Ziua mondială a donatorului de sânge

Am donat sânge

Ziua mondială a donatorului de sânge este sărbătorită în fiecare an, la 14 iunie, de ţări din întreaga lume.

În fiecare an, la 14 iunie, țări din întreaga lume sărbătoresc Ziua mondială a donatorului de sânge. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS sau WHO – acronimul în limba engleză a denumirii World Health Organization), manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor de sânge şi, în acelaşi timp, prin sărbătorirea acestei zile se doreşte creşterea gradului de conştientizare a nevoii de donaţii de sânge.

Donează sânge
Donează sânge

Ministrul Sănătăţii, îi îndeamnă pe români, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, să doneze pentru semenii lor aflaţi în suferinţă, adulţi şi copii, răniţi în accidente grave, dar şi pentru femei gravide care au nevoie de operaţii complexe.

Sângele este o resursă importantă, atât pentru tratamentele planificate, cât şi pentru intervenţiile de urgenţă. Acesta ajută pacienţii care suferă de probleme de sănătate ce le pun viaţa pericol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o calitate superioară a vieţii.

Sprijină procedurile medicale şi chirurgicale complexe. Este, de asemenea, vital pentru tratarea răniţilor în situaţii de urgenţă de orice fel (dezastre naturale, accidente, conflicte armate etc.) şi are un rol esenţial care salvează vieţi, în îngrijirea maternală şi perinatală.

Componenta cheie a unui sistem eficient de sănătate o reprezintă faptul de a putea oferi pacienţilor accesul la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente, potrivit OMS.

Asigurarea unei alimentări sigure şi suficiente a sângelui necesită dezvoltarea unui serviciu de transfuzie de sânge coordonat la nivel naţional, bazat pe donări de sânge voluntare neremunerate. Cu toate acestea, în multe ţări, serviciile de sânge se confruntă cu provocarea de a face disponibil suficient sânge, asigurând în acelaşi timp calitatea şi siguranţa.

Ziua mondială a donatorului de sânge.

Viaţa şi sănătatea a milioane de oameni sunt afectate de urgenţe în fiecare an. În ultimul deceniu, dezastrele au cauzat mai mult de 1 milion de decese, peste 260 de milioane de persoane fiind afectate de urgenţe în fiecare an.

Catastrofele naturale, cum ar fi cutremurele, inundaţiile şi furtunile, generează nevoi considerabile de asistenţă medicală de urgenţă. Dezastrele provocate de om, cum ar fi accidentele rutiere şi conflictele armate, generează, de asemenea, cereri substanţiale de îngrijire a sănătăţii şi necesitatea unui tratament de primă linie.

Transfuzia de sânge este o componentă esenţială a asistenţei medicale de urgenţă, susţine OMS. Situaţiile de urgenţă sporesc cererea de transfuzie sangvină şi constituie provocarea şi complexitatea acesteia.

Decizia marcării anual a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 59-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Ziua mondială a donatorului de sânge
Ziua mondială a donatorului de sânge

Viaţa unui om este nepreţuită. Fiecare donaţie contează! În fiecare an, pe 14 iunie ne exprimăm recunoştinţa faţă de cei care, prin generozitatea lor oferă cel mai preţios dar «viaţa».

Ziua mondială a donatorului de sânge îi omagiază pe voluntarii care salvează, în fiecare an, milioane de vieţi sau ajută, în mod hotărâtor, la recuperarea celor aflaţi în suferinţă”.
Am donat sânge
Am donat sânge

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.

Related Posts

Lasă un răspuns