Masajul terapeutic în recuperarea medicală
Tehnici speciale de masaj – Dacă ai beneficiat vreodată de o ședință de masaj, știi deja că acesta este minunat, că te face să te simți bine, relaxat, că după aceea te simți alt om. Masajul ne oferă o minunată stare reconfortantă. Dar lucrurile nu se opresc aici: Masajul se dovedește tot mai mult a fi un tratament eficient și un tratament adjuvant pentru multe afecțiuni medicale. Masajul terapeutic este indicat alături de alte tratamente, electroterapie, reflexoterapie, kinetoterapie, atât în scop profilactic, dar și pentru recuperare medicală în multe afecțiuni. Rolul masajului este de a pregăti țesuturile pentru terapie, de a facilita instalarea unui anumit efect terapeutic, sau de a produce un anumit efect terapeutic.
Atunci când aud despre masaj, cei mai mulți dintre oameni se gândesc la o sesiune de relaxare. Cu siguranță aceasta este unul dintre motivele pentru care poți apela la un astfel de tratament. Însă, masajul este o tehnică practicată încă din timpuri străvechi, luând naștere mai mult ca o necesitate decât ca formă de răsfăț. Masajul este un remediu extrem de eficient pentru recuperarea și menținerea sănătății și are numeroase beneficii terapeutice.
Produse profesionale pentru masaj
Pielea este cel mai mare organ al corpului, aflat în permanent contact cu mediul înconjurător. De aceea, este important să-i acordăm o atenție sporită, mai ales atunci când alegem să aplicăm tot felul de creme, uleiuri și soluții, fie pentru hidratare, fie pentru emoliere, fie în alte scopuri. După cum bine știm, componența produselor pentru piele variază de la un producător la altul și adesea mulți dintre moi ignoră eticheta atunci când le cumpără. Așa cum alegem alimente sănătoase pentru hrana zilnică, este bine să ne preocupe și alegerea unor cosmetice cât mai prietenoase pentru pielea noastră. Ideal ar fi să privilegiem produsele obținute din ingrediente naturale, având ca substanțe active extracte din plante medicinale.
Dacă vorbim de îngrijirea pielii, în special pentru doamne și domnișoare, aflate într-o eternă luptă cu celulita, se poate utiliza la domiciliu o cremă anticelulitică de calitate, atât pentru masaj, cât și pentru împachetări. Pentru rezultate mai bune, puteți apela la serviciile de remodelare corporală prin masaj anticelulitic, maderoterapie, tunel no cellulite, radiofrecvență, cavitație, electrostimulare etc. Prin tratamentul cu ultrasunete, combinat cu creme regeneratoare profesionale, se pot obține rezultate frumoase inclusiv în remodelarea porțiunilor cu vergeturi sau surplus de piele, precum cele de pe abdomen survenite în urma sarcinii sau a pierderii masive în greutate.
Pentru masajul terapeutic, este indicată utilizarea unui unguent antiinflamator pentru articulații, excelent în lupta împotriva durerii locale provocate de reumatism și inflamaţii acute cum ar fi contuzii, leziuni minore, entorse. Este bine să aveți în vedere un gel sau o cremă bio, care să conțină extracte vegetale cu proprietăți antiinflamatorii, cum ar fi: propolis verde brazilian, salvia, salcia, echinacea, gheara dracului și turmeric. O crema antireumatică poate avea acţiune antiradicală, antiseptică locală, sau antiinflamatoare datorită compoziţiei specifice. Există și unguente care, pe lângă extractele din plante, conțin venin de viperă, acesta având proprietatea de a potența efectul plantelor, prin infuzarea lor rapidă și în profunzime în piele.
Unguentele Viper Green Bio sunt produse antireumatice puternice, utilizate pentru înlăturarea senzației de oboseală la nivelul membrelor, cât și a durerilor determinate de probleme locomotorii, recomandate de asemenea în cazul durerilor reumatice sau pentru intensificarea circulației sanguine. Se găsesc sub formă de cremă și gel, în recipiente de 50 ml și 100 ml, conținând următoarele ingrediente active:
- Veninul de viperă– eficient antireumatic, antiartritic și analgezic
- Propolis verde brazilian– analgezic, antiinflamator, anti-microbian, anestezic, cicatrizant
- Salcia– reduce procesul inflamator
- Salvia– activează circulația periferică
- Echinaceea– stimulează imunitatea
De remarcat faptul că cele două produse, deși au aceleași substanțe active, acționează în mod diferit. Gelul are efect imediat după aplicare datorită texturii sale fine care îi permite să intre rapid în piele. Crema, cu o textură mai densă, are o eliberare mai lentă a substanțelor active, iar efectul durează mai mult timp. În cazul durerilor puternice, se aplică mai întâi gelul, în cantitate mică – aproximativ de mărimea unui bob de mazăre – și se masează locul dureros până când gelul este absorbit complet în piele. Ulterior, pe aceeași porțiune se va aplica și crema, în cantitate la fel de mică, masând de asemenea până la absorbția completă.
Masajul terapeutic în recuperarea medicală. Efectele generale
Efectele fiziologice ale masajului medical pot fi locale sau generale. Multe dintre efectele locale se continuă și la nivel general, astfel că putem să vorbim de efecte mecanice, modificări reflexe, efecte psihologice.
Efectele generale ale masajului se produc pe baza mecanismului reflex, prin stimularea receptorilor tegumentari, musculari sau de la nivelul tendoanelor, oaselor și articulațiilor.
Astfel:
- Crește metabolismul bazal;
- Stimulează funcțiile aparatului cardio-circulator și respirator;
- Reduce oboseala musculară, îmbunătățește somnul;
- Ameliorează funcțiile organelor interne;
- Crește starea de bine a pacientului, reduce anxietatea, crește buna dispoziție;
- Intervine în controlul endogen al durerii, prin activarea oxitocinei
- Determină creșterea perspirației și secreția glandelor sebacee, îmbunătățește termoreglarea;
- Reduce oboseala musculară.
Pot fi indicate:
- Masajele terapeutice – masaje locale cu scop de a elimina anumite probleme sau disfuncționalități;
- Masajele anticelulitice – se execută pe șolduri, picioare, fese, abdomen;
- Masajul de relaxare – un masaj general, ocazional sau periodic;
- Masajul antistres – se execută pe ceafă, spate, tălpi, picioare.
Alte efecte terapeutice locale ale masajului
- Accelerează procesele de resorbție tisulară și de regenerare la nivelul inflamațiilor nespecifice;
- Crește elasticitatea tisulară prin acțiunea sa asupra structurilor de colagen și elastice, determină resorbția unor fibroze și miogeloze, a unor aderente și hipertrofii tegumentare;
- Dacă este efectuat ușor, superficial are loc o scădere a presiunii intramusculare, fiind manoperă de elecție pentru relaxare;
- Determină creșterea temperaturii locale cu aproximativ 2°C;
- Determină eliberarea locală de histamină și heparină, cu rol în tratamentul și profilaxia aterosclerozei;
- Determină ameliorarea durerii, reducerea contracturilor musculare și a hipertoniilor.
După masajul stimulant se recomandă câteva exerciții fizice și de respirație. După masajul liniștitor se recomandă menținerea relaxării câteva minute.
Citește și despre: Propolisul verde brazilian
Tehnici speciale de masaj utilizate în recuperarea medicală:
Utilizarea masajului în sport şi în întreţinerea corporală
Această tehnică este pe cât de veche, pe atât de uzuală astăzi. Masajul este benefic în activitatea sportivă, dar niciodată efectuarea sa, indiferent de metoda sau tehnica utilizată, nu va putea duce la creşterea forţei musculare sau a performanţei fizice dacă nu va fi însoţită de exerciţii fizice adecvate, de un antrenament sportiv corespunzător, de o perseverenţă absolut necesară.
Asocierea masajului medical înaintea efortului sportiv cu exerciții fizice de întindere musculară vor duce la creșterea performanței fizice, un mușchi relaxat având performanțe fizice mai bune decât un mușchi rigid.
Rolul masajului în sport:
- masajul în sport va fi în măsură să reducă tensiunea psihică, să crească atenţia şi performanţa atleţilor, să reducă stresul şi încordarea psihică din timpul competiţiilor sportive, să favorizeze şi să faciliteze refacerea mai rapidă a sportivului după efort.
- va diminua contractura musculară sau durerea musculară sau va preveni instalarea unor injurii sportive prin disfuncţionalităţi musculoligamentare în lipsa unei încălziri corespunzătoare înaintea efortului sportiv.
- va completa mişcările fizice ajutând la menţinerea performanţei fizice, a elasticităţii musculoligamentare, a unei circulaţii şi refaceri corespunzătoare a chimismului muscular modificat în cursul unui efort muscular excesiv.
Masajul se va efectua înaintea activităților sportive pentru a creşte performanţa şi a preveni complicaţiile, dar şi după activitatea sportivă pentru a favoriza refacerea după efortul sportiv efectuat. În funcţie de tipul de sport practicat, se va alege masajul general sau se va prefera masarea zonelor musculare care sunt folosite mai mult în sportul respectiv. După încheierea activității sportive, masajul are un rol important în eliminarea substanţelor rezultate în urma metabolismului muscular crescut, respectiv acidul lactic şi dioxidul de carbon, care sunt responsabile de apariţia febrei musculare, a rigidităţii, a contracturii musculare şi chiar a unor leziuni musculare dacă sunt făcute excesiv.
Tehnici speciale de masaj: Masajul transversal profund (Cyriax)
Tehnic, masajul Cyriax se efectuează prin mişcări mici şi insistente, cu degetele pe piele, presiunea crescând progresiv, dinspre superficial spre profunzime, durata sa fiind de circa douăzeci de minute. Scopul este acela de a reduce aderenţele intertisulare în ţesuturile cicatriceale, ligamente slăbite, durerile din punctele trigger.
Tehnica reprezintă tratamentul de elecţie pentru tendinite şi tendinopatii, bursita subacromială, fasciita plantară, în tratamentul durerii din punctele trigger.
Pe lângă aceste indicaţii terapeutice, există şi o serie de contraindicaţii ale masajului după tehnica Cyriax. Acestea fiind:
- afecţiuni active ale joncţiunii osteomusculare
- traseele nervilor periferici
- smulgeri tendinoase, osoase sau ligamentare
- artrite septice şi autoimune
- artropatia urică
- sinovitele inflamatorii din colagenoze
- infecţii
- tumori osteoarticulare
- corpi străini intraarticulari şi calcifierile periarticulare
1 thought on “Tehnici speciale de masaj și beneficii pentru organism”