Sistemul de sănătate din România a fost întotdeauna un subiect sensibil.
Filmul „Colectiv” difuzat la Craiova: În acest articol vreau să punctez doar câteva dintre măsurile care cred că pot fi puse în practică, astfel încât incidenţa faptelor de corupţie din sistemul medical să fie tot mai scăzută. Să nu ne mirăm că sistemul de sănătate este corupt. Corupția este din păcate încurajată de sus, la vedere.
Dacă intri într-un spital, trebuie să te cauți bine prin buzunare, cum am văzut și în film. Este un fenomen cu care ne-am confruntat tot mai mult în ultima perioadă, înainte de creșterea salariilor din sistemul sanitar. Corupția intervine la vârful sistemului, mai ales la managerii/directorii de spitale (care sunt puși politic de cele mai multe ori) acolo unde e vorba de achiziții.
Pe acest val de îngrijorare de după Club Colectiv apare și scandalul dezinfectanților de la HexiPharma.
Rezultatele testelor de concentraţie ale produselor Hexi Pharma au fost făcute de Ministerul Sănătăţii cu ceva timp în urmă. Dezinfectanții Hexi Pharma, vânduți spitalelor românești erau diluați chiar și de zece ori.
Dan Condrea avea relații sus-puse în tot sistemul sanitar. A fost suspect într-o mega-afacere de sănătate publică, și anume în calitate de patron la «Hexi Pharma» contrafăcea grosolan dezinfectanții. Construise o rețea care afecta sănătatea publică. Avea contracte cu peste 300 de spitale. ”Între Hexi Pharma și șefii din spitale circulau bani negri în mod frecvent”.
Rezultatele venite asupra produselor biocide de la Hexi Pharma au oferite informații alarmante.
Specialiştii au descoperit produse diluate chiar şi de 2500 de ori. Produsele erau folosite de medici pentru dezinfecţia pielii pacienţilor înainte de o intervenţie chirurgicală.
În soluția cu care chirurgii se spală pe mâini înainte să intre în sala de operaţii: Hexio Skin, una dintre cele două substanţe active aproape nu există. Conform etichetei, produsul are 25% propanol. Analizele au găsit o concentraţie de doar 0,01%.
Soluția nu este golirea spitalelor de medici, pentru că nu toată lumea are bani să se ducă la Viena sau Paris să se trateze. Cei care au încălcat legea trebuie să plătească, nu? Pănă nu vor fi lichidate cauzele corupției, nu se vor rezolvate problemele din sanătate.
Soluția ține însă de sistem, de ansamblu – pentru că indiferent cât de lungă este lista celor arestați și arătați de dragul spectacolului în cătușe la TV, nu ajungem nicăieri.
Camelia Roiu a dezvăluit lucruri neștiute despre filmarea cu pacientul de la Spitalul de Arși din 2016. Medicul Camelia Roiu a publicat imaginile cu rănile unui pacient de la Colectiv în anul 2016, pline de viermi. Camelia Roiu este medic primar la secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic de Urgență, Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București.
Trăim într-o Românie bolnavă, cu un sistem sanitar canceros și în colaps, în care uneori medicul este doar călău și pacientul doar șpăgar. Doar Dumnezeu ne mai poate salva prin ridicarea în funcții a unor oameni de bine...
Dacă vrei să afli mai multe despre film, citește și: Filmul „colectiv”. Bilete mai sunt disponibile pe Eventbook sau la casa de bilete a Cinematografului Patria.
FB event: https://www.facebook.com/events/131164654660936/.
Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!
1 thought on “Filmul „Colectiv” difuzat la Craiova”