Benzi kinesiologice

Benzi kinesiologice

Banda kinesiologică / Kinesio Taping – ce este, aplicații, beneficii, efecte:

Benzi kinesiologice :   Aplicarea de benzi elastice (kinesiologice) a fost inițial utilizată la sportivi pentru tratarea unor afecțiuni tendino-musculo-ligamentare. Ulterior, acestea au devenit foarte utile în practica medicală, într-o arie foarte largă de afecțiuni, atât la adulți, cât și la copii. Efectele fiziologice ale aplicării benzilor sunt date de proprietățile benzilor și de metoda de aplicare a acestora pe zona afectată.

Tehnica de aplicare a benzilor kinesiologice își arată funcționalitatea la nivelul epidermei, mușchilor, a sistemului limfatic și articular. Fiind vorba despre o practică inovativă ce nu necesită administrarea produselor farmaceutice, este posibilă apropierea neinvazivă de originea oricărei patologii, în cazul pacienților ce apelează la această formă de terapie.

Benzile kinesiologice pot fi utilizate în cadrul terapiilor de reabilitare sub forma de tratamente complementare pentru susținerea acestora. Modul de aplicare pe piele diferă în funcție de finalitatea terapeutică.

Ce este kinesio taping?

Benzile kinesiologice folosite în această tehnică sunt 100% din bumbac, sunt elastice și se lipesc de piele precum leucoplastul, mulându-se perfect pe articulații. Foarte importantă pentru eficiența lor este evaluarea pacientului de către un specialist, care decide modelul, forma și tehnica aplicației.

Benzile Kinesiologice au:

  • Efect de susținere a unui mușchi/grup muscular pentru a putea realiza anumite mișcări cu o mai mare ușurință
  • Efect analgezic prin diminuarea presiunii interstițiale și activarea sistemului natural de apărare ( endorfin)
  • Efect decontractant
  • Susținerea unei articulații pentru a preveni entorsele
  • Dispariția hematoamelor într-un timp mult mai scurt
  • Drenaj limfatic
  • Stimularea proprioreceptorilor ce ajută la perceperea poziției corecte de către organism
  • Acțiune biomecanică prin corectarea poziției unei articulații (alinierii fiziologice a acesteia)

Ele pot fi utilizate pentru tratarea unor afecțiuni precum:

  • Afecțiuni neurologice: hemopareze, tetrapareze, pareze de plex brahial, pareze faciale etc.
  • probleme musculo-ligamentare determinate de diverse traumatisme.
  • Torticolis muscular.
  • Afecțiuni ortopedice: scolioze, spondiloze, luxații de umăr, recuperare post-operatorie, deviații ale membrelor inferioare (picior varus equin, tal valg, genu varus sau valg, genu recurvatum).

Cine folosește benzile kinesiologice?

Fizio-kinetoterapeuții, specialiștii în terapie ocupațională, antrenorii certificați ai atleților/sportivilor, chiropracticienii, medicii, terapeutul manual, asistentele medicale și numeroși specialiști în fizioterapie din întreaga lume folosesc benzile kinesiologice pentru a trata multe disfuncții, pe un spectru larg de afecțiuni. Astăzi, deși benzile kinesiologice sunt folosite în principal de populația care nu participă la competiții sportive, acestea sunt folosite și de sportivii de profil.

Cum se aplică banda kinesiologică?

 Pregătirea pielii: Aplicați banda înainte de antrenament pe pielea curată, caldă și uscată. Dacă este necesar, curățați ferm zona respectivă pentru a îndepărta loțiunea, uleiurile sau crema hidratantă (curățarea cu puțin spirt funcționează, dar nu e absolut necesară).

 Timpul de pregătire: Aplicați banda kinesiologică cu cel puțin o oră înainte de activitatea sportivă sau duș. Cu 2-3 ore înainte este durata optimă.

 Acoperiți toate unghiurile: Dacă la aplicare e nevoie de tăierea benzii, faceți tăieturi rotunjite. Colțurile rotunde rămân mai mult pe piele și se reduce destrămarea benzii.

 Poziția corectă a corpului: Înainte de aplicare, întindeți acea parte a corpului unde este prezentă durerea, conform instrucțiunilor scrise sau video. Dacă nu sunt urmate indicațiile, banda se va mișca excesiv, ducând la o desprindere prematură.

 Îndepărtați hârtia de pe verso: Rupeți hârtia de pe spatele benzii înainte de aplicare. Îndepărtați hârtia doar de pe partea care urmează să fie aplicată – pe cât posibil, nu atingeți partea lipicioasă a benzii.

 Plasarea benzilor kinesiologice: Aplicați-le direct pe piele – nu pe alte tipuri de bandă – astfel încât să dureze mai mult și să fie mai puternice. Evident că anumite aplicări ale benzilor vor necesita suprapunerea sau intersectarea cu alte bucăți de bandă. Este perfect în regulă.

 Nu întindeți capetele benzii: Nu întindeți capetele benzii. Primii și ultimii 3-4 cm de bandă trebuie întotdeauna aplicați fără a fi întinși.

 Activați adezivul: Adezivul fără latex devine activ la o temperatură un pic mai mare decât cea a corpului. Înainte de a elibera partea acoperită cu bandă, folosiți partea cerată a hârtiei de pe spate pentru a fricționa energic pe toată zona acoperită de bandă. Căldura creată activează adezivul fără să sacrifice confortul ori libertatea de mișcare.

 Cât timp rezistă banda kinesiologică pe piele?

Banda kinesiologică va rămâne atașată mai multe zile la rând. Vă recomandăm să nu o purtați mai mult de 4-5 zile. În general, durata de timp variază în funcție de locul unde banda este aplicată. De exemplu, când se află pe genunchi sau laba piciorului, care sunt zone dificile pentru bandă, ea va rămâne aplicată timp de 2-3 zile. Dacă este folosită pe umeri sau spate, va rezista și mai mult.

        Aplicare benzi kinesiologice la ASKineto

Este o bandă elastică folosită în prevenirea sau tratarea afecțiunilor musculare, articulare sau limfatice. A fost dezvoltată pentru accelerarea procesului de vindecare a țesuturilor traumatizate într-un mod natural, exercitând o acțiune bio-mecanică asupra corpului uman, banda putând fi purtată până la 3-5 zile. Inovația acestei tehnici constă în asigurarea bunei circulații a sângelui și a unui suport muscular sau articular, prin aplicarea benzii adezive elastice, rezistente la apă, termosensibile și 100% din bumbac.

       Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.ro

                      Benzi kinesiologice –  Dorești o programare?

Echipa ASKineto îți stă la dispoziție pentru orice problemă pe care o ai. Nu ezita să ne contactezi pentru o programare la unul din serviciile oferite de noi! Pentru detalii și programări, sună la 0751 157 304 / 0761 911 697 sau scrie-ne pe adresa de email adriansoraa@yahoo.com. Te așteptăm cu drag!

Benzi kinesiologice
Benzi kinesiologice

Related Posts

Lasă un răspuns