Problemele tiroidiene trebuie tratate de urgență.

evaluare a glandei tiroide

Nediagnosticate, aceste boli afectează psihicul bolnavilor și le cauzează afecțiuni cardiovasculare.

Bolile tiroidei  –  Medicii spun că problemele tiroidiene trebuie tratate de urgență. Numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani.

Medic: „Oboseala continuă, irascibilitatea și episoadele de depresie nu sunt normale. Sunt semne că pacientul trebuie să-și examineze nivelul de TSH din sânge”

De cele mai multe ori însă, pacienţii cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic. Românii sunt obișnuiți să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate.

Cifre importante: Bolile tiroidei

  • În 2010, în România s-au înregistrat 35439 cazuri noi de boli tiroidiene. În 2016 au fost depistate de trei ori mai multe (83413 cazuri noi);
  • În România, 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei
  • În 2016 numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale;
Simptome ale tiroidei
Simptome ale tiroidei

Bolile tiroidei – Semne şi simptome:

  • depresie.
  • la femei, ciclu menstrual neregulat și scăderea libidoului;
  • oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  • constipație;
  • fluctuații ale greutății;

Bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient. De aceea, insist ca atât femeile, cât și bărbații peste 35 de ani să-și testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge”

Medicii de familie trebuie să le recomande pacienților să-și facă investigații endocrinologice. Înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene.

De aceea, cred că este foarte important ca pacienților care prezintă simptomele acestor afecțiuni și care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigații endocrinologice amănunțite.”, spune dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Române de Medicină a Familiei.

Boala tiroidă la bărbați
Boala tiroidă la bărbați

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecțiuni grave. De aceea, pacienții de cele mai multe ori cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în fața traheei şi este esențială în buna funcționare a organismului. Și asta pentru că hormonii tiroidieni influențează consumul de energie, temperatura corpului și ritmul bătăilor inimi

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA)

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) cere implementarea de urgență a unui program național de screening pentru afecțiunile tiroidiene.

În întreaga lume, programele naționale de screening sunt deja un lucru cât se poate de normal. În România, însă, acestea nici măcar nu sunt pe agenda zilei. În plus, medicii specialiști atenționează că în România sunt mulți pacienți nediagnosticați.

De aceea, insistăm ca autoritățile să demonstreze că le pasă cu adevărat de pacienți, oferindu-le dreptul la sănătate, care este elementar”, spune Rozalina Lăpădatu, președinte APAA.

Bolile tiroidei
Bolile tiroidei

Un program național de screening ar putea, pe de o parte, să le ajute pe femei să conștientizeze că simptomele precum modificările greutății, stările de anxietate sau depresie ori insomnia ar putea fi eliminate cu ajutorul tratamentului corect. Pe de altă parte, dacă autoritățile ar ști cu exactitate câți pacienți sunt, ar putea lua măsurile potrivite pentru ei.

Recomandări importante în prevenție:

După vârsta de 35 de ani, atât femeile, cât și bărbații, ar trebui să-și facă un control al glandei tiroide.

Analiza nivelului de TSH din sânge este esențială în detectarea problemelor tiroidiene;

evaluare a glandei tiroide
Evaluare a glandei tiroide

De cele mai multe ori, „ceea ce simți poate fi din vina” tiroidei. Fluctuațiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea și oboseala cronică sunt semne că trebuie să te adresezi medicului tau pentru un control amănunțit.

Citește și :

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.

 

 

Related Posts

2 thoughts on “Problemele tiroidiene trebuie tratate de urgență.

Lasă un răspuns