Cum ne poate afecta încălțămintea sănătatea

Cum ne poate afecta încălțămintea sănătatea
 Cum ne poate afecta încălțămintea sănătatea

Încălțămintea poate afecta sănătatea în mai multe moduri, deoarece joacă un rol esențial în susținerea picioarelor și a corpului în general. Iată câteva moduri în care încălțămintea inadecvată sau nepotrivită poate influența sănătatea:

  1. Dureri și disconfort: Încălțămintea care nu se potrivește corect sau nu oferă susținere adecvată poate duce la dureri în picioare, glezne, genunchi și spate. Purtarea pantofilor cu toc înalt sau a celor prea strâmți poate exercita presiune asupra unor zone ale picioarelor, ducând la apariția durerilor și disconfortului.
  2. Dezechilibre și căzături: Încălțămintea inadecvată poate afecta stabilitatea și echilibrul unei persoane, crescând riscul de cădere și de accidentare.
  3. Deformări ale piciorului: Purtarea încălțămintei nepotrivite sau strânse în mod constant poate duce la deformări ale piciorului, cum ar fi monturile sau calusurile.
  4. Boli ale picioarelor: Încălțămintea care nu permite aerisirea picioarelor sau menținerea unei igiene adecvate poate crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea infecțiilor fungice sau bacteriene.
  5. Probleme ale unghiilor: Încălțămintea prea strânsă poate provoca deformări ale unghiilor și poate agrava problemele deja existente, cum ar fi unghii încarnate.
  6. Probleme circulatorii: Încălțămintea prea strânsă sau care restricționează circulația sanguină poate duce la probleme circulatorii în picioare.
  7. Tendinite și leziuni: Încălțămintea nepotrivită sau uzată poate contribui la apariția tendinitelor sau a altor leziuni la nivelul picioarelor sau gleznelor.
  8. Bunionete: Purtarea încălțămintei strâmte sau inconfortabile poate agrava bunionetele (monturile), care sunt excrescențe osoase care apar la nivelul degetului mare de la picior.
  9. Probleme la coloană: Încălțămintea care nu oferă suficientă susținere pentru arcada piciorului poate afecta și postura, ceea ce poate duce la probleme de spate.

Pentru a preveni aceste probleme, este esențial să alegem încălțămintea potrivită pentru fiecare activitate, să evităm purtarea încălțămintei prea strânse sau prea largi și să ne asigurăm că oferă suficientă susținere și amortizare pentru picioare. De asemenea, este important să se ofere picioarelor ocazia de a se odihni și de a fi într-un mediu aerisit pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor sau a altor probleme. Dacă aveți preocupări legate de sănătatea picioarelor sau de încălțămintea potrivită, consultați un specialist (podiatru) pentru evaluare și sfaturi adecvate.

Când vine vorba despre picioare … doamnele acordă o importantă deosebită ritualului de îngrijire. 

Din păcate, însă, cele mai multe dintre ele neglijează unul dintre aspectele importante pentru picioarele lor, anume sănătatea acestora.

Cum ne poate afecta încălțămintea sănătatea

 Iată cum poate influența încălțămintea pe care o porți sănătatea picioarelor tale:

Numeroase studii au confirmat faptul că structura oaoasă a piciorului, dar și pielea din această zona sunt afectate semnificativ de materialele rigide din care sunt confecționați pantofii moderni. Tocmai din acest motiv, este de preferat ca încălțămintea pe care o porți să fie fabricată din materiale naturale, care au o structura poroasă ce lasă aerul să circule și menține umezeală.

Pantofii cu tocul foarte înalt și cei cu talpă dura pot cauza dureri la nivelul gleznelor, tălpilor și chiar la nivelul coloanei. De asemenea, acest tip de încălțăminte poate avea efecte negative și asupra posturii tale. Astfel, pentru a preveni aceste afecțiuni, specialiștii în ortopedie și recuperare medicală recomandă purtarea fie a încălțărilor cu talpă joasă, fie a celor cu tocul mic și gros.

Multe dintre doamne și domnișoare sunt dispuse să facă un compromis de dragul esteticii și să poarte încălțăminte cu un număr sau chiar două mai mici decât în mod obișnuit. Cu toate acestea, laba piciorului trebuie să aibă suficient loc în pantofi, întrucât, în caz contrar, atât circulația venoasă cât și mobilitatea picioarelor tale vor avea de suferit. Drept urmare, chiar dacă îți dorești cu ardoare un anumit model de pantofi, evita să porți încălțări prea mici pentru tine. Cu certitudine, dacă vei avea în vedere acest aspect, vei preveni o mulțime de probleme cu privire la circulația sângelui, închieieturile și mușchii membrelor inferioare.

        Încălțămintea, rol esențial în sănătatea picioarelor

În primul rând, coloana vertebrală este unul dintre segmentele scheletului care poate genera tulburări ale mersului. Dintre afecțiunile cele mai frecvente se numără cifoscoliozele, care pot fi congenitale sau dobândite.

O cifoscolioză și o scolioză în general, în funcție de gradul lor de severitate, pot genera o astfel de tulburare de mers.

Dacă vorbim de afecţiunile congenitale, ne putem referi la displazia de dezvoltare a șoldului, care ulterior se va traduce într-o luxaţie congenitală de șold. Aceasta poate fi unilaterală sau bilaterală.

Când este unilaterală cu atât mai mult va fi mai evidentă. Există un mers special, se numește trendelenburg când pe un membru apare o scurtare pe fondul acestei displazinii.

De foarte multe ori, poate fi bilaterală și atunci deficitul de mers este mai puțin sesizabil, dar nu înseamnă că suferințea nu există.

Coborând spre articulația genunchiului iarăși sunt fel și fel de patologii care în general provoacă diformități. Deci toate aceste lucruri inițial provoacă o tulburare de statică care ulterior se va traduce într-o tulburare de dinamică a mersului.

Şi la nivelul piciorului sunt o grămadă de diformități care pot fi congenitale sau dobândită ca urmare a traumatismelor sau alte afecțiuni de tip ortopedic și care la rândul lor pot provoca tulburări de mers.

   Începând cu vârsta de 25 de ani începe o regresie în termeni metabolici

Pe măsură ce avansăm în vârstă și trecem de vârsta de 25 de ani, când începe o ușoară regresie în termeni metabolici apare artroza în care se manifestă progresiv o boală lent progresivă până la formele cele mai severe.

Daca ne gândim la copii aceste diformități pot fi considerate elastice și dacă sunt prinse într-un timp relativ propice pentru copil un tratament conservator poate fi eficient. Vorbim aici despre posturi, masaje, tot felul de tipuri de recuperare.

La pacientul adult însă sunt deja fixate aceste diformități și, într-adevăr, fără o intervenție chirurgicală de corecție nu prea putem face nimic.

O intervenție chirurgicală, fie ea și ortopedică, chiar dacă nu aduce un risc vital, în esență, nu este o bucurie categoric, dar cu un rezultat corect postoperator, făcând abstracție de momentele în care pacientul poate că are o restricție de 4 săptămâni, 6 săptămâni, 8 săptămâni, dar în momentul în care se poate mobiliza cu un cadru de mers, cu cârje, cu orice formă de susținere suplimentară trecând de această perioadă, desigur că totul este compatibil cu o viață normală.

Încălțămintea ne poate indica imediat că ceva nu este în regulă cu piciorul nostru, că se uzează preponderent pe marginea internă sau pe marginea externă.

Cum ne poate afecta încălțămintea sănătatea

    Ce înseamnă o încălţăminte potrivită

Pantofii sport sunt definitiv cea mai comodă încălţăminte. Dar nici nu poţi să-i spui unei femei frumoase să nu poarte stiletto. Tocurile înalte sunt estetice, dar pe termen lung distrug picioarele. Apar nişte diformităţi care se vor manifesta nu doar la nivel funcţional, ci şi dureros. Apar acele monturi. Pe cât posibil, să utilizăm o încălţămite lejeră.

       De ce ne strică balerinii mersul

Balerinii nu sunt cel mai recomandat tip de încălţăminte, întrucât au de cele mai multe ori o talpă subţire, care nu urmăreşte curburile anatomice ale tălpii.

Sunt la îndemână, dar nu sunt cea mai corectă încălţăminte. Au tendinţa de a coborâ bolta plantară. Balerinul este o încălţăminte traumatizantă.

Cât dăunează şlapii picioarelor

Şlapii pot provoca fel şi fel de leziuni cutanate. Nu pot spune că nu este o încălţăminte comodă, dar a se evita.

Patologia piciorului se poate repercuta până la nivelul coloanei vertebrale. O problemă de mers, în timp, se va transpune într-o patologie a genunchiului sau într-o patologie a şoldului.

Remedii pentru durerea de picioare

Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro.

Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

( imagine de pe: iStock )

 

Încălțămintea
Încălțămintea

 

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: