Azi pentru mâine în comunitate – Reciclarea selectivă a deșeurilor în Dolj

Reciclarea selectivă a deșeurilor

V-am promis că o să scriu mai multe despre proiectul: Azi pentru mâine în comunitate

Reciclarea selectivă a deșeurilor în Dolj: Știm cu toții cât de importantă este reciclarea pentru calitatea mediului în care trăim. Scopul nostru este să ajutăm mediul înconjurător, deoarece o parte din produsele pe care le consumăm, de obicei se aruncă la gunoi.

Dintre toate lucrurile pe care le arunci la gunoi în mod obișnuit, bateriile portabile sunt cele mai poluante. Aici, metalele grele (mercur, nichel, plumb, cadmiu, litiu) se scurg în sol și ajung în pânza freatică. Aceste metalele pot provoca în timp: boli de inimă, cancer, alergii, sterilitate, pierderi de memorie și alte boli.

PET-ul este 100% reciclabil: Din ambalajele reciclate se pot fabrica articole de îmbrăcăminte și tot felul de produse din plastic.

    Reciclarea selectivă a deșeurilor: Cum colectăm plasticul (recipientele PET):

  • PET-urile se presează cât mai mult posibil, pentru reducerea volumului.
  • Se colectează toate recipientele de plastic transparente sau colorate pentru băuturi (ulei, bere, sucuri, apă)
  • Recipientele pentru băuturi din PET, cu capac sau fără, se colectează fără îndepărtarea etichetelor (acestea se îndepărtează în timpul procesului de reciclare).
  • Este preferabil să fie spălate cu apă și uscate, dacă este posibil. Resturile de alimente sau lichide pot contamina alte deșeuri reciclabile cu care intră în contact. De asemenea, îngreunează procesul automat de sortare și pot chiar dăuna echipamentelor din instalațiile de sortare și reciclare.
  • Deșeurile de plastic se reciclează în containerele de culoare galbenă. Containerele albastre sunt pentru hârtie, iar cele verzi pentru colectarea sticlei.

Nu se pot recicla:

  • Recipiente ale produselor conținând îngrășăminte pentru plante și pesticide (se vor colecta separat de celelalte deșeuri din plastic, întrucât pot conține substanțe periculoase).
  • Recipiente ale produselor conținând substanțe chimice (ex. antigel).

Am avut o nouă întâlnire și a fost moderată de Anda Sebesi și Sorin Boboc de la CSR Nest, în cadrul proiectului Azi pentru mâine în comunitate.

Reciclarea selectivă a deșeurilor
Reciclarea selectivă a deșeurilor

 Aruncate la întâmplare – Deșeurile sunt periculoase!

În loc să meargă la doctor, sunt mulți cei care aleg să-și facă injecții acasă, dar habar nu au ce trebuie să facă apoi cu seringile folosite. Seringile ajung care încotro, adeseori în gunoiul menajer.

Acestea se pot transforma în otravă, la fel ca medicamentele expirate și pastilele, existând pericolul să fie ingerate de copii. De multe ori sunt folosite chiar și în această stare, ori iau aceeași cale în gunoiul menajer.

Acele și seringile folosite trebuie duse la medicul de familie sau la spital, care, mai departe, trebuie să le predea firmelor specializate în distrugerea deșeurilor – acest aspect este prea puțin cunoscut de cetățeni.

Medicamentele expirate (pastilele) trebuie duse la orice farmacie pentru a fi date spre incinerare. Se face un proces verbal pentru fiecare cutiuță, cu ce conține.

Medicamentele expirate
Medicamentele expirate
seringile folosite
Reciclarea selectivă a deșeurilor – seringile folosite
Reciclare în Dolj
Reciclarea selectivă a deșeurilor –bateriile portabile

Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!

Reciclarea selectivă a deșeurilor
Reciclarea selectivă a deșeurilor
Reciclarea selectivă a deșeurilor
Reciclarea selectivă a deșeurilor

 

 

Related Posts

1 thought on “Azi pentru mâine în comunitate – Reciclarea selectivă a deșeurilor în Dolj

Lasă un răspuns