Masajul medical și varicele: cât de mult te ajută

Masajul medical și varicele

Masajul medical și varicele

Un masaj pentru varice poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea circulației sângelui în zonele afectate. Totuși, este important să știi că masajul nu poate trata în mod direct varicele și nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale recomandate de un specialist. Înainte de a începe orice tip de masaj pentru varice, ar trebui să consulți întotdeauna un medic sau un specialist în sănătate vasculară.

Dacă medicul tău a aprobat masajul ca parte a tratamentului sau pentru a ameliora simptomele varicelor, iată câteva sfaturi generale:

Masează ușor: Evită presiunea excesivă sau mișcările brutale. Masează cu atenție și delicat, folosind mișcări blânde și circulare.

Utilizează uleiuri sau creme: Folosește uleiuri sau creme adecvate pentru masaj pentru a reduce frecarea și a face masajul mai plăcut. Poți utiliza uleiuri precum răcoritor, relaxant sau ulei anti-durere de pe binecuvantarea plantelor.

Masează în sus: Efectuează mișcări de masaj în direcția de la gleznă spre genunchi. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea circulației în sensul dorit.

Ridică picioarele: În timpul masajului, poți încerca să ridici picioarele pentru a ajuta la drenarea sângelui către inimă.

Evită zonele inflamate: Dacă există zone inflamate, umflate sau cu durere, evită să le masezi. Concentrează-te asupra zonelor care pot beneficia de stimulare ușoară.

Consultă un specialist Kinetoterapeut: Dacă varicele sunt severe sau dacă ai orice îngrijorări, este esențial să consulți un specialist înainte de a începe orice tratament sau masaj.

Stil de viață sănătos: Pe lângă masaj, asigură-te că ai un stil de viață sănătos, care să includă exerciții fizice regulate (kinetoterapie), menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea statului prelungit în picioare sau ședințelor lungi și purtarea de haine și încălțăminte adecvate.

Amintește-ți că fiecare persoană are o situație medicală individuală, iar tratamentul potrivit varicelor trebuie să fie recomandat de către un Dr. specialist.

Masajul medical poate aduce beneficii în gestionarea simptomelor asociate cu varicele, dar este important să înțelegem că masajul nu poate trata sau vindeca varicele în sine. Înțelegerea corectă a scopului masajului pentru varice este esențială pentru a stabili așteptări realiste și pentru a obține cele mai bune rezultate.

Iată câteva moduri în care masajul medical poate ajuta în cazul varicelor:

 1. Ameliorarea simptomelor: Masajul poate contribui la ameliorarea simptomelor precum durerea, senzația de greutate sau disconfortul asociate cu varicele. Prin stimularea fluxului sanguin și limfatic, masajul poate ajuta la reducerea umflăturilor și la îmbunătățirea circulației în zonele afectate.
 2. Relaxare musculară: Varicele pot provoca tensiune musculară și disconfort. Masajul poate ajuta la relaxarea mușchilor din zona picioarelor și a gambelor, ceea ce poate aduce o senzație de relaxare și confort.
 3. Stimularea circulației: Un masaj ușor și adecvat poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui în venele afectate, facilitând drenajul sângelui către inimă.
 4. Reducerea edemului: Masajul poate ajuta la reducerea edemului (umflarea) asociat cu varicele, îmbunătățind drenajul limfatic și sanguin.
 5. Bunăstare generală: Există anumite tehnici de folosit atunci când masați vene varicoase. Masajul poate oferi o senzație de bunăstare și relaxare generală, contribuind la reducerea stresului și anxietății.

  Masajul medical și varicele – Tratamentul cu masaj pentru vene varicoase: Ce se poate face și ce nu

 • Masajul nu trebuie să fie profund sau specific pe zona afectată de varice.
 • Masajul trebuie să fie doar blând și spre inimă.
 • Masajul trebuie făcut cu o mișcare repetată, circulară, de mângâiere folosind palma (efleurage).
 • Masajul este contraindicat dacă zona este dureroasă.
 • Masajul este contraindicat cel puțin 24 de ore după injecțiile cu soluție salină.
 • Efectuați drenaj limfatic manual pe extremitățile inferioare.
 • Efectuați Effleurage pe piciorul neafectat și apoi pe piciorul afectat.
 • Efectuați întinderi pasive ale picioarelor.
 • Folosiți lubrifianți, cum ar fi uleiurile și cremele atunci când masați venele varicoase.

