De ce atât de mulți oameni sub 50 de ani fac cancer?

De ce atât de mulți oameni sub 50 de ani fac cancer?

De ce atât de mulți oameni sub 50 de ani fac cancer? Totul ține de un obicei din primele zile de viață

De ce atât de mulți oameni sub 50 de ani fac cancer?  Cancerul apare atunci când mutațiile genetice provoacă creșterea necontrolată a celulelor și poate apărea în orice organ sau țesut al corpului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunea este a doua cauză de deces la nivel mondial.

În timp ce cancerul afectează în mod obișnuit persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste, studiile arată că, începând cu anii 1990, incidența anumitor tipuri de cancer a crescut în rândul persoanelor sub 50 de ani în multe părți ale lumii.

Cancerele cu debut precoce prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv infertilitate, afecțiuni cardiovasculare și cancere secundare, precum și efecte secundare ale tratamentului pentru cancer.

Înțelegerea factorilor de risc pentru cancerele cu debut precoce ar putea ajuta la prevenirea, detectarea precoce și tratamentul acestora.

Recent, cercetătorii au efectuat o revizuire a diferitelor studii pentru a determina posibilii factori de risc pentru cancerul cu debut precoce.

Ei au remarcat că factorii stilului de viață la începutul vieții, cum ar fi dieta, obezitatea și expunerea la mediu, pot contribui la riscul de cancer de debut precoce, potrivit Medical News Today.

Dr. Andrew K. Dingwall, profesor de biologie și patologie a cancerului și medicină de laborator la Universitatea Loyola, care nu a fost implicat în studiu, a spus:

„Un beneficiu al acestui tip de analiză este că oferă o oportunitate de a se angaja în discuții mai direcționate, care vizează confruntarea cu aceste disparități în materie de sănătate, care pot avea potențialul de a oferi beneficii de sănătate pe termen lung acelor comunități afectate.”

„Studiul oferă o viziune substanțială asupra impactului pe care dieta, exercițiile și mediul înconjurător ar putea să-l joace în dezvoltarea cancerului cu debut precoce.”- Dr. Andrew K. Dingwall

Studiul a fost publicat în Clinical Oncology. 

Tipurile de cancer studiate

Pentru revizuire, cercetătorii au analizat pentru prima dată datele globale din anii 2000 până în 2012, cu privire la incidența a 14 tipuri de cancer care au crescut în incidență în rândul adulților sub vârsta de 50 de ani. Acestea au inclus:

 • cancer mamar
 • cancer colorectal
 • cancer endometrial
 • cancer esofagian
 • cancer la cap și gât
 • cancer de rinichi
 • mielom multiplu
 • cancer pancreatic
 • cancer de prostată
 • cancer la stomac
 • cancer tiroidian

Cercetătorii au examinat apoi studii care investighează posibili factori de risc pentru cancer, alături de literatura care descrie caracteristicile clinice și biologice ale tumorilor cancerelor cu debut precoce și mai târziu.

Ei au recunoscut că incidența crescută a cancerului cu debut precoce ar putea fi parțial legată de absorbția crescută a screening-ului. Ei au mai scris, totuși, că probabil și alți factori sunt responsabili.

Factorii stilului de viață și riscul de cancer

După ce au analizat literatura de specialitate, ei au remarcat că dovezile tot mai mari sugerează că pot exista intervale de câteva decenii între deteriorarea celulară inițială și detectarea clinică a cancerului.

Ei au mai observat că creșterea cancerului cu debut precoce se corelează cu tendințele în creștere ale stilului de viață, inclusiv dietele, stilurile de viață și mediile mai occidentalizate.

Ei au remarcat că astfel de schimbări, care au început la mijlocul secolului al XX-lea, ar fi putut afecta incidența cancerului cu debut precoce din anii 1990, deoarece efectele lor ar fi durat timp să se acumuleze.

Factorii stilului de viață care pot crește riscul de cancer includ:

 • Dieta occidentalizată, care este definită ca fiind bogată în grăsimi saturate, carne roșie, carne procesată, zahăr și alimente ultraprocesate, dar sărace în fructe, legume, cereale integrale și fibre
 • Rate mai mici de alăptare și consum crescut de lapte formulă
 • Consum crescut de alcool
 • Obiceiuri de fumat, inclusiv obiceiuri personale și fumatul pasiv sau expunerea in utero
 • Somn redus în rândul copiilor datorită luminilor puternice pe timpul nopții
 • Munca în ture de noapte, deoarece aceasta crește incidența factorilor de risc de cancer, cum ar fi obezitatea și diabetul.
 • Modificări ale reproducerii, inclusiv vârsta redusă, numărul redus de nașteri, vârsta crescută la prima și ultima naștere și creșterea utilizării contraceptivelor orale.
 • Inactivitatea fizică și stilul de viață sedentar
 • Creșterea ratelor de diabet de tip 2

Citește și:

Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.  (Cancer_patient-Credit_iStock)

De ce atât de mulți oameni sub 50 de ani fac cancer?
De ce atât de mulți oameni sub 50 de ani fac cancer?

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: