
Domeniile Vânju Mare …
O nouă degustare organizată de Asociația Bloggerilor Olteni în cadrul proiectului „Brânzeturi cum se cuVin” a avut loc la crama de la Vânju Mare, un oraș din Mehedinți, situat la o distanță de 30 și ceva de km de Turnu Severin.
Crama Domeniile Vînju Mare, istorie și tradiție
În inima ținutului românesc se află Crama Domeniile Vânju Mare, întinsă pe o suprafață de 202 hectare. O poveste veche, trecută din generație în generație, își are rădăcinile adânc ancorate în pământul bogat şi în cultura vinului. Arheologii au descoperit relicve ale meșteșugului vinificării datate cu peste 1000 de ani înainte de Hristos, mărturii ale unei pasiuni vechi pentru vinuri de excepție. Pământul a devenit complice al eternei povești de dragoste între el şi vița-de-vie, iar roadele acestei iubiri sunt vinurile remarcabile care încântă simțurile oricărui cunoscător.
La Domeniile Vânju Mare am degustat 5 vinuri, listate în rețeaua HORECA, din gamele Prince Vlad și Emissarius . Au fost propuse cinci asocieri între vinurile fine de la Crama Vânju Mare și brânzeturile de calitate superioară de la Delaco. Vinurile ne- au fost prezentate de proprietarul cramei, domnul Ion Gîrniță și de oenologul Florian Stana.

În continuare, vom descoperi pe scurt povestea Cramei Domeniile Vînju Mare și a producătorului de brânzeturi Delaco, precum și detalii despre proiectul „Brânzeturi cum se cuVin” care face posibilă selecția și expertizarea următoarelor asocieri culinare de vin și brânză, pe care le veți găsi detaliate mai jos:

-
Prince Vlad Chardonnay + Camembert Ile de France,
-
Emissarius Chardonnay baricat + Havarti Castello,
-
Prince Vlad rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie
-
Prince Vlad Merlot + Emmentaler Delaco
-
Emissarius rosu (Cabernet Sauvignon + Merlot + Feteasca Neagra) + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Proiectul „Brânzeturi cum se cuVin” s-a născut din pasiunea pentru gust și tradiție a fondatorului Asociației Bloggerilor Olteni, D-l Daniel Botea. Această inițiativă a urmărit să pună în valoare două comori culinare autohtone: brânza și vinul. Totul a început cu ideea de a aduce împreună experți în domeniul brânzeturilor și al vinurilor, alături de pasionați și curioși, pentru a descoperi și a savura combinații delicioase și inedite.
În cadrul proiectului „Brânzeturi cum se cuVin” sunt organizate degustări, workshop-uri și prezentări ale unor brânzeturi locale și internaționale, alături de vinuri selecte, atent alese pentru a sublinia și a completa aromele și texturile brânzeturilor. Participanții au ocazia să descopere secretele fabricării brânzeturilor, să învețe despre procesul de maturare și afumare, dar și să afle cum să asorteze corect brânzeturile cu diverse tipuri de vinuri, pentru a crea experiențe gastronomice cât mai plăcute.
Vinul Principelui Rosé sec, proaspăt și fructuos, se potrivește minunat cu gustul distinctiv al brânzei British Cheddar Delaco D’Exceptie. Vinul Rosé se distinge prin prospețimea sa și aromele discrete de fructe roșii de pădure bine coapte, îmbinate cu un gust suplu, dar rotund, care evocă amintiri ale zilelor de vacanță. Obținut din soiul de struguri roșii Fetească neagră, culoarea sa vibrantă este dată de pielițele boabelor acestora.
Vinul Prince Vlad Rosé este adesea descris ca fiind opțiunea perfectă pentru cei care se află în impas între vinul alb și cel roșu, oferind o combinație echilibrată între prospețimea și aciditatea unui vin alb și intensitatea fructată a unui vin roșu. Aromele caracteristice ale vinului Rosé, cum ar fi citricele, fragii, căpșunile, zmeura și grapefruit-ul, completează armonios gustul brânzei Cheddar portocalii, pentru o experiență gustativă îmbietoare și plină de savoare. Astfel, această asociere este nu numai delicioasă, ci și reprezentativă pentru spiritul iernii și pentru plăcerea de a savura momentele cu cei dragi într-un mod relaxant și rafinat.

British Cheddar, cea mai renumită brânză din Marea Britanie, completează perfect profilul gustativ al vinului, fiind o brânză tare, cu gust specific și onctuos, și o textură fermă, dar fără să fie prea dură, având o tendință de topire în gură. Aroma sa subtilă de alune și ușor înțepătoare se îmbină armonios cu aromele vinului, creând o experiență gustativă complexă și satisfăcătoare.

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață.
Hai noroc! 😊