PROF. DR. NICOLAE HÂNCU: „Mâncarea ucide mai mulţi oameni decât alcoolul şi fumatul!”
Mâncarea ucide mai mulţi oameni – Profesorul Nicolae Hâncu subliniază că alimentaţia şi somnul sunt două elemente cheie pentru sănătatea noastră, scrie uti24.ro
Şi când afli că alimentaţia ucide anual 14 milioane de oameni te gândeşti serios cât de sănătoasă este mâncarea cu care te hrăneşti în fiecare zi. „Alimentaţia răspunde de 14 milioane de morţi în lume, anual. Alcoolul şi fumatul împreună fac 12 milioane de morţi”, menţionează specialistul.
Ca oamenii să fie mai sănătoşi trebuie umblat la mentalitate pentru schimbarea stilului de viaţă, aspecte care sunt foarte dificile.
„Să schimbi alimentaţia unui popor este un lucru extraordinar de greu. Noi, forurile ştiinţifice, educaţionale ne-am organizat să facem educaţie nutriţională populaţională. Când faci o astfel de educaţie îi spui omului şi cum să se mişte, cum să nu bea, cum să doarmă”, explică Nicolae Hâncu.
Cât trebuie să dormim şi când?
Nu doar în alimentaţie trebuie să fim echilibraţi, ci şi când vine vorba despre somn. „Somnul are o influenţă extraordinară asupra comportamentului şi greutăţii noastre. Ar trebui să dormim între 7 şi cel mult 9 ore pe noapte, din care o oră să fie înainte de miezul nopţii.
Dacă nu se doarme noaptea, totul lucrează împotriva sănătăţii. Nici prea mult somn, 10-12 ore cum obişnuiesc marii somnoroşi, nu face bine”, declară specialistul.
Profesorul Hâncu explică cum un aliment bun se transformă în duşman.
„Nu există alimente bune şi rele. Există alimente prietenoase, mai puţin prietenoase şi alimente duşmănoase. De exemplu, să mănânci 4-5 ouă pe săptămână transformă oul într-un aliment extrem de prietenos, dar dacă mănânci 10 ouă pe zi ca să îţi creşti masa musculară, oul devine neprietenos”, spune specialistul.
Stilul de viaţă a dus la o epidemie de diabet
Potrivit profesorului Hâncu, acum asistăm la cea mai mare epidemie de diabet din istorie. Şi totul se datorează stilului de viaţă care s-a schimbat în rău de-a lungul anilor. „În vara lui 1967 am intrat ca preparator la Clinica Medicală II, care avea şi Centrul de Diabet în subordine.
Am fost repartizat imediat la Centrul de Diabet şi din toamnă am răspuns de acest centru. Pe vremea aceea avea înscrise sub 1.000 de persoane şi în momentul de faţă sunt 28.000. Epidemia aceasta de diabet şi obezitate este probabil cea mai mare din istoria umanităţii. Cauzele ei sunt, fără îndoială, legate de stilul de viaţă.
Înainte dacă vroiai să urci la Babele din Bucegi urcai cu picioarele, iar acum urci cu maşina sau cu telefericul. Stilul de mâncare s-a schimbat în totalitate, există sedentarism, fumat, alcool”, spune Nicolae Hâncu.
Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae Hâncu, ne dezvăluie care sunt regulile de alimentație de la care nu se abate. Prof. dr. Nicolae Hâncu se declară un mare amator de salate și de fructe, dar admite că nu refuză un vin bun…
Întotdeauna urmez eu însumi sfaturile pe care le dau. Sportul ocupă un loc important în viața mea. Am făcut sport de performanță până la 27 de ani, iar după ce m-am lăsat, am continuat să fac sport. Pe la 40 de ani m-am apucat de jogging și alergam zilnic între 3 și 5 km, după care am înlocuit alergatul cu mersul pe jos în ritm alert, aproape zilnic, și cu înotul, de câteva ori pe săptămână.
„În plus, nu există dimineață în care să nu fac gimnastică acasă (stretching 10-15 min.). Și câteodată fac și exerciții cu haltere ușoare…
A doua componentă a stilului meu de viață este somnul. Îmi încep activitatea trezindu-mă la ora 5:30 și niciodată nu mă culc seara mai târziu de 22:30.
A treia componentă, poate cea mai importantă, e alimentația.
Micul dejun, de la care nu mă abat niciodată, este format obligatoriu din iaurt și fulgi. Pe la 10:30-11:00 iau o gustare formată dintr-un baton din prune uscate, scorțișoară, alune sau nuci.
Prânzul îl iau în jur de ora 14:00-14:30 și mănânc un singur fel de mâncare: legume asortate cu aproximativ 150 grame de pește sau carne de pasăre. Carnea de porc și de vită nu există în alimentația mea. La ceva timp după masă mănânc un fruct, iar seara, de 30 de ani, mănânc salate.
Consum un bol mare de salată din care nu lipsesc salata verde, salata cu andive sau cu varză albă proaspătă, roșii, castraveți, ardei, ceapă, usturoi și maximum 2 linguri de ulei, niciodată sosuri.
În funcție de consumul energetic din ziua respectivă, mai mănânc uneori 1-2 felii de pâine integrală, cu șuncă de pui sau de curcan, piept de pui gătit în casă sau somon pe care îl consum de 2-3 ori pe săptămână, fie gătit, fie afumat.
Sâmbăta și duminica, la micul dejun, mănânc o omletă albă formată din 3-4 albușuri de ou foarte bine prăjite pe teflon, fără ulei, în care nu mai adaug nimic. De ani de zile, toate mâncărurile mele sunt foarte sărace în sare.
Zilnic, mănânc 3-4 fructe la ceva timp după masă și seara după cină. Și 3-4 pahare de vin pe săptămână, numai după ce am mâncat.”, citează uti24.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii noastre de Facebook si să-l Distribui mai departe!
Perfect adevarat am incercat acest stil de viata si m-am simtit foarte bine acum reiau acest stil de viata .Il felicit pe dl doctor are perfecta dreptate
You are what you eat. All things in moderation. NO Smoking ,,, how can more than 300 chemicals in smoke be un-harmful to the human body~? …
I agree. Smoking and kill fat!
Da și nu. Pro sport, pro alimentație săracă în grăsimi, pro dormitul atât cât să se refacă organismul. Carnea de pasăre e mai nocivă decât s-ar putea crede, dacă nu este crescută într-o gospodărie țărănească și hrănită adecvat. Pește, nu neapărat, grăsimile din pește nu fac bine tuturor. Prefer carne de vită rasol, prefer pește autohton: crap sau păstrăv, bineînțeles nu de acvacultură, peștele de acvacultură este hrănit cu gozuri, și mii de substanțe menite să-l crească repede. Fructele sunt bune în funcție de sezon, niciodată , de exemplu: căpșuni din export, sunt stropite așa încât să nu se strice perioade lungi. Pro orice alimentație cu fructe și legume crescute natural.. Somn, eu dorm vreo cinci ore și mă simt bine. Pâine? Dacă într-o zi mănânci cartofi sau orez, nu mânca pâine deloc. Și vinul, eu sunt contra consumului oricărui tip de alcool. Și berea e alcool. Se spune că faci burtă de la bere, o faci, ficatului nu-i place alcoolul, nici sucuri carbogazoase, ba nici cafea în exces. Nu-ți trebuie decât voință și dorința de a trăi departe de boli.
O mare greseala!Vinul este un aliment toate benefic omului.Eu,am traut la Mediterana si stiu ce vorbesc.Nu exista pe data pamintului,un mai bun antioxidant.Referitor la somn,e bine de dormit 8 ore pe noapte.Deci,daca dormi 5 ore e in ordine,iar daca bei vin este daunatot…
Nu știu ce să-ți spun.. Sincer?.. Bine. Cunosc personal situații de bolnavi de icter, hepatita cronicizată din cauza consumului de alcool. Ca să fiu pe subiect : într-o zi eram la o clinică din Iași, o clinică de recuperare, am văzut cu ochii mei cazul unei doamne din Botoșani, adusă în stare de semi-inconștiență, circulație sanguină blocată din cauza consumului de vin și de carne de porc. Pe scurt : sângele își pierde starea de fluid, se îngroașă astupând arterele, o embolie este iminentă.. Faci cum crezi, eu spun doar că am văzut ce anume se poate întâmpla.
Normal că era în semiinconstienta dacă ficatu si stomacul ei nu au văzut decât alcool și mâncare de proastă calitate.
In parte ai dreptate ,dar strabunii nostri cunosteau aceste date ?ca omnivori omul consuma atat hrana de origine animala cat si vegetala ! sin atunci pe cine sai mai credem nimic nu e bun ma gandesc ca nici aerul care este extrem de poluat !
Exact prietene :omul mânca din gospodăria proprie, sau cumpăra alimente de la vreun fabricant știutor de cum se prepară, de exemplu o banală tocană de legume, sau vreo bucată de cârnat.. Aerul, apa, chiar solul e poluat cu intenție. Rar vei reuși să-ți menții sănătatea și cu multe renunțări. Mă tem că va trebui să ducem o viață de asceți, să mâncăm puțin și doar după ce verificăm noi înșine produsul. Nu știu cum văd alții lucrurile, starea de fapt a sănătății fiecăruia dintre noi depinde și de ceea ce bagi în gură.. Nu e locul, totuși o să amintesc de copiii morți fiindcă au fost hrăniți cu lapte praf preparat cu apa din fântână plină de nitrați..
Cred ca e un comentariu care mi se potriveste, felicitari!
De 11 ani nu consum alcool,de 10 ani nu mai fumumez ..de 1an de zile fac jogging ,am schimbat alimentatia ,asa am scapat de un surplus de greutate de 17kg!
Legume,carne alba,fructe,sport 10 km parcursi la pas si alergare ,in fiecare zi si somn de la 22-23 pana a doua zi la 04 cand ma trezesc si ma pregatesc ptr serviciu!
Daca voreba un profesor de 95 de ani ! Cati ani are domnul profesor ? Poate ca nu va traim 70 de ani,degeaba mananca cum mananca !
Îl cred pe Domnul Hâncu, e un stil foarte sănătos și totuși dânsul văd că are cam multe kilograme în plus, cum se face ?! Alți nutriționiști recomandă stiluri de viață mult diferite, bune și alea, nu mai știi după care să te iei. Important e să urmezi unul, care te ajută cel mai bine la efortul depus.