, tulburările motorii.
- Accident vascular cerebral. În cazul accidentului vascular cerebral furnicăturile sunt semne care prevestesc ruptura anevrismului care provoacă insuficienţa circulatorie. Dar în cazul unui AVC există și simptome precum: dificultăţi de vorbire, tulburări de vedere, dureri violente de cap, paralizie parţială.
- Hernia de disc. Amorțeala la nivelul picioarelor, dar și furnicăturile pot fi semnul unei afecțiuni a coloanei vertebrale, mai exact al herniei de disc.
- Diabetul zaharat. Nivelul crescut al zahărului din sânge în cazul persoanelor cu diabet acționează ca o toxină asupra nervilor și pot să apară și furnicături la nivelul mâinilor și al picioarelor. Dar, atenție! Mai grav este că aceste furnicături pot să fie primele simptome ale neuropatiei diabetice, o complicație gravă a diabetului zaharat.
- O altă posibilă cauză ar fi hipertiroidia dar, în această situație medicală, persoana în cauză va avea, pe lângă furnicături, și simptome precum: diaree, stare de vomă, slăbirea rezistenţei musculare, transpiraţie excesivă.
- Sindromul de canal carpian care înseamnă de fapt compresia nervului de la încheietura mâinii și care apare de regulă în urma efectuării unor gesturi repetitive efectuate la locul de muncă. Sindromul este asociat cu inflamarea ligamentelor sau deformarea osoasă a încheieturii mâinii, cu senzaţia de arsură la nivelul degetelor şi braţelor.
- Deficitul de vitamina B12 poate sa fie o cauză posibilă. Acestă carență poate fi însoțită și de oboseală, dificultăți de concentrare și de memorare. Dacă analizele de sânge confirmă deficitul de vitamina B12, suplimentele pot reduce simptomele.
- Circulația defectuoasă, cum este numită popular boala vasculară periferică, o afecțiune care are ca simptome și amorțeala mâinilor, dar și prezența furnicăturilor în picioare sau mâini. Există produse speciale pentru masaj care îmbunătățesc circulația sanguină periferică.
Cu ajutorul analizelor medicul poate să afle ce se ascunde în spatele acestor simptome aparent banale.
Când furnicăturile apar şi dispar în interval de 2-7 zile sau chiar de săptămâni, persistă, devin mai puternice şi pe zone mai extinse, se asociază cu tulburări de respiraţie, blocarea unui braţ se impune consultarea urgentă a medicului.
Multe persoane simt furnicături în picioare seara sau în timpul nopții, iar aceste senzații pot fi asociate cu sindromul picioarelor neliniștite. Furnicăturile sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni.
Trebuie să mergi la doctor dacă amorţeala este însoţită de:
- Slăbiciune;
- Vorbire incoerentă;
- Paralizie;
- Amorţeală care apare după traumatisme ale capului, gâtului sau spatelui;
- Pierderea sau modificări ale vederii;
- Pierderea controlului vezicii urinare;
- Ameţeală;
- Dificultăţi la mers;
- Dificultăţi respiratorii;
- Confuzie sau pierderea cunoştinţei chiar pentru scurt timp.
Alte posibile cauze ale furnicăturilor în mâini și picioare
- Ai o reacție negativă la un anumit medicament pe care l-ai luat.
- Te-a înțepat o insectă (cum ar fi căpușele, acarienii și păienjenii).
- Te-a mușcat un animal.
- Ai făcut exces de alcool sau de produse pe bază de tutun.
- Ai o lipsă de vitamine, în mod special de vitamina B12.
- Ai un nivel foarte ridicat de calciu, potasiu sau sodiu în organism.
- O hernie de disc îți aplică presiune pe nervii spinali.
- Ai o leziune la nivelul nervilor.
- Ai stat în aceeași poziție prea mult timp.
Este preferabil să consultaţi medicul curant, dar, dacă suspectaţi o afectare a creierului, trebuie consultat neurologul.
Citește și:
- Lungimea degetelor poate dezvălui ceva despre personalitatea ta
- Reflexoterapie mâini: boli care pot fi tratate prin reflexoterapie
- Mâinile și picioarele reci Sindromul Raynoud
Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Fotó: 123 rf.