Testul de respirație care îți arată cât de sănătoși ai plămânii
Cât de sănătoși sunt plămânii tăi? Pentru a depista din timp problemele pulmonare, un test numit spirometrie vă poate fi de ajutor. E mai eficient și mai simplu de făcut decât radiografia, spun medicii.
Şi oboseala “din nimic” poate fi un semn că plămânii au nevoie de îngrijire. Tusea cu expectoraţii care se manifestă în special dimineaţa sau cea care durează mai mult de şase săptămâni, respiraţia şuierătoare sau senzaţia de sufocare care apare în timpul somnului sunt semne care ar trebui să vă îndemne să faceţi o spirometrie, testul care evaluează sănătatea plămânilor.
Mai eficientă decât radiografia
Mulţi fumători care au probleme de respiraţie aleg ca primă soluţie de investigaţie testele radiologice, însă specialiştii avertizează că spirometria este mult mai utilă.
Oamenii care resimt probleme respiratorii se duc mai întâi la radiologie. Această investigaţie este foarte utilă, dar presupune iradiere şi nu vedem decât modificări anatomice când sunt destul de importante.
În schimb, spirometria este o investigaţie total neinvazivă şi nu presupune expunere la radiaţii, iar evaluarea funcţiei pulmonare se poate face timpuriu.
Cât de sănătoși sunt plămânii tăi?
Spirometria – mijloc de diagnostic și monitorizare a afecțiunilor pulmonare
Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii și se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Testul evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp.
Este o procedură simplă, neinvazivă, rapidă și nu doare. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat.
De regulă, testul de spirometrie se face în cabinetele de pneumologie şi nu costă nimic dacă aduceţi un bilet de trimitere de la medicul de familie.
Ar trebui să fac o spirometrie? DA, dacă:
- sunteți îngrijorat de sănătatea plămânilor dumneavoastră;
- rămâneți fără respirație când mergeți mai repede;
- sunteți fumător, ați fumat sau ați lucrat mult timp într-un mediu cu noxe respiratorii;
- tușiți des;
- urmați deja tratament pentru o afecțiune pulmonară.
În timpul executării testului trebuie să:
- respirați cât mai profund cu buzele strâns lipite de piesa bucală;
- nu introduceți limba în interiorul piesei bucale;
- încercați să suflați cât de tare puteți;
- continuați să suflați până când nu mai aveți aer în plămâni sau medicul vă spune să vă opriți.
- Pacientul își va goli vezica urinară înainte de test
- Se înlătură proteza dentară, dacă există
- Pacientul poate fi așezat în poziție șezândă pe un scaun, cu spatele drept și cu capul în extensie.
- Va purta îmbrăcăminte lejeră, va desface cureaua de la pantaloni și va îndepărta orice obiect ce poate limita mișcările cutiei toracice.
Citește și: Remedii naturiste utile în tulburările respiratorii
Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.
Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor. ( Credit: CC0 Public Domain)
1 thought on “Cât de sănătoși sunt plămânii tăi?”