Hirudina este o substanță anticoagulantă prezentă în saliva lipitorilor medicinale (Hirudo medicinalis) și are proprietăți care pot ajuta la subțierea sângelui și la îmbunătățirea circulației. În teorie, o cremă BIO Venal cu hirudină poate fi folosită pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a reduce simptomele asociate cu varicele, precum picioarele umflate și grele. Totuși, efectele specifice ale unei astfel de creme pot varia în funcție de compoziția și concentrarea ingredientelor sale.

Cât despre prevenirea tromboflebitelor și a altor complicații legate de circulația sângelui, inclusiv în situații în care se călătorește mult sau se stă mult în picioare, există câteva aspecte de luat în considerare:

 1. Consultarea medicului: Înainte de a utiliza orice produs, inclusiv o cremă BIO Venal cu hirudină, pentru a trata sau preveni afecțiuni, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în sănătate vasculară. Aceștia vă pot oferi recomandări personalizate în funcție de starea dumneavoastră medicală și necesități.
 2. Efectele așteptate: Este important să vă setați așteptări realiste cu privire la ceea ce poate realiza o cremă cu hirudină. De obicei, nu există „rezultate instantanee” în tratarea sau prevenirea varicelor sau a altor probleme vasculare.
 3. Stil de viață sănătos: În plus față de utilizarea unei creme, adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui semnificativ la menținerea sănătății vasculare. Exercițiile fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea statului prelungit în picioare și menținerea hidratării pot ajuta la prevenirea simptomelor legate de circulația sângelui.
 4. Gestionarea călătoriilor lungi: Dacă călătoriți frecvent cu avionul, automobilul sau trenul, puteți lua în considerare să faceți pauze regulate pentru a vă deplasa și a vă întinde picioarele, să vă hidratați corespunzător și să purtați haine confortabile.

În concluzie, o cremă cu hirudină poate avea potențialul de a contribui la ameliorarea simptomelor varicelor și a altor probleme legate de circulație, dar este important să aveți o abordare echilibrată și să consultați întotdeauna un medic înainte de a începe orice formă de tratament.

  Masajul medical și varicele – Cu toate acestea, este important să ții cont de câteva aspecte:

 • Consultă un specialist: Înainte de a apela la masaj pentru varice, discută cu medicul tău sau cu un specialist în sănătate vasculară. Fiecare persoană are o situație medicală unică, iar masajul poate fi contraindicat în anumite cazuri sau poate necesita adaptări speciale.
 • Alege un masaj terapeut experimentat: Pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a evita complicații, asigură-te că masajul este efectuat de un terapeut calificat și experimentat în tratamentul varicelor.
 • Nu folosi masajul ca singură formă de tratament: Masajul poate fi folosit ca parte a unui plan de tratament global pentru varice, care poate include și alte măsuri terapeutice, exerciții fizice kinetoterapie, schimbări ale stilului de viață și, în anumite cazuri, intervenții medicale sau chirurgicale.

În concluzie, masajul medical poate fi un supliment benefic în gestionarea simptomelor varicelor și în îmbunătățirea circulației sanguine, dar trebuie să fie parte a unui plan de tratament bine stabilit și să fie efectuat sub supravegherea unui specialist.

Citește și:

Tehnici speciale de masaj și beneficii pentru organism

Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro.

Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Related Posts

1 thought on “Masajul medical și varicele: cât de mult te ajută

 1. Masajul medical poate fi benefic pentru tratarea varicelor, prin urmare, este important sa obtii sfatul si aprobarea medicului tau inainte de a incepe un tratament cu masaj.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: