Accident Vascular Cerebral – AVC

Accident Vascular Cerebral - AVC

         Simptomele unui accident vascular cerebral (AVC)

O persoană care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) trebuie transportată cât mai repede la un spital specializat, însă o problemă este că nu toate spitalele fac tromboliză (dizolvarea cheagului), spun specialiștii. De aici putem deduce importanța unui program național pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale.

“Prezentarea rapidă la un spital specializat în tratamentul AVC după apariția simptomelor și tratamentul instituit precoce maximizează șansa de succes terapeutic și de recuperare post-AVC. Mijloacele de tratament pentru accidentul vascular cerebral s-au perfecționat continuu în ultimii 15 ani, de la introducerea trombolizei intravenoase și până la mijloace mai sofisticate, precum trombectomia endovasculară”, a afirmat dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din capitală, potrivit Agerpres.

Cum recunoști un accident vascular cerebral

Medicul a subliniat importanța unor modalități de educare a populației pentru că în continuare pacienții ezită să se adreseze serviciilor de urgență și merg la spital, fiind de preferat să se adreseze direct serviciilor de urgență, iar acestea să facă trierea.

El a vorbit și de recunoașterea accidentului vascular, prin metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time).

Recunoașterea unui accident vascular cerebral se poate face folosind metoda FAST (Face (față), Arms (brațe), Speech (vorbire), Time (timp)), dezvoltată de World Stroke Foundation. Acestea sunt semnele care trebuie urmărite:

  • rigiditate într-o parte parte a feței, de obicei la nivelul gurii și a ochilor
  • inabilitatea de a ridica ambele brațe
  • probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica
Image Credit: Irina Strelnikova/Shutterstock.com
Image Credit: Irina Strelnikova/Shutterstock.com

Printre semnele care trebuie urmărite în recunoașterea unui accident vascular cerebral sunt — asimetria feței, inabilitatea de a ridica ambele brațe, probleme la pronunțarea cuvintelor. În cazul unor astfel de simptome, trebuie apelat cât mai repede numărul de urgență 112 și persoana respectivă transportată la cel mai apropiat spital.

Accidente vasculare cerebrale mute

“Cam 30% din pacienți au accidente vasculare mute. Sunt zone în creier care, deși suportă un mic infarct, nu au o expresie clinică deosebită. În ceea ce privește prevenția, discutăm de identificarea factorilor modificabili. Avem factori de risc nemodificabili cum ar fi vârsta, toți evoluăm către un factor de risc, sexul masculin—un bărbat de 40 de ani are același risc ca o femeie de 70 de ani, bolile genetice.

Foarte important este factorul timp. 85% din accidentele vasculare sunt ischemice. Cu alte cuvinte, de undeva a plecat un cheag de sânge și s-a oprit într-un vas, mai mare sau mai mic. Dacă vorbim de fibrilație atrială, de obicei pleacă din inimă și este un cheag mare”, a mai spus dr. Armand Frăsineanu.

El a subliniat că este esențial ca pacienții să fie conștienți că, dacă nu-și schimbă stilul de viață care a determinat apariția primului accident vascular cerebral, posibilitatea unei recidive rămâne crescută.

Potrivit Centrului pentru Inovație în Medicină, o persoană din șase va suferi un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat, pe parcursul vieții. De asemenea, peste 60.000 de români suferă anual de un AVC, iar 54.000 de români mor în fiecare an din cauza unui AVC.

Dacă ai supraviețuit unui atac vascular cerebral, fă tot ce îți stă în putință să nu ajungi la al doilea! Cere ajutor specializat pentru recuperare accident vascular cerebral.

Accident Vascular Cerebral – AVC / Programul urmat este complex și cuprinde:

  • kinetoterapie (adaptarea efortului se face la capacitatea funcțională actuală),
  • hidrokinetoterapie,
  • activitățile de zi cu zi, precum cele de îngrijire personală, diverse activități gospodărești și de ergoterapie,
  • masaj terapeutic/medical,
  • ortezare,
  • terapie robotizată (membrul superior este antrenat pentru prehensiune prin  susținere, inițiere și asistare mișcări, membrul inferior prezintă asistarea mersului și deplasarea în spațiu),
  • utilizarea end-efectorilor (mănuși, cizme de mers),
  • programe dinamice de reabilitare medicală prin terapie virtuală.

Programele de recuperare se realizează la ASKineto – Fizioterapie, Kinetoterapie, Masaj. Kinetoterapia sau gimnastica medicală reprezintă demersul fundamental în tratamentul de recuperare. Pacientul trebuie să învețe să-și mobilizeze din nou membrele afectate, să-și corecteze postura corpului, să își controleze cât mai bine echilibrul și coordonarea.

Citește și:  Primul ajutor în caz de AVC

AVC ISCHEMIC, REGIM ALIMENTAR ÎN DIABET ȘI PROGRAM DE KINETOTERAPIE

Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

Tratamentele de recuperare pentru sechelele AVC se pot realiza în cadrul clinicii ASKineto.                Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.

Accident Vascular Cerebral - AVC - Source: Idrewfedd, 1459834822 kak-razvivaetsya-ishemicheskiy-insult, CC BY-SA 4.0
Accident Vascular Cerebral – AVC – Source: Idrewfedd, 1459834822 kak-razvivaetsya-ishemicheskiy-insult, CC BY-SA 4.0

Related Posts

Lasă un răspuns