„Durerile la inimă” – posibile cauze și soluții

„Durerile la inimă”

„Durerile la inimă”  –  Unul dintre cele mai comune simptome pe care pacienții le mărturisesc medicului de familie sau cardiologului vizează așa numitele înțepături la inimă. Problemele de inimă sunt doar una dintre cauzele care au drept simptom înțepăturile la inimă.

Încă din facultate, în tratatele noastre medicale din care învățam, dar și din gura mentorilor care ne “vindeau” tainele meseriei, am aflat că: INIMA NU ÎNȚEAPĂ UNDEVA ÎN PUNCT FIX! NICIODATĂ. Ne ziceau profesorii noștri așa:…  Atunci când pacientul arată unde îl doare CU DEGETUL, concret, arată fix unde doare, tu ȘTII CĂ NU E DE LA INIMĂ. E de la coaste, mușchii zonali, nervii intercostali, deseori cu sursa răului în spate la coloană, dar NU inima….

Durerea de natură cardiacă acoperă o suprafaţă mai mare a pieptului şi, de cele mai multe ori, iradiază spre interiorul umărului, braţului şi mâinii stângi, în timp ce înţepăturile de inimă cauzate de alte boli decât cele cardiace sunt de scurtă durată, localizate într-un punct fix şi dispar la schimbarea poziţiei.

Bărbaţii fumători, cu obezitate abdominală şi funcţii cu consum nervos ridicat sunt cei mai predispuşi la infarct miocardic. În plus, durerea anginoasă durează în jur de zece minute, iar dacă depăşeşte o jumătate de oră, intervine riscul de infarct miocardic, caz în care durerile sunt însoţite de transpiraţii reci, hipotensiune, ameţeli şi asfixiere.

”De ce mă înțeapă inima?” Află care sunt cauzele durerilor de inimă

Stresul, lipsa de calciu şi spasmosfilia, efortul fizic şi intelectual intens, dar şi mesele copioase pot provoca înţepături scurte în piept, palpitaţii şi dificultăţi respiratorii. Înţepăturile în zona inimii sunt frecvente, dar în majoritatea cazurilor sunt inofensive. În unele cazuri totuși poate fi vorba despre dureri intercostale şi boli pulmonare.

Atacuri de panică şi de inimă

În cazul în care înţepăturile de inimă sunt provocate de spasmofilie sau de atacuri de panică, se va trata lipsa de calciu şi de magneziu, minerale necesare unei contracţii normale a muşchiului inimii.

Stresul, emoţiile puternice, examenele, supărările sunt responsabile, de cele mai multe ori, de înţepăturile la inimă specifice tinereţii. Aceste manifestări nu sunt periculoase şi cedează după administrarea calmantelor, anxioliticelor. Apa cu zahăr este un mit şi este eficientă doar în caz de hipoglicemie, în acele momente important este ca pacientul să rămână nemişcat.

„Durerile la inimă”

De asemenea, înţepăturile în zona inimii pot fi simptome ale bolilor endocrine, în special hipertiroidie, dar şi ale bolilor pulmonare, precum pneumoniile, bronşitele şi bronhopneumoniile.  Aceste afecţiuni nu trebuie neglijate, întrucât pot degenera în miocardită, inflamaţie a muşchiului inimii care, netratată corect, poate duce la insuficienţă cardiacă.

Risc pentru cei care stau mult timp la birou și șoferi

Aceste dureri retrosternale (resimţite în spatele sternului) apar pe fondul unor mişcări bruşte, la schimbările de temperatură sau pot fi provocate de reumatism şi de inflamaţii ale articulaţiilor dintre coaste şi stern. Nevralgiile intercostale sau aşa-zisul “junghi” intercostal reprezintă cele mai frecvente cauze ale durerilor de inimă, dar şi motive de panică.

Junghiurile intercostale se tratează cu antiinflamatoare pastile, sucuri sau unguente. Şi sportivii pot acuza astfel de junghiuri, din cauza mişcărilor bruşte şi traumatismelor pe care le pot suferi în timpul antrenamentelor. Predispuşi sunt cei care petrec foarte mult timp la birou, în faţa calculatorului, sau şoferii, care stau tensionaţi într-o poziţie fixă o perioadă mai lungă de timp.

„Durerile la inimă”

Remedii naturiste pentru problemele cu inima –  Curcuma este bună când te înțeapă inima

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiace este angina pectorală, care apare ca urmare a circulaţiei sangvine deficitare de la nivelul inimii. Pentru a preveni şi trata durerile acute care se resimt în capul pieptului, fitoterapeuţii recomandă remediile care au proprietăţi vasodilatatoare, sedative şi cardiotonice, precum turmericul.

Curcuma ( Turmeric) are proprietăți antiinflamatorii care pot atenua simptomele durerii în piept.  Compușii din curcuma pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Cel mai eficient este sucul 100% natural de Turmeric curcuma presat la rece și pasteurizat, fără conservanți sau aditivi chimici. Prin presarea la rece a rizomilor de Turmeric, se păstrează toate proprietățile și beneficiile acestora, spre deosebire de capsulele sau pulberea de Turmeric care, prin deshidratare, pierde o mare parte din calitățile plantei. Pentru a achiziționa un suc de Turmeric original de cea mai bună calitate, vă recomand magazinul naturist binecuvantareaplantelor.ro unde puteți găsi și alte tratamente naturiste superioare, precum și detergenți organici și produse bio pentru îngrijire.

Printre cele mai bune suplimente naturiste, bogate în compuși organici care contribuie la echilibrarea deficitelor din organism se numără A365+, MoringaBao, BioDiamond, Reishi&Cordyceps sau Blue Vital Premium. Pentru detalii, studiați descrierile acestora direct la sursă și cereți sfatul unui specialist.

„Durerile la inimă” – TESTE NECESARE

EKG, ecografie, radiografie

Iniţial se va efectua un consult clinc, medicul va asculta inima şi în cazul în care va depista anumite modificări, indiferent de natura lor, zgomote, trepidaţii, va solicita efectuarea electrocardiogramei (EKG).

Orice tip de durere la nivelul inimii, mai ales la cei care au antecedente în familie, trebuie investigate de un cardiolog care va face o serie de testări.

Ecografia inimii permite examinarea şi măsurarea cavităţilor inimii, dar şi frecvenţa fluxurilor de sânge. Dacă şi acest examen va releva modificări ale ritmului inimii, următorul pas va fi realizarea unei radiografii pulmonare sau a unei ecocardiografii.

Pe de altă parte, radiografia toracică stabileşte dacă modificările inimii sunt de natură pulmonară. Totodată, dacă în urma examenului clinic şi a electrocardiogramei nu se constată modificări ale ritmului inimii, pacientul va trebui să-şi facă analizele de sânge, pentru a depista eventualele carenţe de calciu şi de magneziu.

Citește și: Bolile de inimă pot fi prevenite dacă faci aceste schimbări rapid

Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați și sfatul unui specialist. Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

(Photo credit: Getty Images & istockphoto & Shutterstock )
„Durerile la inimă”
„Durerile la inimă”

Related Posts

Lasă un răspuns