Dacă ați băut cafea sau alcool nu luați niciodată aceste pastile

medicamente și alcool

 Despre pastilele pentru durere – ce trebuie să ştii …

Avertismentul medicilor: nu luați niciodată aceste pastile dacă ați băut cafea sau alcool. Avem impresia că sunt 100% sigure, dacă le cumpărăm fără reţetă. De fapt, şi analgezice banale au riscurile lor pe care mulţi dintre noi nu le ştiu.

Avertismentul medicilor
Avertismentul medicilor

Iată care sunt cele mai folosite analgezice eliberate fără reţetă şi ce ar trebui să ştii despre ele.

Aspirina

Face parte tot din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene şi este probabil cel mai folosit medicament la noi în ţară, utilă în răceală, gripă sau dureri uşoare.

Pe lângă faptul că afectează stomacul dacă este luată mult timp şi în doze mari, aspirina este periculoasă pentru copii cu răceală sau alte infecţii virale. Este bine ca aceştia să nu primească aspirină până la 19 ani pentru că pot dezvolta sindromul Reye, o boală cu potenţial fatal.

Cum să iei analgezicele în siguranţă

– Citeşte întotdeauna prospectul de la cap la coadă. Vezi ce substanţă activă conţine acel medicament şi care sunt contraindicaţiile.

– Foloseşte analgezice pe un termen cât mai scurt. Ele sunt menite să calmeze durerile acute. Dacă ai dureri timp de mai multe zile la rând, adresază-te medicului pentru a descoperi cauza. Analgezicele luate pe termen lung sunt periculoase!

Combinația medicament și alcool
Combinația medicament și alcool

– Nu amesteca pastilele cu alcoolul! Paracetamolul afectează ficatul, la fel ca şi alcoolul. Dacă le combini riscul creşte. La fel şi cu antiiflamatoarele în cazul stomacului.

Paracetamolul

Reduce durerea şi febra, motiv pentru care este folosit în medicamente pentru dureri şi răceală. Deşi pare un medicament banal, paracetamolul este cauza multor probleme, putând să provoace insuficienţă hepatică dacă este luat în exces.

Dacă iei mai mult de una, două doze ocazionale, NU trebuie să consumi alcool. Combinația de paracetamol și alcool solicită mai mult ficatul.

Nu amesteca pastilele cu alcoolul
Nu amesteca pastilele cu alcoolul

Din păcate, nu toată lumea ştie că paracetamolul se găseşte şi în medicamentele care nu poartă acest nume şi astfel au loc supradozele. Fervex, Parasinus, Algozone Forte, Codamin, Saridon, Panadol sunt doar câteva din medicamentele ce conţin paracetamol. Citeşte cu atenţie prospectul înainte să iei ceva.

Antiinflamatoarele nesteroidiene

(Avertismentul medicilor)

Mai puţin cunoscute în România până de curând, antiinflamatoarele nesteroidiene vin puternic din urmă, datorită unor medicamente care au parte de multă reclamă: Nurofen, Motrin, MIG-400, Modafen, etc. Cea mai cunoscută substanţă din această clasă este ibuprofenul, dar există şi altele, de pildă meloxicamul sau ketoprofenul.

 Dacă paracetamolul în exces afectează ficatul, ibuprofenul este periculos pentru stomac. Este indicat să îl iei după masă sau după o gustare pentru că dozele mari luate în mod repetat pot provoca sângerări ale stomacului, gastrită sau ulcer. Dacă suferi deja de aceste probleme nu ai voie să iei ibuprofen sau alte medicamente asemănătoare. Riscul este cu atât mai mare la cei care fumează, consumă alcool și la persoanele peste 60 de ani.

medicamente și alcool
medicamente și alcool

Conform mayoclinic.com, ibuprofenul poate crește riscul de accident vascular sau infarct. Trebuie să aibă grijă mai ales cei care suferă deja de o boală cardiacă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.

 

 

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: