Casa Nicolae Romanescu – Casa Universitarilor din Craiova

Casa Romanescu din Craiova

Duminică am luat parte la un tur ghidat al Casei Nicolae Romanescu din Craiova

Casa Nicolae Romanescu – Casa Universitarilor: Am participat la aniversarea de 10 ani a evenimentului Craiova Blog Meet la Casa Romanescu, cunoscută drept Casa Universitarilor. Este actuala Casă a Universitarilor, iar ocazia s-a ivit odată cu degustrarea vinurilor de la crama Rădăcini.

Casa Nicolae Romanescu - Casa Universitarilor
Casa Nicolae Romanescu – Casa Universitarilor

Detaliile le-am aflat de la colega noastră Daniela Ilie, de la Monumente Oltenia. Dana este ghid de turism, bloggeriță și cea care ne-a ghidat pașii prin Casa Romanescu – tururi ghidate în Craiova.

Casa Nicolae Romanescu - Casa Universitarilor
Casa Nicolae Romanescu – Casa Universitarilor

Detalii despre: casa Nicolae Romanescu:

Casa Nicolae Romanescu este un monument de arhitectură de interes național din municipiul Craiova, situat pe Calea Unirii, lângă Biserica Mântuleasa.

Casa Romanescu, ce a aparținut familiei Romanescu, poartă numele celebrului om politic Nicolae Romanescu (consilier, primar al Craiovei, deputat și senator timp de 48 de ani), cunoscut mai ales pentru înființarea parcului ce azi îi poartă numele.

În Casa Romanescu a mai funcționat o vreme Banca Românească, aceasta încetându-și activitatea după naționalizarea din 1948. Ulterior, în Casa Romanescu s-a instalat o școală cu profil financiar, iar din 1956 până în 1974 aici a avut sediul Casa Pionierilor.

Din 1974, Casa Romanescu mai este cunoscută și drept Casa Universitarilor, spațiul activităților cultural-științifice organizate de cadrele didactice de la Universitatea din Craiova.

În prezent, sălile Casei Romanescu găzduiesc evenimente ale Universității din Craiova: susțineri de teze de doctorat, ceremonii academice restrânse, lansări de carte, conferințe științifice, microexpoziții de artă, cenacluri culturale, întruniri colegiale și aniversări oficiale.

După cutremurul din martie 1977, care a distrus numeroase edificii vechi ale oraşului, şi Casa Universitarilor a necesitat reparaţii majore, care s-au efectuat, însă, fără respectarea în totalitate a formelor iniţiale.

Casa Universitarilor şi-a reînceput activităţile specifice în saloane cu denumiri schimbate: Salonul Nicolae Romanescu, Salonul Nicolaescu-Plopşor, Salonul Nicolae Iorga, Salonul Grigore Moisil, Salonul Roşu, Salonul Albastru, Salonul Verde, Salonul Hillary, Salonul Alexandru Piru, Salonul Mihai Eminescu ,Salonul Tudor Vladimirescu, Salonul Rustic.

Sobele din Casa Nicolae Romanescu, adevarate opere de artă.

 

Am degustat și noi câte ceva venit de peste Prut:

  • Spumant Brut Blanc de Cabernet
  • Ampre Viorica – vin alb sec
  • Fiori Fetească Neagră + Syrah
  • Rară Neagră + Separavi
  • Spumant roze dulce Vero si moscato

Crina Scorțanu, directorul național al Rădăcini Wines, ne-a povestit cu drag despre cramă.

Crama Rădăcini își are originea în Republica Moldova și nu este o cramă cu istorie străveche, ci este pe piața de 11 ani, făcând parte dintr-un holding cu peste 150 de magazine în Moldova, iar în România este de aproximativ 1 an și jumătate.

Casa Nicolae Romanescu – Casa Universitarilor & VioricaSoi de struguri moldovenesc

Sunt fan vin alb Ampre Viorica.

Viorica: Este unul dintre vinurile care fac cinste României. Cu siguranță ați degustat, sau cel puțin ați văzut scris pe etichetele de vin „Viorica”. Pentru mulți dintre noi, acest soi de struguri este o noutate, iar pentru alții, încă un motiv de ironizare a fostului premier cu același nume.

Un cupaj elegant și impresionant. De o culoare galben pai cu reflexe verzui, vinul dezvoltă arome parfumate de flori de tei, trandafir, măr galben și caise coapte. Gustul culminează cu o explozie de arome, predominante fiind cele ale fructelor citrice.

Temperatura recomandată pentru servire este de 10-12 °C.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului. Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață.

Casa Romanescu din Craiova
Casa Romanescu din Craiova

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: