Lipsa vitaminei B12 cauze, simptome și tratament

surse de vitamina B12

Lipsa vitaminei B12 vă face să vă simțiți slăbiți și obosiți? consumați acest supliment alimentar Vital pentru creșterea și restabilirea nivelului de vitamina B12 din organism: această vitamină este considerată a fi cea mai complexă, întrucât are un rol deosebit de important pentru organismul nostru.

Lipsa vitaminei B12 poate fi cauza multor boli și a unor probleme ale stării de sănătate. În acest articol, vă vom prezenta cele mai importante beneficii ale vitaminei B12 și simptome ale deficienței de vitamina B12.

Beneficii ale vitaminei B12 asupra sănătății

Protejează inima. Vitamina B12 este foarte benefică sănătății inimii și reduce riscul de boli ale inimii – nivelul ridicat de aminoacid homocisteină. Nivelul de homocisteină din organism este afectat de vitamina B12 și alte tipuri de vitamina B prezente în sânge. Vitamina B12 reduce riscul de infarct, reduce tensiunea, grație reducerii nivelului de homocisteină.

Previne leziunile nervilor. Vitamina B12 ajută organismul să își refacă teaca de mielină – învelișul responsabil de protecția nervilor împotriva toxinelor și radicalilor liberi. În lipsa acestei protecții, nervii vor fi puternic afectați și pot muri, întrerupându-și activitatea către creier.

Susține nivelul de energie. Vitamina B12 hrănește celulele și le menține fericite, ajutându-le să producă energie. Deficiența de vitamina B12 face ca celulele să fie înfometate și slăbește organismul. B12 este esențial organismului pentru a putea converti carbohidrații în glucoză, cea responsabilă cu energia. Mai mult, corpul are nevoie de vitamina B12 pentru a putea trimite semnalele nervoase ce duc la contracția musculară și promovarea energiei necesară corpului uman zi de zi.

Menține sănătatea oaselor. Cei care suferă de osteoporoză au un nivel ridicat de homocisteină și un nivel scăzut de vitamina B12. Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin oase slăbite și fragile din cauza pierderii țesuturilor.

Lipsa vitaminei B12

Simptome ale deficienței de vitamina B12

Limbă umflată și inflamată. Persoanele deficiente în vitamina B12 prezintă mici umflături pe limbă și își pierd papilele gustative situate un jurul acestora. Acest lucru duce și la pierderea gustului și, implicit, reducerea apetitului, dat fiind faptul că mâncarea începe să nu mai aibă niciun gust.

Amețeală. Nivelul scăzut de oxigen din celule cauzează leziuni ale nervilor care provoacă acele ace în picioare și stare de amețeală.

Anemie. Vitamina B12 este implicată în producerea celulelor ce transportă oxigenul numite eritrocite. Deficiența de vitamina B12 cauzează anemie, provoacă leziuni ale nervilor și afectează memoria.

Oboseală. Este cel mai important simptom al deficienței de vitamina B12. Fiindcă nu există suficient oxigen în organism, indiferent de cât de mult dorm, persoanele deficiente se vor simți obosite.

Surse alimentare pentru creșterea nivelului de vitamina B12,

Carnea de vită. Abundă în vitamina B12 și vitamina A.

Moluștele. Sunt o sursă excelentă de vitamina B12, sunt bogate în fier și au numai 126 de calorii pe 100 de grame.

Carnea de curcan. Nu numai că este delicioasă, dar este o sursă importantă de vitamina B12

Ouăle. Foarte bogate în vitamina B12.

vitamina B12
vitamina B12

Surse alimentare vegane pentru creșterea nivelului de vitamina B12

  • Lapte de cocos, de migdale, de soia,
  • Brânză,
  • Iaurt,
  • Cereale,

De cele mai multe ori deficitul de vitamine e determinat de alimentație dezechilibrată, dar și de consumul excesiv de cafea. Vegetarienii și vârstnicii fac și ei parte din grupul de risc. Pentru majoritatea oamenilor, lipsa de vitamina B12 poate fi ușor tratată prin consumul de alimente bogate in B12 sau printr-o medicamentație bazată pe un complex de B12.

surse de vitamina B12, Lipsa vitaminei B12
surse de vitamina B12, Lipsa vitaminei B12

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.

Aveți grijă de dvs. și de cei dragi!

 

 

 

Related Posts

1 thought on “Lipsa vitaminei B12 cauze, simptome și tratament

  1. Pingback: Te simți obosit

Lasă un răspuns