Orele de refacere și de activitate a tuturor organelor

Bioritmul organelor interne:

Orele de refacere și de activitate a tuturor organelor – Țineți cont de aceste sfaturi pentru o sănătate de fier 

Bioritmul organelor interne: Trãim cu toții într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetã: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respirația, bãtãile inimii…

Viața e formatã dintr-o întreagã gamã de cicluri care creeazã o adevarată simfonie. Adãugãm în fiecare zi câte o cãrãmidã la zidul vieții noastre. Dacã reușim sã menținem un ritm corect în interiorul, dar și în afara noastrã, “concertul” pe care-l susținem aici, pe Pãmînt, va fi unul lung și melodios.

Ca sã reușim asta, trebuie sã știm cum ne gestionăm bioritmul.

Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai puțin. Johanna Paungger și Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amãnunțitã a ritmului funcțiilor organelor noastre interne.

Bioritmul organelor interne:  Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate maximă timp de 2 ore pe zi, dupã cum urmeazã:

vezica biliarã (23:00-1:00), ficatul (1:00-3:00), plãmînii (3:00-5:00), intestinul gros (5:00-7:00), stomacul (7:00-9:00), splina și pancreasul (9:00-11:00), inima (11:00-13:00), intestinul subțire (13:00-15:00), vezica urinarã (15:00-17:00), rinichii (17:00-19:00), circulația sangvinã (19:00-21:00), iar o acumulare generalã de energie se face între orele 21:00 si 23:00.

Haideți sã încercãm sã analizãm, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viața noastrã!

Stomacul, splina, pancreasul – Este foarte important cum ne trezim dimineața. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineața, am constata cã ele mai întâi se întind, începând fără grabă noua zi. Sã luãm exemplu de la animale și sã încercãm sã ne trezim dimineata liniștiți, acordându-ne câteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnicã.

Mulți se trezesc dimineața cu “sufletul la gurã”, cu teama cã nu au timp de a rezolva ceea ce și-au propus pentru ziua respectivă. Ar fi bine sã ne trezim puțin mai devreme decât o facem de obicei pentru a simți liniștea dinaintea zilei care abia începe.

Între orele 7:00 si 9:00, funcțiile stoma­cului sunt la valoare maximă, deci trebuie sã luãm micul dejun farã grabã. Ar trebui sã ținem cont și de calitatea și cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã. Pentru a proteja și sprijini activitatea gastrică, ideal ar fi să începem ziua cu 50 ml de suc natural de Aloe Ferox cu 30 de minute înainte de prima masă.

În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina și pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumãm alimente greu digerabile. Pancreasul este cel care controleazã nivelul glicemiei.

E de preferat sã nu consumãm prea multe dulciuri pentru a nu forța funcția pancreasului. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu funcționeazã corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sânge.

Inima, intestinul subțire – Între orele 11:00 si 13:00, activitatea inimii e la capacitate maximă. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãții intense a inimii.

Intestinul subțire are o activitate intensã între orele 13:00 si 15:00. Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu normă redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagã…

De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prânz copios. Activitatea intestinului subțire, cu rol important în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, aceasta putând fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate.

Din acest motiv se recomandã ca masa de prânz sã fie luatã în liniște. Între orele 15:00 și 17:00 e perioada în care funcționeazã la maximum vezica urinarã. Vezica urinarã are un rol important în detoxifierea organismului, alãturi de rinichi.

Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sunt bãute pînã la ora 19:00, deoarece între orele 17:00 si 19:00 rinichii funcționeazã intens. Dacã în acest interval orar puteți beneficia, alãturi de un ceai diuretic, și de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului.

Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Circulația sangvinã are o activitate intensã între orele 19:00 si 21:00. Autorii spun cã dacã mulți pãrinți au zilnic o pro­blemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crâncenã”, care de obicei e câștigatã de cãtre copii.

Acest lucru nu se întîmplã fãrã motiv: între orele 19:00 si 21:00 circulația sangvinã funcționeazã cel mai bine. În aceastã perioadã, corpul și spiritul se gândesc la cu totul altceva decât la dormit.

De la ora 21:00 pânã la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperãrii energiei se numesc la chinezi, dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”. Cei care sunt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal.

Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emoțional și necesitã atenție. Pentru mulți dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai ușor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gîndesc sã meargã la distracții și nu la somn.

Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rîndul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcându-se prin somn pânã la miezul nopții. Poate cã aceste vorbe sunt de fapt interpretarea greșitã a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.

Uneori ne confruntăm cu insomnii cauzate de starea de anxietate acumulată în timpul zilei. Pentru a ne proteja somnul și a alunga stresul, putem apela la suplimente naturale, organice, precum Stress Expert, care constituie totodată un aliat de nădejde împotriva stresului, a depresiei sau atacurilor de panică, fără riscul de a crea dependență sau alte efecte secundare.

Vezica biliarã și ficatul – Între orele 23:00 si 1:00 se realizeazã intens funcțiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncția lui, dã mari probleme întregului organism.

Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-si punã cumva problema unei funcționãri greșite a bilei sau a ficatului. Stresul și mâncarea consistentã cu prãjeli și grãsimi seara împiedicã o funcționare corectã a bilei.

Compresele umede și calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghițituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea funcției bilei. Sucul de ridichi ajutã de asemenea, însă cel mai bun remediu pentru ficat și bilă este sucul natural de turmeric presat la rece care, de altfel, are multe alte beneficii pentru organism, reducând inclusiv inflamația din corp.

E de mare importanțã descongestionarea intestinului gros care, dacã nu se realizeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bãuturile și alimentele reci. Dacã sunt probleme în funcționarea bilei sau a ficatului, munca desfãșuratã în perioada nopții e foarte nocivã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe.

Mai avem încã 6 ore din noapte pentru a încheia ciclul de funcționare al organelor interne pe parcursul unei zile. Astfel, între orele 1:00 si 3:00 funcționeazã intens ficatul. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite condiții, importantã fiind odihna prin somn, alãturi de o bunã încãlzire a corpului.

Funcția ficatului suferã din cauza toxicitãții mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cât și a stresului. De reținut e cã alcoolul și nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 si 5:00 dimineața.

Între orele 3:00 si 5:00 dimineața e rândul plãmânilor sã funcționeze intens. Mulți fumãtori au un acces de tuse dimineața pentru cã plãmânii au lucrat toatã noaptea și acum dau afarã substanțele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.

Între orele 5:00 si 7:00 dimineața, intestinul gros are o funcție maximã. Hrana stã în intestinul subțire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subțire indicã probleme de digestie în intestinul subțire, iar constipațiile pun în evi­dențã o creștere a toxicitãții organismului.

Alungați bãtrânețea!

Cu aceastã ocazie, prin scurta cãlãtorie în intervalele orare ale unei zile, am încercat sã vã prezint, cu ajutorul celor 2 autori, cîteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoașterea acestor ritmuri ne face sã avem încredere în instinctele noastre, acționând corect pentru a ajuta funcțiile organismului. Este foarte important sã nu simțim cã îmbãtrânim o datã cu vîrsta, cãci starea bunã a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbãtrînirea. Sã ne ascultãm ceasul interior și sã încercãm sã ne adaptãm ritmului sãu, strivind prejudecãțile. Existã personalitãți care au trãit, creând la vîrsta de 80 de ani. Respectându-ne bioritmul, avem șanse mai mari la o viață lungă, sănătoasă și activă.

Bioritmul organelor interne
Bioritmul organelor interne

Nu trebuie neglijate nici carențele diferitelor substanțe necesare bunei funcționări a organismului nostru, precum vitaminele și mineralele sau colagenul. Optați pentru produse organice, astfel încât aportul acestora să fie unul exclusiv benefic pentru dumneavoastră.

Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook.

Bioritmul organelor interne:
Bioritmul organelor interne:

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: