Simptome care arată deficitul de vitamina D

DEFICIT DE VITAMINA D

Simptome ale deficitului de vitamina D pe care trebuie să le cunoașteți

DEFICIT DE VITAMINA D:  Dacă te simți adesea obosit, rău și iritat, corpul tău poate striga după vitamina D. În articolul de astăzi, vom vorbi despre primele simptome ale deficienței de vitamina D și despre cum poți obține niveluri optime ale acestui nutrient important.

Simptome de deficit de vitamina D

Rolul principal al vitaminei D este de a ajuta intestinele să absoarbă calciul, dar face mult mai mult. Asigură o funcție celulară sănătoasă, protejează celulele creierului, susține funcția imunitară, îmbunătățește detoxifierea, ajută procesele metabolice și promovează sănătatea inimii.

Din 2008, deficitul de vitamina D a fost recunoscut datorită pandemiei la nivel mondial.

Așadar, ce cauzează un nivel scăzut de vitamina D?

Dacă nu petreci suficient timp la soare, nu ții o dietă bazată pe alimente vegetale, ai pielea mai închisă la culoare, ai boli paratiroidiene, suferi de afecțiuni care provoacă malabsorbție, inclusiv boala celiacă și fibroza chistică, sau ai boli hepatice și renale, ai putea avea deficit de vitamina D.

În plus, expunerea la substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin (EDC) din sticle de apă, materiale plastice, cosmetice, pesticide, aer poluat și apă este asociată cu niveluri mai scăzute de vitamina D.

Acum, să descoperim  simptomele deficienței de vitamina D la care este bine să fim atenți.

Te simți obosit tot timpul. Nivelurile scăzute de vitamina D te pot face să te simți obosit și iritat, chiar dacă te odihnești bine. Vitamina D îți menține corpul plin de energie, promovează vindecarea și este esențială pentru un sistem imunitar sănătos. Numeroase studii de cercetare au arătat o legătură între deficiența de vitamina D și oboseala cronică. Suplimentarea cu vitamina D3 a ajutat la îmbunătățirea nivelului de energie.

Ești predispus la infecții. Vitamina D este esențială pentru funcția imunitară. Un deficit de vitamina D poate duce la un risc crescut de a dezvolta răceli, gripe și alte infecții virale sau bacteriene.

Dureri musculare. Durerile și slăbiciunea musculară pot fi cauzate de o deficiență a vitaminei D. Un studiu care a analizat persoanele care sufereau de dureri cronice la nivelul mușchilor a constatat că 71% dintre aceștia aveau deficit de acest nutrient. Numeroase alte studii au arătat că suplimentele de vitamina D3 pot reduce durerea cronică pentru cei care suferă de această deficiență.

Dureri articulare și pierderi osoase. Calciul, împreună cu fosforul și magneziul, sunt esențiale pentru construirea și menținerea oaselor puternice, iar vitamina D este necesară în acest proces. Cercetările arată că o cantitate insuficientă de vitamina D poate duce la dureri la coloana vertebrală, picioare, articulații și coaste. Femeile, în special, sunt susceptibile la osteoporoză, în care oasele devin fragile din cauza pierderii de țesut, din cauza scăderii vitaminei D care duce la rezerve scăzute de calciu. Când nivelurile de vitamina D sunt prea scăzute, absorbția calciului în intestine este redusă, determinând scăderea nivelului de calciu din sânge. Ca urmare, glandele paratiroide devin mai active, producând mai mult hormon paratiroidian (PTH), care face ca calciul să părăsească oasele și să le slăbească.

Ești supraponderal sau obez. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu persoanele supraponderale sau obeze. Vitamina D este absorbită de celulele adipoase, mai degrabă decât este folosită de corpul dumneavoastră pentru a-și face treaba. Studiile au descoperit că pierderea în greutate crește nivelul de vitamina D, probabil prin eliberarea vitaminei D din țesuturile adipoase în sânge.

Creșterea rezistenței la insulină. Vitamina D este esențială pentru producția de insulină și poate fi folosită pentru a scădea sensibilitatea organismului la insulină. Cercetări recente au arătat o corelație între aportul mai mare de vitamina D și sensibilitatea la insulină. Lipsa vitaminei D poate duce la agravarea simptomelor diabetului.

Senzație de depresie. Specialiștii au descoperit că depresia este adesea legată de un nivel scăzut de vitamina D, în special în rândul adulților în vârstă. Un studiu a constatat că 65% dintre persoanele cu depresie aveau, de asemenea, niveluri scăzute de vitamina D.

Memoria afectată. Lipsa vitaminei D ar putea să vă facă să uitați lucrurile tot timpul. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt un factor de risc în declinul cognitiv și demență, în special în rândul adulților în vârstă. Persoanele cu demență au niveluri semnificativ mai scăzute de vitamina D.

Rărirea părului. Un posibil motiv pentru rărirea părului este deficiența de vitamina D. Persoanele cu alopecie areata, o boală autoimună care poate provoca căderea părului, par să aibă un risc crescut de deficiență de vitamina D. Aportul de vitamina D stimulează creșterea foliculilor de păr, ceea ce menține grosimea și previne căderea părului prea devreme!

Sănătate cardiovasculară precară. Deși nu este clar de ce, nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de bolile cardiovasculare. Bătrânii și persoanele cu pielea închisă la culoare sunt mai expuse riscului de deficit de vitamina D și prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare.

Probleme gastrointestinale. Vitamina D este absorbită prin tractul gastrointestinal. Nivelurile scăzute de vitamina D pot duce la boli inflamatorii intestinale (IBD), care, la rândul lor, crește riscul de a dezvolta cancer de colon. Infecția cu Clostridium difficile este mai frecventă la persoanele cu IBD, care include boala Crohn și colita ulceroasă. Suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la reducerea acestui risc, conform studiilor, deoarece ajută la reducerea inflamației în întregul corp.

Vindecarea lentă a rănilor. Dacă vă confruntați cu o rană care nu se vindecă sau aveți dureri după operație și nu sunteți sigur de ce – atunci poate că problema constă în nivelurile de vitamina D! Acest nutrient este esențial pentru reconstrucția pielii noi, așa că dacă aveți prea puțin, poate duce la vindecarea rănilor mai lent decât ar trebui, potrivit doctorulzilei.ro

DEFICIT DE VITAMINA D

Vitamina D poate ajuta la absorbția calciului și poate stimula sistemul imunitar, muscular și nervos să funcționeze corect.  Potrivit BreastCancer.org, cercetările sugerează că anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, pot avea un risc mai mare de apariție atunci când organismul are niveluri scăzute de vitamina D.

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina D este de 15 mcg. Vitamina D poate fi absorbită prin lumina soarelui, din suplimente alimentare precum ProimunBio DiamondBlue Vital Premium sau din alimente cum ar fi:

  • lapte fortificat,
  • gălbenuș de ou,
  • pește gras.

Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.  Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Citește și:  Vitamina C 

                    Vitamina K

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.

DEFICIT DE VITAMINA D -  Image credit: Flickr
DEFICIT DE VITAMINA D – Image credit: Flickr

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: