Colagenul : învinge neajunsurile înaintării în vârstă!

Collagen

Colagenul – o proteină esențială pentru organismul nostru


Colagenul este prezent în sistemul muscular, sistemul osos, digestiv, în articulații și în sânge. Are rol activ în regenerarea celulară și țesuturi cognitive și poate fi găsit în mai mult forme, fiecare formă având propriul mod de acțiune.

Alimente care stimulează producția naturală de colagen

Proteinele de origine animală, dar și semințele bogate în acizi grași precum nuci și alune; citricele și legumele verzi, precum: morcovii, cartofii dulci, sfecla, ardeii roșii sunt și ele alimente care stimulează producția naturală de colagen datorită conținutului mare de vitamina C și vitamina A.

Pe lângă colagenul bovin și porcin, industria cosmetică și medicală folosește și colagen din pește, care se absoarbe cel mai bine. În topul alimentelor care stimulează producția de colagen se află peștele datorită acizilor grași Omega 3 din compoziție.

 ✅ Află informații importante pe care trebuie să le știi despre colagen

Colagenul reprezintă o treime din numărul total al proteinelor prezente în corp. Colagenul este nutrientul care face parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive. Colagenul împreună cu elastina, proteina care ajută țesuturile să își revină la forma inițială imediat după o contracție, asigură o funcționalitate optima a întregului organism, în special a articulațiilor, a oaselor și a pielii.

Colagenul este alcătuit din mai mulți aminoacizi, printre care: hidroxiprolina, arginina, glicina și prolina. Toți aminoacizii sunt construiți din molecule de carbon, hidrogen și oxigen. 

Colagenul se găsește, de asemenea, în: cartilaje, vase de sânge, tractul digestiv, dinți, discurile intervertebrale.

 ✅ Beneficiile colagenului

Îmbunătățește sănătatea articulațiilor și a oaselor: Colagenul contribuie la atenuarea inflamațiilor articulare, în special inflamațiile apărute din cauza înaintării în vârstă, dar are și capacitatea de a preveni afecțiuni precum: osteoporoza, guta sau osteoartrita, artrita și artroza.

Colagenul ajută la refacerea cartilajelor și crește gradul de lubrifiere a acestora. Colagenul sprijină regenerarea celulelor și poate reduce durerile asociate cu simptomele artritei – datorită faptului că reprezintă 90% din structura ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor.

Contribuie la sănătatea pulmonară: Împreună cu elastina, colagenul ajută la elasticitatea țesuturilor din plămâni și automat la buna funcționare a acestora. Colagenul este secretat în mod natural și la nivelul plămânilor și membranelor care îi protejează.

Contribuie la sănătatea sistemului gastrointestinal: Poate preveni apariția arsurilor gastrice, dar și a altor afecțiuni gastrointestinale precum ulcerul. Secretat la nivelul stomacului, colagenul previne deshidratarea și ajută la reglarea secrețiilor gastrice. Peptidele din colagen ajută la reținerea apei în intestine și stimulează mișcarea la nivelul tractului intestinal.

Contribuie la sănătatea sistemului muscular: După efortul fizic, colagenul ajută la recuperarea mușchilor, repară și rehidratează proteinele care se distrug în timpul activităților intense.

Rolul colagenului în dermatocosmetică: În dermatocosmetică, colagenul are proprietăți hidratante, previne celulita, uniformizează aspectul pielii corpului, împiedică apariția ridurilor și chiar are capacitatea de a le diminua pe cele existente. Colagenul ajută la menținerea calitativă a structurii pielii și îmbunătățește în mod vizibil starea epidermei și funcționarea anumitor organe interne care sunt responsabile de afecțiuni ale pielii.

Contribuie la sănătatea pielii și a părului: colagenul datorită rolului de hidratare și regenerare pe care îl are, reduce efectele nocive ale factorilor externi. Cu ajutorul colagenului, pielea rămâne întinsă și este împiedicată apariția celulitei și vergeturilor. Colagenul este principala componentă a dermei care îi asigură flexibilitate și elasticitate.

Contribuie la sănătatea ochilor: Are rol de tonifiere pentru globul ocular. Colagenul se regăsește la nivelul ochilor, mai exact în cornee, acolo unde substanța este esențială pentru a menține zona hidratată.

 ✅ Ce înseamnă carența de colagen? 

Funcțiile vitale încep să aibă de suferit și apar simptome precum oboseala, lipsa energiei, reducerea tonusului muscular, diminuarea elasticității articulare, inflamarea articulațiilor sau deteriorarea circulației periferice.

O dată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen începe să scadă, iar după vârsta de 25 de ani reducerea cantității este tot mai vizibilă la nivelul pielii.

O dietă sănătoasă și echilibrată reprezintă fundația necesară menținerii unei producții sănătoase de colagen.

 ✅ Ce mai poți face:

  • Consumă antioxidanți: avocado, broccoli, sucul de turmeric, ceaiul verde, sucul de ghimbir, sucul de Noni sunt antioxidanți care te ajută să îți menții elasticitatea pielii;
  • Consumă cereale integrale: cerealele conțin siliciu, ingredient care încurajează producția de colagen și îmbunătățește sistemul digestiv;
  • Consumă multe lichide: pentru a preveni deshidratarea și apariția ridurilor, consumă cât mai multe lichide, în special apa;
  • Consumă suplimente cu rol antioxidant: A365+, MoringaBao, Vitamina C alcalină, Reishi & Cordyceps, Bio Diamond, Blue Vital etc.
  • Folosește creme cu factor de protecție: rolul cremelor cu factor de protecție solară este de a-ți apăra pielea de efectele nocive ale factorilor externi, indiferent de sezon.

✅ Completează necesarul de colagen cu ajutorul suplimentelor specifice

În zilele noastre suplimentele cu colagen se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Produsul cel mai complex existent pe piață în acest moment este Blue Quality Collagen, care conține 3 tipuri de colagen: marin (pește), porcin și bovin.

  • Întărește sănătatea oaselor și a articulațiilor.
  • Întărește sănătatea musculară.
  • Întărește sănătatea epidermei (pielii), părului și a unghiilor.

Blue Quality Collagen este o băutură răcoritoare, cu arome naturale de fructe obținute din extracte de fructe de pădure naturale 100%, care oferă un gust plăcut produsului. Răsfață-te și tu cu porția zilnică de triplu colagen pentru a te menține în cea mai bună formă!

Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Nu păstra doar pentru tine toate aceste minunate informații despre colagen. Împărtășește-le cu prietenii și familia ta.

Colagenul
Colagenul
Colagenul
Colagenul
Colagenul
Colagenul
Collagen

Related Posts

5 thoughts on “Colagenul : învinge neajunsurile înaintării în vârstă!

Lasă un răspuns