Festivalul Zaibărului şi al Prazului

primul meu Festival

Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului în Băileşti, oraşul lui Nea Mărin

Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului : Festivalul Zaibărului şi al Prazului a fost sărbătorit și anul acesta, la Băilești, în perioada 18-20 octombrie, autoritățile locale pregătind o serie de surprize pentru participanți. 

Zilele trecute, în Băileşti a fost veselie mare. Sute de olteni s-au adunat să petreacă la Festivalul Zaibărului şi al Prazului. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu: plăcintă cu praz, raci la cuptor, mâncare de praz, pâine în ţest, sarmale cu praz, şunculiţă ţărănească şi evident praz şi mult zaibăr 🍷 .

Vinul a curs în pahare pe săturate, toată ziua, iar cel mai bun soi a fost premiat. Zaibărul a fost făcut celebru de actorul Amza Pellea, în filmele şi scenetele sale. În Oltenia lu’ nea Mărin, prazul este și el foarte iubit!

De ce mănâncă oltenii praz? Cât este de sănătos şi ce boli combate?

Când mi se face dor de o mâncare scăzută sau de o ciorbă de praz, mai cumpăr din piață sau supermarket câte o legătură de praz sau la kilogram câteva fire.

Prazul este mai dulce decât ceapa, dar cu proprietăți curative oarecum similare. În țara noastră, el este cultivat în cantităţi mai mari în zona Olteniei, unde e văzut ca un fel de „emblemă“. Puţini ştiu însă că prazul este o excelentă sursă de antioxidanţi şi un remediu naturist eficace pentru bolile cardiovasculare.

De asemenea, scade colesterolul prin antioxidanţii, prin sulful şi alicina pe care le conţine, este antiparazitar şi are şi un efect antimicrobian similar cu cel al usturoiului şi cepei. Ajută la scăderea tensiunii arteriale prin stimularea sintezei de oxid ventric, o substanţă vaso-dilatatoare.

Prazul mai este şi un diuretic puternic, antiedematos şi reglator al tensiunii arteriale, fiind, totodată, şi un remediu redutabil în combaterea insuficienţei renale cronice. Prazul conţine, între altele, vitaminele A, B, C, E, K, minerale – potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, kamferol, fibre alimentare, polifenoli ş.a. Antioxidanţii şi compuşii cu sulf din praz au efect antiinflamator, aducând un beneficiu în cazul bolilor precum: poliartrită, alergii, obezitate, cancer de colon, ateroscleroza, diabet zaharat.

Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului:

Pe perioada desfășurării evenimentelor, au avut loc expoziții cu vânzare de produse meșteșugărești, legume, fructe, produse tradiționale, produse apicole preponderent din zona noastră, Oltenia, pe lângă zaibăr, vin, țuică, pastramă, cașcaval, miere și mult praz proaspăt din grădină.

Zaibărul dă roade cam la trei ani după ce a fost plantat. Preţul pentru un litru de zăibărel nu este foarte piperat: aproximativ 10 lei. Diferenţa este dată de acurateţe. Şi dacă vrei să-l cumperi, trebuie să ştii că, odată cu timpul, zaibărul devine mai bun. Îl găseşti însă numai acasă la gospodar.

Festivalul zaibărului și al prazului – Băilești, județul Dolj.

Festivalul zaibărului și al prazului, în orașul lui Nea Mărin

Pentru mine acesta a fost primul meu Festival. Și, da, acum că a trecut, vă pot spune sincer că m-am simțit minunat în orașul lui Nea Mărin.

Festivalul zaibărului şi al prazului s-a desfăşurat în oraşul lui Amza Pellea

„Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului“

Crama Bărbulescu 🍷 : via are 125 de ani vechime – este plantată de străbunicul lui Bebe Bărbulescu. El e inginer agronom și pasionat de vin. Puteți să vizitați beciul – com. Moțăței, str Vasile Petre 32.

Pentru că a fost sărbătoarea licorii roşii, oltenii veniţi la petrecere au degustat soiurile de zaibăr cât a fost ziua de lungă. Cu toţii au lăudat vinul şi şi-au adus aminte şi de Nea Marin. Băileştenii au aşteptat oaspeţii în patria lui nea Mărin cu bucate tradiţionale, udate cu zaibăr.

Ultima zi a evenimentului a avut un program încărcat, astfel: expoziție cu vânzare de produse pregătite în gospodăriile proprii ale băileștenilor: trei concursuri, respectiv :

  • „Cea mai buna rețetă culinară cu praz”
  • „Cea mai frumoasă mascotă din praz”
  • „Cel mai mare praz din gospodăriile proprii”

Despre mine blog despre sănătate și stil de viață. Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: