Tinctura de păducel fortifică inima slăbită (leac mănăstiresc)

Tinctura de păducel

  Tinctura de păducel:  Păducelul este cunoscut în popor ca doctorul inimii.

Are o acțiune deosebit de benefică asupra sistemului cardiovascular, reglându-i cu blândețe funcțiile.

De la păducel (Crataegus monogyna) se folosesc frunzele, florile și fructele.

Mulți se întreabă dacă fructele de păducel se mănâncă. Da, acestea sunt comestibile. Pot fi consumate în stare crudă, fiind bogate în vitamina C, sau se pot folosi la prepararea de marmeladă, dulceață, țuică sau vin. Cele mai apreciate produse terapeutice din păducel sunt ceaiurile, tinctura și capsulele.

Păducel – beneficii

Păducelul are proprietăți hipotensive și vasodilatatoare. Acționează benefic asupra circulației de la nivelul creierului și a vaselor coronariene. Influențează în mod pozitiv activitatea inimii. Stimulează circulația sângelui.

Păducelul îmbunătățește funcția miocardului prin faptul că dilată vasele de sânge coronariene. Tonifică mușchiul inimii și ajută la „economisirea” oxigenului. Prin creșterea fluxului sangvin la nivelul scoarței cerebrale, păducelul mărește rata de utilizare a oxigenului.

Prof. dr. Constantin Pârvu scrie în una din cărțile sale că păducelul reglează și aduce la normal funcția inimii. Efectele terapeutice ale păducelului se datorează unui complex de principii active: antocianini, flavonoizi, acizi truterpenici și compuși heptahidroxi-flavanglicozidici. Păducelul este un sedativ natural pentru sistemul nervos central. Ajută la buna oxigenare a celulelor nervoase.

În ce afecțiuni este indicat păducelul?

Maica Anisia de la Mănăstirea Dragomirna spune că tinctura de păducel este un tonic natural pentru inimile slăbite.

Acționează eficient, dar cu blândețe. Planta nu este periculoasă nici la o administrare prelungită. Dimpotrivă, se recomandă în cure de lungă durată.

  • → tulburări de ritm cardiac
  • → extrasistole
  • → tahicardie paroxistică
  • → degenerare cardiacă
  • → scleroză coronariană
  • → cord hipertonic
  • → insuficiență miocardică survenită după infecții
  • → aritmie cardiacă

Tinctura de păducel – mod de preparare

La prepararea tincturii este indicat să se folosească planta prospăt culeasă. Are o concentrație mare de compuși volatili care se pierd prin uscare. Se utilizează toate părțile aeriene: frunze, flori și fructe. Ingrediente

  •  20 g de plantă mărunțită
  • 100 ml de alcool de 40-70 de grade

Metodă

Planta se mărunțește bine, apoi se pune într-un borcan. Se toarnă alcoolul și se închide recipientul ermetic. Se lasă 10-14 zile la macerat la o temperatură de 15-18 grade C, timp în care borcanul trebuie agitat de 2-3 ori pe zi. După filtrare, tinctura de păducel trebuie păstrată într-o sticlă închisă la culoare, într-un loc întunecos.

Tinctura de păducel – beneficii

Tinctura de păducel ajută la dilatarea vaselor de sânge. Reduce tensiunea arterială. Tonifică mușchiul miocardic. Normalizează ritmul cardiac. Sprijină activitatea sistemului cardiovascular în perioade de stres. Calmează palpitațiile și tahicardia. Diminuează oboseala resimțită de cardiaci.

 Tinctura de păducel este recomandată de diverși autori în acele afecțiuni cardiace apărute pe fond nervos și nu numai:

  •  crize de angină pectorală
  •  aritmie cardiacă
  •  cardiopatie ischemică
  •  insomnie

Este utilă în hipertensiunea arterială, nervroză cardiacă și în tulburările provocate de menopauză. În aceste cazuri se iau câte 10-15 picături de tinctură de păducel, de 3 ori pe zi, înainte de masă. În angină pectorală, doza indicată este de 15-20 de picături de tinctură de păducel, de 3 ori pe zi. Pentru prevenirea unei crize de angină, se pot lua câte 15 picături pe zi.

Păducelul: contraindicații și precauții

Cereți sfatul medicului înainte de a începe un tratament cu păducel dacă luați deja anumite medicamente pentru inimă, colesterol sau tensiunea arterială.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook.  Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Să ne citim cu drag!

Surse articol:

1. Laura Aivăncesei, Maica Anisia, Tinctura de păducel, tonic pentru o inimă slăbită, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 41, 10 octombrie 2021 – 10 decembrie 2021, Editura Lumea Credinței, pp. 17-18 2. Prof. dr. Constantin Pârvu, Păducelul, Universul Plantelor, Mică Enciclopedie, București, 2000, p. 471-472. Sursa: La Taifas

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest blog au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Tinctura de păducel
Tinctura de păducel

Related Posts

Lasă un răspuns